Pravljica o praznovanju Mihovega rojstnega dne v času Koronavirusa

Miha se zbudi, smukne v hlače in najlepšo majčko, ki sta jo prejšnji dan pripravila mamica in očka za njegov rojstni dan. Danes je star 5 let. 5 let je bil prejšnji teden star tudi Luka iz vrtca in soseda Maša. Vendar ju ni smel obiskati. Koronavirus se je že pred dnevi usedel na ograjo pred Mašinim stanovanjem in čakal, da otroci in odrasli pridejo mimo. Koronavirus je zelo majhen in ga s prostim očesom ni mogoče videti. Usedel je tudi pred Lukovo hišo in se pozibaval na mogočnem stoletnem hrastu. Ko je močno zapihal veter se je oglasil in od veselja močno zacvilil.

Mamica in očka sta se dan pred rojstnim dnevom pogovarjala, da bo zjutraj potrebno v trgovino. Zmanjkalo jim je moke, pecilnega praška in plenic za malega Jaka. Šel bo očka! Da bo očka varno prišel do trgovine in nazaj je mamica ponoči izdelala ščit proti Koronavirusu, ki si ga bo očka namestil na svojega noska. Ščit preprečuje koronavirusu, da bi se naselil v očkovem nosku. Če očka ne bo pravočasno nazaj in bi se njegovi opravki zavlekli pozno v dan bi ščit izgubila čudežno moč. Postala bi prepusten in Koronavirus bo lahko skozi nitke ščita splezal do očkovega noska. Moral bi se sicer zelo potruditi in k sebi močno potisniti rokice in nogice. Zato je pomembno, da če že moramo po opravkih, naj bodo ti kratki in nujni.

Medtem ko je očka obiskal trgovino, so se v Mihovem domu priprave na najboljši rojstni dan začele. Miha in mamica pa sta na mizo zložila vse sestavine za torto in muffine. Za sestavine, ki jih bo očka prinesel iz trgovine pa sta pripravila prazne steklene posode. Nista pozabila tudi na čudovite prtičke, ki jih je Miha dan prej narisal sam z barvicami, ki jih je dobil po pošti za rojstni dan od babice in dedka. Na obisk bodo prišli šele, ko bomo vsi skupaj uspeli premagati Koronavirus. Mihova družina se močno trudi, da bi jim uspelo. Ven gredo le po nujnih opravkih, Miha in Jaka pa se že nekaj tednov igrata samo na terasi.

To bo zagotovo nepozaben rojstni dan, si je mislil Miha! Obiskali ga bodo prav posebni gostje: Robokop, Sladkosnedi Slonček Piki, veverica Mica, kužek Dino in žirafa Pipa. Za udobje gostov sta Miha in mamica pripravila blazine za vse goste. Še malo pa se bo začelo!

Na dvorišču se je zaslišal zvok avta. Prišel je očka! Čevlje je iz previdnosti pustil pred vrati, če se je slučajno Koronavirus prilepil na podplat čevlja. Preden je sestavine prinesel v kuhinjo si je dobro umil roke, odnesel sestavine v kuhinjo, jih pretresel v skodelice, pod toplo vodo umil vloženo sadje in si ponovno umil roke. Embalažo moke, testenin in pecilnega praška je zavrgel.

Miha in mamica sta pohitela z izdelavo najlepše torte daleč naokoli. Nista pozabila tudi na okusne muffine z nutello, ki se kar topijo v ustih in jih ima Miha zelo rad. Zabava se lahko začne!

Vir: Google

Vsi skupaj so odšli v Mihovo sobico. Posedli so se na blazine, mama je razrezala torto in očka je preko video klica poklical babico in dedka. Skupaj so se smejali in sladkali cel dan. Bil je popoln rojstni dan. Med praznovanjem se je spomnil prijateljev iz vrtca in se odločil, da jih bo takoj ko bo mogoče povabil na tortico. Miha ve, da se vsi od doma borijo proti Koronavirusu in bo za skupno igro in zabavo bo še dovolj časa. Tudi rojstnih dni bo še veliko.

Zvečer je po napornem dnevu padel v posteljo in zaspal z nasmehom. Danes je bil čudovit dan! S praznovanjem rojstnega dne v krogu družine in posebnih gostov je pomagal ugnati Koronavirus.

Imaš tudi ti kmalu rojstni dan? Praznuj ga v krogu svoje družine in s tem pomagaj, da bomo skupaj izgnali Koronavirus iz naših mest. Saj boš pomagal, a ne?

 

Vprašanja za razmislek:

  • Koliko let je praznoval Miha?
  • Kako se je Miha pripravil na svoj rojstni dan?
  • Kdo mu je pomagal pri pripravah? Kako?
  • Kakšno skrivno orožje proti Koronavirusu je izdelala mama?
  • Zakaj nas maska (ščit) zaščiti pred Koronavirusom le kratek čas?
  • Kako je očka ravnal ko je prišel iz trgovine? Kolikokrat si je umil roke? Zakaj?
  • Zakaj je Miha rojstni dan letos praznoval brez prijateljev iz vrtca?
  • Koga je Miha povabil na rojstni dan?
  • Kako je Miha preživel rojstni dan?

Morda vas zanima tudi:

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.