Mamica, moj superdojenček je boljši od tvojega!

Preden sem postala mamica, si niti predstavljaja nisem napetosti in tekmovalnosti, ki jo med sabo bijejo mamice. Vsaka si želi super otroka, ki pri nekaj mesecih že govori in hodi. MAMICA, POČASI! Tvoj otrok potrebuje čas. Tekmovalnost je naše prednike gnala naprej, in prav je tako, dokler obstaja v mejah razuma. Prehitevanje razvojnih korakov pripelje do motenj v razvoju. Vsak otrok ima pravico do učenja s hitrostjo, ki mu ustreza.


Mamica, si pripravljena na tekmo?

Rojstvo je včasih pomenilo srečo in veselje. Danes pa pomeni začetek tekme. Odštevanje se začenja. Štiri porodne faze 1, 2 ,3 , ZDAJ… Čestitke, si v tekmi supermame in superočka, ki sta proizvedla superdojenčka.

Mamice v porodnišnico prinesejo kupe ličil in nakita za prvi popolno fotografijo. Pogosto slišim komentarje “otrok je kar padel vn”, “rodila sem tako hitro, da se sploh ne spomnim…” itd. So pa tudi tiste, ki krivijo zdravstveno osebje, da so rojevala predolgo časa.

Zakaj mamice med sabo ustvarjajo tekmovalnost? Je res otrok samo produkt mamice in očka, ki mora biti popoln? Tako kot v podjetništvu. Podjetnik je zadovoljen, ko je produkt popoln in boljši od konkrenčnega. V produktu vidi delček sebe. Naj ne bo otrok samo produkt. Otroku mora biti dana možnost raziskovanja in preizkušanja lastnih meja in ne meja, ki jih je dosegel ali presegel sovrstnik.

Vsakič, ko mi mamice želijo pred nos stresti napredek svojega otroka ostanem tiho. Ne komentiram in ne primerjam s svojim otrokom. Če bi odgovorila, bi se spustila v debato in na koncu bi bili obe strani poraženi. Prva bi spoznala, da njen otrok ni superdojenček, ampak si tega še ne prizna, jaz pa bi izgubila energijo in stopila v tekmo. V glavi bi si ustvarila pričakovanja, ki jih otrok še ne more doseči. Začela bi rušiti odnose in bliniti otroške sanje.

Se tudi vaš otrok že obrne na trebušček in nazaj?

Na socialnih omrežjih velikokrat opazim videje mamic, ki sprašujejo če se tudi otroci drugih mamic pri štirih mesecih obrnejo na trebušček in nazaj? Če bi jo zares zanimalo, bi poklicala pediatra. Mamice mnenje ne zanima, želi prikazati, da ima super dojenčka, ki že vse obvlada. Z negativno tekmovalnostjo avtorica okuži tudi druge bralce. Pod objavo se začnejo nabirati številni komentarji o super dojenčkih. Tekmovalnost se po spletu širi kot virus. Zdravljenje pa je dolgotrajno.

Mamica in očka, vajina naloga je, da zagotovita kakovostno, ljubeče in varno domače okolje, v katerem se bo otrok dobro počutil, postal radoveden in ga bosta okolje in njegov notranji motiv spodbudila k raziskovanju in učenju. Ne pa da oblikujete otroka da bo kopija prijateljičinega.

Vzgajanje papagajčkov

S partnerjem sva starše, ki pretiravajo s pomočjo pri razvoju otroka poimenovala PAPAGAJČKI. Mamice cele dneve sedijo ob otroku in mu v roko tlačijo igračko, ker jo prijateljičin otrok že spretno vrti po rokah.

Življenje papagajčkov je stresno. Nasmeh staršev dobijo le takrat, ko nekaj naredijo prav, pa še to večinoma ob prisotnosti drugih oseb. Namesto jutranjega poljuba in nasmeha jim mamica pred nos pomoli fotoaparat in jim z rdečo šminko pritisne poljubček na lička. Med tem ko otroka pazi babica se mama papagajčka uredi do popolnosti, pokliče na kavico drugo vzgojiteljico papagajčka, naštima svojega papagajčka v najbolj fensi obleke in se skupaj usedeta na kavico s super extra dragimi vozički in na telefonu nastavita risanke, med tem ko ogovarjata mimoidoče skuštrane mamice v trenerkah. Je to otroštvo, ki si ga otrok zasluši?

Otrok kot orodje za regulacijo strahu pred neuspehom

Tekmovalnost s sabo nosi strah pred neuspehom. Ko otrok ne dosega normativov, ki jih postavljajo sovrstniki pri njemu iščemo lastnosti in dejanja pri katerih je boljši od ostalih. Strah nas je neuspeha. Z uspehom otroka vzdigujemo sebe in s tem zakrivamo lastne neuspehe.

Strah se lahko sprevrže v jezo, ki privede do frustracij saj npr. svojega otroka ne moremo “potisniti”, da bi hitreje sedel, kot mu je namenila narava. Jezo lahko obrnemo nase (krivda, nemir, frustracija, žalost), na partnerja, ki ga nič ne skrbi, preveč dela in ki nas ne podpira dovolj …, ali pa celo na otroka (nam “gre na živce”, ker se npr. pri hoji še maje itd …).

Želim vam, da se boste znali upreti škodljivi tekmovalnosti in skupaj s partnerjem ustvarili spodbudno okolje za ravoj malčka.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.