5 dejanj s katerimi škodiš dojenčku

Tisti, ki ste imeli kdaj pasjega mladička veste kaj pomeni, če ga pustite samega doma. Velika verjetnost je, da vam bo od strahu poškodoval pohištvo. Otrok vam pohištva ne more poškodovati, da bi vas obvestil o svojem notranjem počutju, bomo pa mi tisti, ki bomo morali kasneje živeti s posledicami.


Ignoriranje

Naše babice in mame so pustili neutolažljivo jokati – to je bil del vzgoje. Otroci se rodijo z željo po komuniciranju in povezovanju s starši. Dojenčki ne zmorejo komunicirati na ravni, ki jo poznamo mi. Svoje želje izražajo s mahanjem in glasnim jokom. To je njihov način komunikacije.

Zgodnje povezovanje z otrokom je zelo pomembno. Ustvarja se vzajemna odzivna usmeritev, ki ima pozitivne učinke, tako za starše kot otroka. Začnejo se razvijati socialne veščine in odnos starš – otrok. Z izkazovanjem pozornosti otroku zagotavljamo idealno okolje za čustveni in intelektualni razvoj.

V prvih treh letih življenja se razvije nezavedno razumevanje delovanja socialnega sveta. Z odzivno skrbnostjo otrok ustvari zdravo socialno vključenost. Poskusite s pravljicami ali uspavankami, ki imajo neverjetno moč.

Izjokavanje

Predstavljajte si, da občutite bolečino in prosite za pomoč, vsi okoli vas pa vas ignorirajo. Počutili se boste slabo in dobili boste slab vtis o ljudeh okoli vas.

Otroški možgani doživljajo v prvih letih neverjetno rast, s pospešeno hitrostjo se učijo socialnih vzorcev. Če so ti napačni, bodo otroci kasneje občutili neprilagodljivost, pomanjkanje samozavesti in stres ob socialni interakciji.

Otroka potolažite takoj, ko začne jokati. Dojenčki jok težje zaustavijo in prepozna reakcija lahko naredi več škode kot koristi.

Samota

Dojenčki so močno povezani s svojimi starši. Glas staršev so spoznali že pred rojstvom, zato jim predstavlja tolažbo.

Predstavljajte si, da se znajdete v okolju, kjer je vse novo, vi pa se ne morete premikati, slabo vidite in ne govorite. Te situacije si najbrž ne želite? Vaš otrok si je tudi ne.

Otroci, ki so ignorirani postanejo tihi in duševno ranjeni. Začnejo izgubljati zaupanje v okolico in začnejo verjeti samo sebi. Umaknejo se v svoj svet, kjer ni prostora za dobre odnose, obstaja samo nezaupanje.

Naročje

Pogosto slišimo nasvete, da se otroci v naročju razvadijo. Pa je resnica daleč od tega. Naročje otroku pomaga pri sproščanju. Občutek miru in globoke sprostitve potrebujemo vsi. Če se kot otroci tega nismo naučili, bomo kasneje ta občutek težje dosegli.

Dojenčkom, ki so fizično ločeni od staršev, se aktivira odzivni receptor za bolečino. Ločitev jih pravzaprav boli. Že 3- urna ločitev lahko vpliva na pomanjkanje spominske funkcije v odrasli dobi in nerazvitost serotoninskih receptorjev, endogenih opiatov in ositocina – kemikalij povezanih s srečo.

Samota

Dojenčki bi se morali v vsakem trenutku počutiti zaželene in v središču pozornosti, razen takrat ko si želijo raziskovanja in se podajajo na “samostojno” pot. Vaša pozornost jim bo dala pugum in spodbudo, da tisto kar delajo, delajo dobro.

Od staršev je odvisno kako visoke meje bodo postavili pri raziskovanju. Bodo zaščitili vse pohištvo in otroka zavili v balonček ali bodo otroku pustili svobodo.

Vir: https://www.psychologytoday.com

Preberi si še: 12 idej kako se igrati z dojenčkom

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.