Kako izbrati pravi stolček za hranjenje?

Izbira stolčka za hranjenje ni nič manj pomembna od izbira druge otroške opreme. Uporabljali ga boste več let – celo dlje kot otroški voziček. V njem se bo otrok naučil prvič držati žlico in ustvaril prvi nered. Priča boste prvemu pljuvanju hrane in glasnemu momljanju ob uživanju najljubše hrane. Otrok bo v stolčku za hranjenje skupaj presedel uro ali več dnevno, odvisno od tega ali bo rad jedel ali ne, ali mu bo šlo držanje žlice od rok ali ne…zato je pomembno kateri stolček izberete.


Starost malega gurmana

Prva stvar, ki jo morate razmisliti ob izbiri stolčka je starost otroka. Moje osebno mnenje je, da je zaradi varnosti bolje, da prve žličke poje v vašem naročju. Pri prvih žličkah se otroku lahko zaleti in tako mu boste lažje in hitreje pomagali. Odpenjanje trakov vas bo v primeru neljubega dogodka stalo dragocenega časa. Če ste ob tem pomislili, da otroka ne bi zapeli, vam to odsvetujem. Pri hranjenju so otroci zelo aktivni, mahajo z rokicami in nogicami, se zvijajo, jokajo, smejejo…do trenutka, ko lepo jejo pridete kasneje.

Pri nakupu stolčka za mlajše otroke, ki še ne sedijo samostojno je miselno razmisliti o stolčku z nastavljivim naklonom. Primer stolčka z nastavljivim naklonom in odlično stabilnostjo je stolček Sven, proizvajalca freeon, ogledate si ga lahko tukaj. 

Otroci, ki že sedijo samostojno lahko uporabljajo stolček z fiksnim naslonjalom.

Prostor v kuhinji

Stolček za hranjenje je v manjših stanovanjih eden izmed večjih kosov pohištva. To spoznaš šele, ko ga prineseš domov in razstaviš. Jaz sem se pri prvem nakupu pošteno uštela. Kupili smo stolček od 0 let naprej, prvič smo ga uporabili šele pri šestih mesecih. Za hranjenje nam je zadostoval gugalnik, ki je Lana čez dan zazibal v spanec. Naš ogromen stolček je bil sicer zložljiv, ampak kljub temu nadležno velik. Zakomplicirano zlaganje se je v praksi izkazalo kot dodatno breme. Lanov jok, Nikova slaba volja in zlaganje stolčka z eno roko ni funkcioniralo. Stol smo odpeljali mami, mi pa smo naročili Freeon Tin.

Res, da stolček ni zložljiv, niti ni potrebe da bi bil. Je zelo lahek in brez nepotrebnih dodatkov. Zavzame enako površino kot naveden kuhinjski stol s tem, da je visok in ima spodaj pod nogicami prostor, da parkiraš otroški avto poganjalček.

Pladenj

Pladenj je skoraj obvezen. Niti predstavljati si nočete, kako težko je spraviti čokolešnik iz lesene mize po 20 minutah. Pladenj naj bo dovolj velik za krožnik in tudi kakšno igračko z vakuumskim čepom, ki bo popestrila odmore med žličkami. Pomični pladenj lažje prilagodimo velikosti otroka in s tem zagotovimo boljšo varnost in seveda manj madežev na hlačah malega gurmana.

Nastavljivost

Stolček boste uporabljali do približno tretjega leta starosti otroka. Pri tej starosti otroci dosežejo 100-110 cm, kar je veliko več od trenutka, ko boste stolček kupili. Stolček bo lažje rastel z otrokom, če bo omogočal prilagoditev stopničke za noge.

Poleg stolčka Freeon Tin sem dobila zaključne nastavke za nogice, ki služijo uporabi stola brez spodnjega dela nog za hranjenje otroka za mizi ali na tleh.

Enostavnost čiščenja

Ob nakupu malokdo razmišlja o čiščenju stola. To začnemo razmišljati šele takrat ko v praksi izkusimo kako je iz nedostopnih delov izbezati koščke hrane. Otroci so eksperti v ustvarjanju umazanije. Pride tja, kamor si niti misliti ne moreš. Da ne govorim o drobtinicah piškotov in neprijetnem vonju. Pralne prevleke za stolčke pridejo v poštev samo v primeru, da jih imaš več, ker bo ena vedno v pranju.

Odstranljiva blazinica iz poliurethana pri stolčku Freeon Tin omogoča enostavno vzdrževanje in preprečuje zadrževanje umazanije. Svetla barva stolčka je prej prednost kot slabost. Saj takoj vidiš ostanke hrane in jih tudi enostavno očistiš. Naš stolček je uspešno prestal srečanje z madeži korenčka, brokolija in drugih živil močnih barv. Očistim ga prej kot v minuti. Za čiščenje ne potrebujem posebnih pripomočkov, dovolj je že mokra krpa ali vlažilni robčki in stol je spet kot nov.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.