Pripomoček za vodenje družinskih financ

Težave z domačimi financami niso redkost. Pogosto vzrok tiči v pomanjkanju discipline in slabem vodenju. Večji ko je nadzor nad stroški, toliko lažje jih boste urejali v skladu z lastnimi potrebami, željami in zmožnostmi. Vodenje družinskih financ ni lahka naloga. Še posebej ko gre za nadzor potrošnje in vrednotenje nujnosti izdatkov. Za vodenje družinskih financ ne potrebujete priročnika. Dovolj bo zvezek A4, marker in pisalo. 


Osnove vodenja družinskih financ

Tako kot na vašem transakcijskem računu tudi v družinskem proračunu obstajajo odlivi in prilivi oz. prihodki in odhodki in načrtovani prilivi in izdatki. Sem spadajo regres in izdati za dopust oziroma drugi veči izdatki, ki jih pričakujete v tekočem letu.

Držite se načela nastanka poslovnega dogodka. Kar pomeni, da račun za elektriko ne vpisujete v mesecu v katerem ste ga prejeli ampak v mesecu v katerem je nastal strošek. Npr. 10. marca dobite račun za februar. Znesek vpišite v februarsko tabelo stroškov.

Lahko se vam bo zgodilo, da v tekočem mesecu ne boste uspeli poravnati vseh položnic. V tem primeru si na začetku zvezka naredite iz papirja predalček in vanj vložite vse še neplačane položnice. Tako se vam ne bo nikoli nič zgubilo.

Nadzor odhodkov

Pripravite si zvezek A4. Na vrhu napišite mesec in leto odhodkov. 3 cm od desnega roba narišite rob kamor boste vpisali zneske. Na levo stran vpisujte opis odhodkov (npr. elektrika, šolska malica).

Ne pozabite, da račun za elektriko in druge stroške stanovanja prejmete šele nekaj dni po zaključku meseca zato meseca ne zaključujte prehitro. Če vam je lažje lahko vodite odhodke brez upoštevanja načela poslovnega dogodka in odhodke pišete v mesec, ki ste jih poravnali.

Nadzor prihodkov

Na drugo stran lista zvezka ponovno narišite črto, na vrh napišite mesec in leto in vpišite vajine prihodke. Ne pozabite vpisati otroških dodatkov.

Mesečna analiza stroškov

Konec meseca z markerjem označite nujne stroške. To so stroški, ki se jim ne bi mogli izogniti (npr. elektrika). Oglejte si ne – nujne stroške (npr. kavice, obisk kozmetičnega salona, vstopnina za fitnes itd). S partnerjem skupaj poglejta kje bi lahko v prihodnjem mesecu prihranila.

Načrtovani odhodki in prihodki

Na zadnjo stran zvezka ponovno napiši tabelo načrtovanih prihodkov in odhodkov (npr. strošek menjave pnevmatik, dopusta, načrtovan prihodek regres itd….)

 

Največja težava stroškov je, da se jih včasih ne zavedamo. V trgovini pogosto kupimo stvari, ki jih ne potrebujemo in pozabimo, da nas čakajo načrtovani odhodki. Preden se odpravite v trgovino ne pozabite napisati listka in se ga poskušajte čim bolj držati. Zagotovo boste prihranili nekaj €. 

 

 

 

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.