Iskreno: porodniška ni dopust!

9 mesecev veselega pričakovanja, porod in nato občutek kot bi me zadel vlak. Oblačila mi niso bila prav zaradi širokih bokov, moje analitične sposobnosti so bile popolnoma na dnu, procesiranje informacij zelo počasno in moje telo neprespano.


 

Po vseh stresnih situacijah, neprespanih nočeh, skrbi za dojenčka dan in noč še vedno nekateri mislijo, da je porodniški dopust počitniški dopust in to kar ENO LETO. Zakaj dopust? Lahko cel dan ležimo? Imamo dovolj časa, da skuhamo 5 hodni meni, ostrižemo psa, spečemo torto za mamo in smo videti odlično. Daleč od tega. Porodniški dopust bi morali preimenovati v porodniški status, kar je daleč od dopusta. Zakaj?

 

Moj “dopust” se je začel 27 dni pred dejanskim rojstvom. Tistih 27 dni je bilo namenjeno počivanju zaradi otečenih nog in nakupovanju zadnjih kosov opreme. Dneve pred porodom sem premetavala gore otroških oblačil, jih prala, likala in zlagala. Čeprav sem mislila, da imam vse, sem morala dva tedna po porodu v nabavo – verjemite mi, bilo je težko, daleč od šoping DOPUSTA.

 

Večino časa med nosečnostjo me je bolel hrbet, po porodu ni bilo nič bolje. Šele danes, šest mesecev po porodu lahko rečem, da bolečine niso več prisotne. Po rojstvu otroka vse postane samo težje in ne lažje.

 

Ne glede na način poroda je porod velik telesni napor in telo potrebuje čas, da si opomore. Če boste imele srečo, bodo okoli vas ljudje, ki bodo namesto vas pospravili stanovanje in vas po prihodu domov napotili v posteljo. Lahko pa se vam zgodi, da boste morale takoj prijeti za krpo – takrat se umirite in pomislite, kaj je za vas najboljše.

 

Jaz sem naredila napako in takoj po prihodu domov poprijela za delo, posledice čutim še danes. Bolečine v sklepih so ob spremembi vremena neznosne, klecanje kolen ob slabem vremenu zastrašujoče. Počutim se, kot da so sklepne jamice prevelike za moje sklepe. Ne vem če bo kdaj bolje. Obžalujem, da so mi obveznosti in skrbi odvzele možnost dojenja. In obžalujem to, da nisem bila dovolj močna in postavila meja. Obžalujem nemoč, ko sem dopustila, da smo imeli veliko obiskov, ki jim ni bilo mar za mojo utrujenost. Če ne prej, je ob rojstvu otroka čas, da postavite meje sebi in vsem okoli vas. Nihče jih ne bo postavil namesto vas.

 

Po porodu si mora telo odpočiti. Dovolj bo že, če boste vstajale in skrbele za dojenčka. Zaradi bolečin boste mogoče težko zaspale, ko pa vam bo uspelo, vas bo zbudil otroški jok. Med hranjenjem otroka boste pogosto zaspale. Super dopust a ne:)? 

 

Bila sem tako utrujena, da sem po enem tednu dela in skrbi za otroka prespala glasen otroški jok. Bila sem popolnoma izmučena in brez energije. Majhno detece pa me je potrebovalo. Tista kratka spanja medtem ko otrok spi so bila samo moja tiha želja. Takoj ko sem zatisnila oko, me je prebudil zvonec vrat. Pomembno pravilo, ki vam ga polagam na srce…ko je dojenček v hiši, se morajo obiski najaviti. Imate vso pravico in zaslužite si spoštovanje in razumevanje.

 

Poleg vsega naštetega se 10 % mamic spopada s poporodno depresijo. Solze, občutljivost, izgubljenost in nemoč spremljajo marsikatero novopečeno mamico.

 

Ko po težkem obdobju pogledam nazaj si mislim: “sploh ni bilo tako hudo.” Lažem si. Zanimivo je, da spomin bolečino potlači v podzavest in ta vpliva na našo sedanjost, le da se tega ne zavedamo, spomnimo se samo dobrih stvari in prijetnih čustev. Verjemite, če niste imeli 100 % pomoči, vam je bilo težko. Partner je šel v službo, ve pa ste ostale same v 24 urni službi, v kateri ne morete vzeti bolniške, ne morete vzeti dopusta.

Imate še vedno mnenje ,da si mame porodniškega dopusta (po mojem mnenju napačno poimenovanje) ne zaslužimo?

Preberi še: 5 razlogov zakaj mamice potrebujemo 5 minut za kavo

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.