Dejstva o Koronavirusu in nosečnosti

Vse se vrti okoli Koronavirusa. Ob pregledu medijev imam občutek, da je Koronavirus prevzel svet. Dnevno smo obveščeni o več novih potrjenih primerih in na vhodu zdravstvenih domov nas čaka osebje, ki nas povpraša o potovanjih v preteklih dnevih in morebitnih bolezenskih znakih. Sprašujem se ali je to dovolj? Bliža se rok poroda.  Najmanj dvakrat tedensko sem v stiku z bolniškim osebjem pa mi do današnjega dne mi še nihče ni zmeril vročine. Kaj drži in kaj ne vam razkrivam v spodnjih dejstvih.

Nosečnice lahko zbolijo za korona virusom

V medijih je krožila nepreverjena novica, da nosečnice ne morejo zboleti. Novica se je pojavila v času prvih izbruhov, ko smo imeli malo vzorčnih podatkov. Zavedajmo se, da se vsak dan iz novih primerov učimo. Do današnjega dne ni potrjenih znanstvenih poročil o vplivu virusa COVID-19 na nosečnost. Dejstvo je, da so nosečnice zaradi imunoloških in fizioloških sprememb bolj dovzetne za virusne okužbe dihal – kamor spada tudi COVID-19. Tudi med nosečnicami so že zabeleženi smrtni primeri.

(vir: https://www.cdc.gov)

Ni potrjenih primerov prenosa virusa iz okužene nosečnice na plod

Virus COVID-19 se širi predvsem s tesnim stikom z okuženo osebo preko dihalnih kapljic. Nosečnica lahko virus na plod prenese kapljično. Dejstvo, da se virus na plod ne prenaša je potrjeno na podlagi nedavnih primerov rojstev mater, ki so bile okužene in strokovni literaturi.

(vir: https://www.cdc.gov)

S Koronavirusom se ne morete okužiti preko pošiljk

Mlade mamice in nosečnice pogosteje naročamo izdelke preko spleta kot ostala populacija iz dveh razlogov. Ker je naročanje preko spleta enostavnejše in velikokrat cenovno ugodnejše. Ob prejemu pošiljke iz tujine je strah o prenosu virusa odveč. Ob prejemu paketa ne pozabite na verjetnost okuženosti dostavljavca, zato se neposrednemu stiku, če je le mogoče, izognite.

(vir: https://www.hopkinsmedicine.org)

Umivanje rok ni dovolj

Virus lahko vstopi preko sluznice (oči, nos, usta). Pogosto umivanje in razkuževanje rok prepreči možnost okužbe le za čas čistih rok. Ko se ponovno česa dotaknemo in to zanesemo na področje oči, nosu ali ust že obstaja verjetnost okužbe.

Najboljša zaščita naj bi bila sveža zaščitna maska in očala, ki bi preprečila neposreden stik virusa z očmi.

(vir: pogovor z zdravniškim osebjem)

Okužimo se lahko že na razdalji 1,5 m

Tesnejši stik v praksi pomeni bližina okužene osebe. Kapljice med kihanjem in kašljanjem okužene osebe lahko poletijo tudi do 1,5 m. Obstaja tudi verjetnost, da se okužimo preko površin, kjer so ostanki COVID-19, ni pa še zanesljivih dokazov, vsekakor previdnost ne bo odveč.

(vir: pogovor z zdravniškim osebjem)

Pri nekaterih obolelih se simptomi pokažejo šele čez 21 dni

V mislih imejte, da se simptomi lahko pokažejo šele po 21 dneh. Simptomi so lahko izraženi v izjemno blagi obliki in jih hitro zamenjamo za klasičen prehlad. Zato previdnost nikoli ni odveč!

Kako se lahko nosečnice zaščitimo same?

  • Pred oddajo urina si priskrbite lonček za urin in ga oddajte doma. Urin naj partner odnese v laboratorij v roku ene ure.
  • Izogibajte se gneči.
  • Ne obiskujte večjih nakupovalnih centrov. Po obisku trgovine si takoj razkužite roke.
  • Ne obiskujte javnih prireditev.
  • Ne potujte.
  • Izogibajte se osebam, za katere veste, da so potovale.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.