Naraščanje teže v nosečnosti

Pred nosečnostjo sem upala, da bom ena tistih srečnic, ki se bo zredila zgolj za 5-7 kg. Po nekaj izračunih in prebranih številnih člankih sem ugotovila, da bo moja končna teža krepko presegala začetno pričakovano. Nosečnice dnevno lahko pojemo le 300 kcal več kot pred nosečnostjo, kar pomeni pol milka čokolade. Ni veliko, a ne?

Koliko se lahko zredim v nosečnosti?

Od prvega trimesečja dalje se otrokova teža poveča za 350–400 gramov na mesec, v obdobju pred porodom pa do 500 gramov.  Seveda je treba k temu dodati še težo posteljice (ta ob koncu nosečnosti tehta okrog 700 gramov), amnionske tekočine (njena teža znaša okrog dva kilograma), prsi (okrog pol kilograma), hkrati pa se poveča tudi količina krvi, ki skrbi za dobro prekrvljenost posteljice.

V preteklosti je veljalo, da naj bi nosečnica vsak mesec v prvem tromesečju pridobila 0,5 kg, v drugem tromesečju vsak mesec 1 kg in v tretjem tromesečju vsak mesec 1,5 kg. To pravilo že dolgo časa ne drži več. Ženske z manj kilogrami imamo več sreče, saj nas ginekolog ne bo gledal po strani če bomo pridobile več kilogramov, kot tiste ki imajo izhodiščno težo višjo.

Kako nadzorovati telesno težo v nosečnosti?

Soočenje s tehtnico in naraščanje teže je svojevrsten psihičen pritisk. Po nekaj tednih so mi majčke postale preozke, pa ne samo v predelu trebuha, ampak vsepovsod. Kljub pridni vadbi že ob 5.00 zjutraj, ni nič ustavilo naraščanja teže. Sem izrazito analitičen tip človeka (devica pač :)) in tudi teže sem se lotila tako kot znam.

  • Beleženje teže

Vsak ponedeljek po jutranji kavi stopim na tehtnico in težo zabeležim v Excel tabelo. Ponedeljke sem si izbrala zato, ker se vikende rada pregrešim in če bi izbrala npr. sredo rezultati ne bi bili pravilni. Pri analizi je pomembno, da primerjaš tiste razultate, ki so si najbolj podobni. Med tednom ne hodim na tehtnico. V prvem tromesečju sem vsak mesec pridobila 0,6 kg. Ni slabo :

  • Izogibanje sladkarijam

Najtežji del nadzorovanja hrane je nadzor nad apetitom. Med nosečnostjo imam željo, da bi pojedla vse kar je čokoladnega. Sadni okusi mi ne dišijo najbolj. Predstavljajte si mojo shrambo polno čokolad. Še nikoli prej ni bila bolje založena. Enkrat tedensko si privoščim sladko pregreho. Druge dni svoje potrebe po hrčkanju (t.i stalnem prehranjevanju) zadovoljujem z oreščki. Najraje imam mandlje, na arašide sem alergična. Tako da okusni smokiji, ki se topijo v ustih in arašidi, ki jih Lord obožuje zame ostajajo le nedosegljiva želja.

  • Hidracija

Pogosto željo zamenjujemo za prigrizke. Dehidrirano telo potrebuje nekaj tekočega ali kremastega kot je npr. jogurt. Ob napadih lahkote (rezen po čokoladi) spijem kozarec vode in počakam 15 minut. Če napad ni minil se zadovoljim s probiotičnim jogurtom z dodanimi chia semeni. Uporabljam samo mleta chia semena, ki spodbujajo prebavo.

Gibanje

Spat hodim ob 10.00 in moj dan se začne ob 5.00 zjutraj. Najprej naredim raztezne vaje za hrbtenico, noge in roke nato pa se odpraviva z Lordom na 20 minutni sprehod. V stanovanje v četrtek nadstropju, brez stopnic se vračava ob 6.00. Potem sledijo priprave na delovni dan. Ob 6.40 sem že na poti v službo. Po službi se z Lordom odpraviva na eno urni sprehod. Vračava se utrujena in komaj čakava posteljo. Jaz ležim na hrbtu on pa drži vse 4 tačke v zrak 😀

Gibanje ima več prednosti:

  • lahko si privoščim prigrizek več,
  • manj bolečin v hrbtenici,
  • varuje pred sladkorno boleznijo, ker povečuje izgorevanje sladkorjev,
  • dobro vpliva na prekrvavitev plodu in posteljice,
  • boljša priprava na porod in nego otroka.

Mislim, da ne potrebuješ dodatnih razlogov, da se odpraviš v športno trgovino po podloga za vadbo in začneš z razgibavanjem. Tvoje telo in pikica oz. pikec ti bosta hvaležna.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.