Kaj je pomembno pri izbiri prvega otroškega poganjalca?

Čeprav je na prvi pogled izbira enostavna, še zdaleč ni tako. Prva in najpomembnejša stvar pri izbiri poganjalca je starost otroka, poleg tega je pomembna tudi varnost in udobje in druge lastnosti, ki vplivajo na kvaliteto uporabe. Jaz sem si za iskanje no. 1 poganjalca vzela kar nekaj časa, veliko sem prebrala, se pogovarjala z drugimi starši in nato izbrala poganjalec, ki je všeč tako mlajšemu kot starejšemu fantu, le da v različnih verzijah.


Zakaj poganjalec?

Mali radovedneži bodo svet lažje odkrivali s poganjalcem. Še posebej mu boste hvaležni na daljših sprehodih, ki jih bo vaš malček na kolesih z lahkoto premagal. Poganjalec pripomore k izboljšanju ravnotežja in koordinacije gibov. Olajša osvajanje osnov kolesarjenja, pokončne drže in razvoja motoričnih spretnosti, ki so ključne za vožnjo kolesa. Otrok se na poganjalcu nauči zavedati okolice, kako zaviti, upočasniti in se izogniti oviram na poti. Vožnja otroku vlije zaupanje vase. Ko mu bo uspelo uspešno prevoziti prve kilometre bo njegova samozavest skočila v nebo.

Raziskave kažejo, da se otroci, ki so pred uporabo kolesa uporabljali poganjalec, veliko hitreje naučijo vožnje, kot tisti, ki poganjalca prej niso vozili.

Stabilnost in varnost

Stabilnost je testno povezana z varnostjo in posledično tudi pogumom otroka za upravljanje poganjalca. Eden izmed pomembnih elementov, ki vplivajo na stabilnost, je višina sedeža. Priporočeno je, da je najnižja višina sedeža 2,5 – 4 cm nižja od razkoraka med nogami malčka. Dodatni centimetri so pomembni za varno sestopanje in zmanjšanje poškodb ob padcih.

Ker otroci hitro rastejo, je pomembno, da razmislite o izbiri poganjalca, ki omogoča prilagodljivost sedeža in krmila. Možnost nastavljanja sedeža in krmila brez uporabe orodja je zelo priročna, kar je tudi ena izmed lastnosti poganjalca Scoot&Ride, ki nas je prepričal v vseh pogledih. 2 kolesi spredaj poskrbijo za maksimalno ravnotežje. Nizek sedalni del in ergonomsko krmilo pa vplivata na boljšo stabilnost med vožnjo.

Edino ena stvar, je bila zaradi katere sem bila nekoliko skeptična, vendar kasneje ugotovila, da je to pravzaprav velika prednost. Omejevalnik obračanja preprečuje premikanje krmila. Za zavoj je potreben le rahel nagib levo ali desno. S tem sistemom preprečimo ostre zavoje, kar je pri majhnih otrocih z ne razvito motoriko zelo pomembno.

Udobje

Otroke že majhno odstopanje od udobja spravi v slabo voljo. Zato bodite pri izbiri poganjalca pozorni tudi na oblazinjenost sedeža. Na trgu kupiti takšne s sedežem iz trde plastike do pravega usnja. Od izbire materiala je odvisna tudi obstojnost. Pri Scoot&Ride je sedež oblazinjen z ravno prav mehko peno, ki ne drsi. Je tudi dovolj dolg in širok, da se otrok brez težav presede nekaj cm naprej ali nazaj.

Udobje je odvisno tudi od pnevmatik. Če se spomnite vaših prvih kotalk ali otroških rolerjev, boste vedeli o čem govorim. Pnevmatike iz trde gume so tako kot pnevmatike iz penaste gume skoraj neuničljive. Razlika je v oprijemu podlage. Pnevmatike iz trde gume zagotavljajo boljši oprijem in so zato bolj varne.

Teža

Priporočljivo je, da teža poganjalca ne presega 30 % teže otroka. Otroci pri enem letu tehtajo približno 10 kg. Poganjalec težji od 3 kg ni priporočljiv.

Zato je pomembno, da izberemo tistega, ki je izdelan iz lahkih materialov. Za nas, ki živimo v četrtem nadstropju brez dvigala in je obisk igrišča pravi mini fitnes je to še toliko bolj pomembno. Tudi na področju teže Scoot&Ride zmaga. 2,8 kg z lahkoto nesem v eni roki, medtem ko v drugi roki držim Nika in v nosilki nosim Lana.

Material

Ko govorimo o materialu, lahko izbiramo med poganjalci, ki so izdelani iz plastike, lesa ali aluminija. Plastični so zagotovo izredno lahki, a tudi najmanj kvalitetni, saj se plastika hitro uniči in poškoduje. Če boste izbrali lesen poganjalec, bo ta težji od plastičnega, vendar bolj vzdržljiv. Za razliko od poganjalcev s kovinsko konstrukcijo, pri katerih zaradi vzdržljivosti lahko računate, da bo prišel prav tudi mlajšim sorojencem.

Ne izbirajte le po materialih temveč imejte v mislih tudi težo artikla in vse druge prej navedene lastnosti.

Cena

Cene poganjalcev se gibljejo od 40 € naprej. Na ceno v velikem deležu vpliva kvaliteta materialov in znanje, ki je bilo vključeno v razvoj izdelkov. Cena Scoot&Ride poganjalca je nekaj manj kot 100 €. Ob uporabi kode: MINIROKICE10 v spletni trgovini babadu.si je cena 89,91 €. Koda velja tudi na Nutcase čelade.

Scoot&Ride 2v1 raste skupaj z otrokom. Ko preraste poganjalček ali si želi popestritve lahko brez orodja poganjalec prelevite v udoben skiro. Skiro ima nosilnost do 50 kg in je primeren kar do petega leta starosti. Če seštejemo povprečno ceno boljšega skiroja in povprečno ceno boljšega poganjalca hitro ugotovimo, da je cena 89,91 € več kot ugodna.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.