Boste zaradi Covid-19 čez dva meseca še imeli delo

Medtem ko sestre in zdravniki bijejo svoj boj, vas je večina doma. Pritožujete se, da ste že naveličani in nujno potrebujete zrak. Razmišljate kaj novega bi si kupili s tistimi dodatnimi 200 €, ki vam jih delodajalec mora dati, ker je tako rekla država. Samostojni podjetniki iščejo pot, da bodo dokazali, da jih je kriza prizadela, čeprav v resnici morda ni tako. Raje prenehajo s svojo dejavnostjo in dobijo 700 €, kot da bi delali naprej. Naša kultura je prišla na dan. Stopimo za trenutek v čevlje direktorjev z zaposlenimi delavci – torej tistih, ki samo prelagajo papirje in mastno služijo z vašim potom. Takšno menje namreč prevlada v našem okolju.

Prihaja gospodarska kriza, ki si je v tem trenutku še ne moremo zamisliti

V zadnjem času sem tudi jaz veliko na telefonu. Med drugim sem govorila tudi z nekaj prijatelji, ki imajo večja podjetja. Strah jih je! Ponoči ne spijo in jih skrbi za prihodnost njihove družine in svojih zaposlenih.

Gospodarstvo poskušamo rešiti s teorijo potrošnje. V času krize je potrebno čim več trošiti in ne varčevati. Ampak trošiti ne moreš, če nimaš kje trošiti. To da si lahko kupiš kg moke več še ne pomeni, da smo povečali potrošnjo. Na drugi strani nimamo ponudnikov. Element torej manjka. Vsi boste tako ali drugače dobili višjo kupno moč (razen nosečnic na porodniški – ki so jih vsi nekako pozabili). Če vsem razdelimo višji dohodek, kdo potem lahko zapravi več? Kratkoročno vsi – dolgoročno bomo z višjo kupno močjo dosegli povišanje cen. Ob tem ne pozabimo krivulje delovanja trga in ekonomije obsega. Več dobrin podjetje proizvede, cenejše so na kos. In znižanje povpraševanja zviša ceno.

Zamislimo si, kje bomo čez 3 mesece. Gospodarstveniki vsak dan iz tujine prejemajo klice o odpovedi posla. A res verjamete, da bodo vsi komaj čakali, da se zaposleni vrnejo na delo in začnejo ponovno proizvajati izdelke (ob tem izključujem proizvodnjo namenjene zaščiti).

V storitvenih dejavnostih, kot so frizerji, vulkanizerji in ostale v tem trenutku prizadete dejavnosti, upajo na val povpraševanja po koncu izrednega stanja. Ste pomislili, da bodo punce v tem času brez trepk in bodo preživele – morda celo ugotovile, da jih ne potrebujejo ali jih začele delati same. Trenutno je odlično okolje za razvoj dela na črno. Časa imamo ogromno, tudi za učenje trepk, geliranih nohtov in striženja. Inšpektorji pa imajo tako ali tako preveč dela.

Dober posel z zaščitno opremo

Vse več punc na spletu šiva maske. Postale so pravi modni hit in cena nima meja. Začela se je pri 1€, sedaj jih prodajajo že po 5 ali 6€. Pri vsem tem pa me najbolj boli to, da prodajajo na črno in ko bo čas za vračilo denarja v državno blagajno bomo vsi v gospodarski krizi. Zato ker smo podpirali vojno zaslužkarstvo. .

V medijih govorijo o pomanjkanju opreme, domi za ostarele morajo varčevati z maskami in včasih cel dan uporabljati eno in isto masko – ob tem ne pozabimo, da je največ okuženih ravno v domovih v ostarele za razliko od medicinskih sester v zdravstvenih domovih, ki v svoje ogromno torbe vsak dan nabasajo maske in rokavice, ki jih delijo znancem naokrog. Ja, to je odraz naših poznanstev in vez in potem pravimo, da so samo tisti na “vrhu” lopovi in kradejo. Medtem ko medicinske sestre in zdravniki, ki delajo z bolniki COVID-19 bijejo bitke v prvi liniji in žrtvujejo svoje življenje je nekaterim je vseeno. Veselo kolesarijo in se martinčkajo na sončku.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.