7 stvari, ki jih bom v letu 2022 delala drugače

Letos si ne bom postavila merljivih ciljev, namesto tega si bom izdelala načrt za uspešno jadranje med družinskim in kariernim življenjem. Bili so trenutki, ko sem si rekla: “kaj mi tega treba” in bili so trenutki, ko sem se počutila, da pokam od energije. Kot odvisnik sem iskala delo in izdelovala nove načrte. Mislim, da nisem edina. Večina mam dobro razume o čemu govorim. Bila sem blizu izgorelosti. Pojavile so se zdravstvene težave, ena za drugo. Izgubila sem moč nad dogajanjem in počutila sem se nemočno. To je tisto, česar si ne želim v letu 2022. Kar nekaj časa sem posvetila načrtovanju poti, ki me bo vodila stran od občutka, da moraš biti vsem na voljo, prisotna na vseh koncih, dosegljiva kadarkoli in obsedena z delom sredi noči. Nič ni bolj pomembno od lastnega zdravja.


Razvrščanje načrtov po pomembnosti

Včasih imam občutek, da misli prehitevajo moj govor. Še preden povem eno misel, se v glavi pojavi druga, tretja, četrta. Predoziranje z načrti je podobno predoziranju s hrano. Na koncu dneva več ne veš koliko hrane ali načrtov si sproducirala. Ko sva se z Simonom spoznala je rekel, da si preveč bremen naložim nase. Študirala sem na ekonomski fakulteti, bila redno zaposlena in ker mi ni bilo dovolj, sem se vpisala še na tečaj španščine. Vedno sem si želela govoriti špansko in na neki točki sem ugotovila, da nadaljevanke niso dovolj. Načrti so se kopičili leta in leta. In vse je ostajalo v moji glavi, kar me je začelo bremeniti.

Letos bo drugače. Prvič v življenju sem se odločila za uporabo rokovnika. Pregledala sem jih kar nekaj in na koncu izbrala rokovnik MAM.TO. Všeč mi je ker ima veliko prostora za zapiske. Med zapiske bodo romali načrti o katerih bom razmišljala več kot tri dni. Z barvnim flomastrom jih bom pobarvala glede na njihovo pomembnost. Vzela si bom svetih 10 minut za razmislek o vsakem načrtu in verjetnosti, da bi ga izvedla.

Organizacija računalnika in telefona

Novembra naredimo temeljito čiščenje stanovanja. Božični okraski potrebujejo prostor. Ravno tako volneni puloverji. Pogosto pozabljamo na orodje, ki ga vsakodnevno uporabljamo – računalnik in telefon. Zadnji teden intenzivno delam na čiščenju telefona. Do računalnika še nisem prišla. Imam kup neuspelih fotografij, ki so romale v koš. Promocijske sms-e, od katerih se nisem imela časa odjaviti. Elektronsko pošto, ki bo ravnokar eksplodirala od prezasedenosti, gnečo ikon na namizju in da ne omenjam map z imenom nova mapa(1), (2) itd…

Ena izmed mojih slabih lastnosti ali pa je to slaba lastnost sodobne tehnologije, je pozabljanje gesel. Na začetku sem imela za vsako spletno stran enako geslo, potem pa sem ga morala spremeniti iz varnostnih razlogov in nato še enkrat in še enkrat. In na enkrat nisem več vedela katero geslo sodi na katero stran. Brskalnik mi gesla shranjuje. Vedno v meni tli strah – kaj če se pokvari računalnik.

Včeraj sem si v rokovnik prepisala vsa gesla. Všeč mi je ker ima opcijo za vpis varnostnega vprašanja in odgovora (npr. na ebayu), ki pogosto še kako pride prav.

Čas zame – odklop

Mame se hitro zadovoljimo s časom, ki ga imamo da v miru spijemo toplo kavico. V mislih imam čas, ko lahko vse odmisliš in veš, da se ne bo svet podrl brez tebe. V letu 2021 sem si v spletni knjigarni naročila kupček, no, konec leta je bil že kar kup knjig, ki bi jih rada prebrala. Kot najstnica sem bila pravi knjižni mol. Vsak teden sem domov nosila veliko vrečo knjig in jih brala kadarkoli sem imela minuto časa. Še vedno berem, le da v teh knjigah nastopajo velikani, zmaji, dinozavri in en kup drugih prijaznih in manj prijaznih zveri.

Sledila bom pregovoru: “Tisti, ki bere živi 1000 življenj, tisti ki ne, živi samo eno!”

Pripravila bom seznam knjig, ki bi jih rada prebrala – vključila bom tudi tiste, ki sem jih kupila v letu 2021. Obljubila sem si, da bom vsako jutro preden vstanem iz mojega seznama mam to prebrala pet strani knjige.

Boljši nadzor nad financami

Študirala sem davke in revizijo, tako da mi finance dobro ležijo. Vseeno pa je dobro enkrat mesečno narediti plan in načrtovati izdatke vnaprej. Konec leta s takšnim načinom vodenja financ zagotovo ostane nekaj € v žepu. V košarico daš izdelek hitro, ko ga moraš zabeležiti v rokovnik pa dvakrat premisliš ali je bil nakup smiseln ali ne.

Nadzor nad financami je izjemno pomemben. Tako si lahko prihraniš marsikatero skrb. Letos bom nadzoru posvetila več časa.

Komunikacija je na prvem mestu

Uspešno jadranje med družinskim in poslovnim življenjem pride z dobro komunikacijo. Vse bolj živimo eden mimo drugega. Vrtec prevzema vlogo staršev, delo postane naše poslanstvo. Odmikamo se od bistva – komunikacija je najbolj trdno lepilo, ki lepi družino skupaj. Lepa beseda (ali sms), lepo mesto najde. Tudi če je včasih težko se moramo vsi skupaj potruditi, da nam bo uspelo.

Ko otroci odidejo spat, nikakor ne ‘skočite’ na računalnik, temveč se posvetite svojemu partnerju. Midva imava že plane za filme v mam to rokovniku, ki si jih bova ogledala v januarju 2022 in kraje, ki jih bova obiskala.

Manj se bom obremenjevala

Lažje je reči kot narediti. Eden izmed pripomočkov je seznam za darila v mam to rokovniku. V zadnjem hipu ne bom hitela po trgovinah, temveč se bom nakupa lotila veliko prej. Tako, da bo nakup zabava in ne časovno breme.

Namesto v Google koledar si bom datum vpisala v rokovnik. Študije kažejo, da si veliko bolj zapomniš, če to napišeš, kot če natipkaš.

Verjamem, da bo fantastično

Če dovolj verjameš, postane tvoja resnica. Zato verjamem, da bo leto 2022 fantastično. Verjamem, da bomo zaključili s COVID-19 krizo in bo to zgodba za lahko noč, ki jo bomo pripovedovali našim vnukom.

Verjamem, da mi bo uspelo vzgojiti dva navihana fanta in ob tem zgubiti čim manj živcev. Verjamem, da bo leto, ki prihaja fantastično.

 

Stvari, ki jih bom delala drugače veljajo zame. Verjamem, da imaš tudi ti seznam stvari, ki bodo v letu 2022 drugačne. Želim ti, da bo na koncu leta 2022 celoten seznam obkljukan.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.