6 načinov za čarobne praznike tudi med pandemijo

Praznikov brez oseb, ki jih imamo radi si težko predstavljamo. Letos bodo prazniki zaradi pandemije videti drugače. Kdo pravi, da je drugače slabo? Letos moramo bolj kot kdaj koli prej zares sprejeti veselje, ki ga prinašajo prazniki. Ceniti zdravje in prosti čas s svojo družino. Seveda bomo morda objemati manj, deliti manj prazničnih dobrot in uživati s svojo širšo družino iz razdalje. A to še ne pomeni, da ne moremo praznovati! Zato si nadenite maske, skočite na Zoom, umijte si roke – naredite vse, kar morate storiti, da ste pripravljeni. Prazniki so tu in letos imamo pet čudovitih načinov, kako jih lahko kar najbolje izkoristite.


Ohranite tradicijo

Letos boste užitek ob gledanju malčka v naročju Božička preskočili. Službeni Božiček bo darila nosil kar po pošti. Božične pesmi pa ne bodo tako učinkovite kot so bile prejšnje leto. Ne glede na lanske božične spomine, ni razloga, da bi preskočili tradicionalne božične obrede. V misih imejte, da je najlepši kraj za ustvarjanje spominov, ravno dom.

Z otroci napišite pismo Božičku, ne pozabite ga okrasiti. Specite več vrst piškot kot lani, ker vam čas to dopušča. Z mlajšimi otroci lahko pobarvate božične kape in za njih izdelajte nalepke. Dojenčkove rokice so kot nalašč za odtise na božične voščilnice. Dovolite si ustvarjate, pandemija je kot nalašč za to.

Pojdite na božični izlet do mestnega božičnega drevesa

Upoštevajoč vse omejitve, se božičnega izleta lahko udeležite iz avta. Ko se stemni spakirajte polno skledo piškot in temovko kakava, se usedite v avto in odpeljite po praznično okrašenem mestu. Naj otroci poskušajo prešteti lučke in najti med okraski zanimive oblike.

Zabavajte se!

Postanite Covid-19 Božiček za eno noč

Pomagajte ljudem okoli sebe – na daljavo. Vprašajte sosedo nasproti vašega stanovanja ali potrebuje dostavo hrane in poleg svojega naročila, oddajte tudi njenega. Namesto dragih božičnih daril, del denarja namenite obdarovanju tistih, ki si ne morejo privoščiti osnovnih dobrin. Naša družina se je letos odločila, da bo denar namenila plačilu položnice preko društva Humanitarček.

Lahko nakupite paket hrane osnovnih dobrin in jih dostavite pred vrata osamljene sosede. Pokličite daljne sorodnike in prijatelje, ki jih že dolgo niste slišali. Beseda ogreje srce veliko bolj kot darilo.

Naj božič postane Online

Srečni smo lahko, da živimo v času in družbi, kjer je povezovanje tako enostavno. Z aplikacijami kot so Zoom, Facebook, Google Mett razdalje postanejo nepomembne. Dokler imamo WI-FI, pametni telefon ali računalnik se lahko pogovarjamo s komerkoli, kjer koli in kadarkoli. Torej, če potavanje k sorodnikom zaradi meja ni možno, obisk preselite na splet. Pretekla družinska strečanja so bila namenjena vključevanju čim manj tehnologije, letos lahko naredimo izjemo. Organizirate lahko božični dogodek, kamor povabite bližnje sorodnike. Zabava bo popolna, le da bodo gostje ostali v udobju svojega doma.

Spremenite svoja pričakovanja

Če želite letošnje praznike kar najbolje izkoristiti, boste morali sprejeti, da bodo stvari drugačne, kot so bile prej. Morda boste na trenutke prestrašeni, nekoliko jezni ali razočarani – to je povsem uredu. Letošnje leto je bilo težko, in težko se je pretvarjati,da ni bilo. Torej sprejmite kar čutite. Na situacija ne morete vplivati, lahko pa vplivate na vaše dojemanje trenutnega stanja. Iz omejitev potegnite nekaj dobrega. Manj povabljenih na božično večerjo pomeni manj zamujanja in več kakovostnega skupnega druženja. Varčevanje pri darilih je priložnost, da otroke naučite pomena obdarovanja. Preskok družinskega potovanja pomeni manj stresa. Če boste razumeli, kaj pričakujete od praznikov – še preden so se začeli, se boste izognili razočaranju. Tega praznika ni treba primerjati z nobenim v preteklosti, ker je letošnje leto drugačno. In kot sem že rekla – drugačno ni nujno tudi slabo.

Poiščite veselje v majhni stvareh

Želite vedeti vse o kitih in nosorogih? Prazniki so odlična priložnost za raziskovanje in nabiranje novega znanja. Vsa nova znanja zabeležite v dnevnih hvaležnosti. 

To lahko storite sami ali kot družina. Za kaj morate biti hvaležni – še posebej letos? Za več preživetega časa z družino? Za zdravje? Priložnost, da se bolje spoznate? Bodite hvaležni za vse drobne in velike stvari, ki ste jih doživeli v času izolacije.


Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.