Kako očistiti otroške igračke?

Dojenčki neprestano raziskujejo, igračke in rokice nosijo v usta. S tem se poveča verjetnost za stik z bakterijami zaradi katerih vaš dojenček lahko zboli. Zato je čiščenje igračk zelo pomembno. Če je v družini kuža, ki si kdaj pa kdaj poskuša izposoditi igračko, kot pri nas, pa je čiščenje obvezno.


Čiščenje plišastih igračk

Plišaste igračke so trn v peti vsakega čistilca igračk. Ljubki puhasti medvedki in zajčki lahko ob nepravilnem čiščenju izgubijo obliko. Pri čiščenju lahko uporabljate vse metode naštete spodaj, izjema so igračke z baterijami. Jaz jih čistim samo z gobico in malo otroškega mila. Stik z večjo količino vode bi jih poškodoval.

Navadne plišaste igračke čistite na naslednje načine:

  • zamrzovanje (ta metoda mi je najbolj všeč in se je največkrat poslužujem)
  • pranje v pralnem stroju (vsako igračko v svojo vrečko)
  • sterilizator (primerna metoda za manjše igračke)
  • gobica in voda (primerno tudi za plišaste igračke)

Čiščenje plastičnih igračk

Plastične igrače so igrače, ki jih imam najraje, saj je njihovo čiščenje najbolj enostavno:

  • ročno čiščenje z vodo in milom
  • pranje v pralnem ali pomivalnem stroju
  • čiščenje s kisom
  • čiščenje s sodobikarbono
  • čiščenje z razkužilom

Čiščenja v pralnem ali pomivalnem stroju se ne poslužujem. V igračkah lahko ostane voda. Ustvari se odlično okolje za razvoj bakterij.

Najhitrejši in enostaven način čiščenja plastičnih igrač je čiščenje z razkužilom. Poskusila sem jih kar nekaj in najbolj mi je všeč razkužilo Baby sept. Vedno ga nosim sabo. Čistilo je popolnoma neškodljivo in ne vsebuje alkohola.

Baby sept je vsestranski pripomoček, ki se uporablja za dezinfekcijo: kože, vnete kože rok, nog, površinskih ran, mozoljev, herpesa, kožnih plesni, bradavic, aft, ustne votline, glivic…

Idealen pripomoček je za dezinfekcijo otroških igrač, dud, stekleničk, otroškega vozička in igralnih blazin.

Všeč mi je ker baby sept ni potrebno brisati ali izpirati, je prozoren in brez vonja.

Več informacij o BABY SEPT na POVEZAVI

Čiščenje lesenih igrač

Pri nakupu lesenih igrač je potrebna previdnost. Igrače – še posebno tiste iz uvoza, so lahko lakirane z zdravju škodljivimi premazi. Priporočam vam, da lesene igrače kupujete le pri večjih trgovcih s certifikati.

Les ima naravne antibiotične lastnosti, zato se ga uporablja tudi za rezalne deske. Z malo nege bodo lesene igrače trajale več let. Le poskrbite, da lesene igrače ne bodo izpostavljene vodi in vlagi.

Lesenih igrač nikar ne zamrzujte in ne perite v stroju. Očistite jih tako, da jih obrišete z vlažno krpo.

Kako pogosto čistiti igračke?

Pogostost čiščenja igrač je odvisna od posameznikove odločitve. Jaz igračke čistim enkrat tedensko, po potrebi tudi bolj pogosto.

S čiščenjem nikar ne pretiravajte. Otrok mora slej kot prej priti v stik z bakterijami, saj si s tem krepi imunski sistem.

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.