O čemu sanjajo dojenčki?

Se sprašujeta kaj sanja vajin dojenček med spanjem? Znanost sanj še ne zna razvozlati. Tudi ne vemo na kakšen način možgani dojenčka predelajo stvari. Vemo pa, da dojenčkove veke trepetajo in se oči premikajo. Torej, kaj se dogaja v možganih? 


Sanje pred besedami?

Iz opazovanja so znanstveniki ugotovili, da dojenčki začnejo sanjati že v prvih dveh tednih življenja. V zgodnjem obdobju življenja dojenčki veliko spijo in se pogosteje nahajajo v fazi REM. Faza REM nastopi takrat, ko je telo popolnoma sproščeno in so možgani aktivni. To je tudi oder, povezan s sanjanjem. Odrasli preživijo približno 20 odstotkov spanja v REM, za razliko od novorojenčkov, ki preživijo približno 50 odstotkov spanja v REM fazi.

Za starejše otroke in odrasle je neizpodbitno dejstvo, da sanjajo predvsem v REM fazi, ne vemo pa če to drži tudi za dojenčke.

Da bi začeli sanjati, nevroznanstveniki verjamejo, da morajo biti otroški možgani sposobni, da si zamislijo stvari. Z drugimi besedami, biti morajo sposobni konstruirati vizualno in prostorsko sliko.

Po raziskavah sodeč otroci v zreli starosti 4 ali 5 let običajno opisujejo sanje, ki so statične in navadne, brez premikajočih in delujočih predmetov z malo čustvi in brez spominov. Živahne sanje s strukturirano pripovedjo se pojavijo šele v starosti 7 ali 8 let, približno istočasno otroci razvijejo jasno razumevanje lastne identitete. Raziskovalci menijo, da je za vstavljanje jaza v sanje potrebno samozavedanje.

Kaj pa dojenčki? Sanje dojenčkov niti približno niso podobne sanjam kot jih sanjamo mi. Podrobnosti najbrž nikoli ne bomo poznali in bodo za vedno ostale v intimnem svetu dojenčkovih sanj. 

Dolžina spanca novorojenčka

Dojenčkovo spanje nima določenega ritma. Cikel spanja je približno pol manjši kot pri odrasli osebi. Dojenček spi 16 ur ali več, le da se med tem časom pogosto zbuja. Kratki spanci so namenjeni počitku po obroku, kar zmanjšuje sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS).

Vse starejši je dojenček, vse daljši je njegov spanec in je pri približno treh mesecih sposoben prespati celo noč.

Ali moj otrok preveč spi?

Bodita srečna če imata otroka, ki veliko spi. Spanec je izjemno pomemben za utrjevanje spomina in kreiranje miselnih povezav.

Novorojenček spi od 15-18 ur v krajših časovnih intervalih po dve do štiri ure čez dan in noč.

Dojenček star od 1 do 8 mesecev spi od 14 do 15 ur dnevno.

Dojenček star od 8 do 10 mesecev spijo od 12 do 14 ur.

Čas spanja se z leti zmanjšuje. V odrasli dobi spimo v povprečju samo še 8 ur.

Če tvoj dojenček nekoliko odstopa od povprečja, naj te to ne skrbi. Če so med vsakim previjanjem pleničke polulane, nimaš kaj skrbeti.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.