Otrok me ne uboga! Njega ne moraš spremeniti, spremeniš lahko le….

Ni starša, ki ne pozna trenutka, ko se energija v hiši spusti na najnižji nivo, ali celo nižje.  Vse je mirno in kaže, da boste dan preživeli v sožitju dokler otroku zajtrka ne servirate na krožniku z medvedkom. Na tistem krožniku, ki ga je dobil za božič in je ves čas jedel iz njega. Čez noč se je vse spremenilo in priljubljen krožnik ni več priljubljen. Nekatere nogavice so čez noč “ogrdele – postale grde”. In otrok ne želi jesti – VAS NE UBOGA!

Starši pogosto reagiramo z besom – začnemo kričati nazaj, naj otrok že poje iz krožnika, ker se nam mudi. Otrok bolj kriči – mi bolj kričimo. Zaciklamo se v kričanje, na koncu otrok odide v vrtec z jokom in mi besni v službo in še vedno ni naredil tistega, kar smo mu naročili. Poznano, a ne?

Kaj lahko naredimo, da bo drugače?

Najdite vzrok

Izbruh besa in nezadovoljstvo npr. z barvo krožnika je simptom nečesa drugega. Otrok ni sposoben analizirati svojih čustev, zato to detektivsko delo ostane za mamo in očeta. Ste med zajtrkom pogledali v telefon in je otrok izgubil vašo pozornost, ste pozabili pripraviti tisto jed, ki ste jo včeraj obljubili? Z izpadom si otrok želi pridobiti vašo pozornost, naj si bo to pozitivna ali negativna. Otrok vas v tistem trenutku ne bo ubogal nič. Zgubili ste avtoriteto. Otrok nima več zaupanja. Začel bo jokati ali kuhati trmo.

“Kaj otrok s svojimi dejanji poskuša doseči?” Če bi imel besedne sposobnosti in čustveno zavedanje, “Kaj bi mi s tem vedenjem hotel povedati? Zakaj ne uboga?

Rutina in doslednost

O rutini sem že večkrat govorila. Pri nas doma nič ni prepuščeno naključju ne glede na dan v tednu ali mesecu. Za izvajanje doslednosti je pomembno, da se držite urnika, ki naj bo enak med tednom kot za vikend. V času ko je med tednom otrok v vrtcu poiščite aktivnosti, ki bodo otroke pritegnile (npr. pomoč pri kuhanju).

Starši razumem pomen doslednosti, dokler ne pride do tega, da se načrti v zadnjem trenutku spremenijo. Rutina pade v vodo in vse se podre kot hišica iz kart, pri vas doma pa nastane drama. V takem primeru je najbolje, da globoko zadihate, določite prioritete in si poskušate izmislite igre, ki bodo otroke motivirale, da vam pomaga. Nik zelo rad šteje, tako da mu dam za nalogo prešteti ploščice v kopalnice. Nikakor se ne spuščam v prepir z njima. Pustim, da gredo stvari mimo in čim prej poskušam nazaj uvesti rutino.

Nagrada – pa ne za vsako ceno

Nagrada zveni pozitivno. Ob napačni uporabi lahko naredi več škode kot koristi. Dokler je nagrada motivacija za cilj, ki ni lahko dosegljiv je smiselna. Ko začnemo nagrajevati vsak krožnik zelenjave s sladico in miren obisk trgovine s čokolado smo naredili napako. Mogoče vam je kratkoročno res uspelo podkupiti otroka z nagrado, kakšno nagrado bo pričakoval naslednjič? Če nagrada ne bo ustrezala njegovim kriterijem, se bo vrgel na tla ali kako drugače izkazal nezadovoljstvo. Njegova ubogljivost se bo zaključila takoj, ko bo ugotovil, da mu nič ni potrebno narediti, če za to ne dobi nagrade.

Spremenite SEBE

Otroci imajo svobodno voljo in se lahko odzovejo kakor želijo, od nas pa je odvisno kako bomo odziv sprejeli. Zato moram spremeniti sebe. Kaznovanje za neposlušnost deluje odlično – vendar kratkoročno. Ko bo otrok dorasel kazni, bo ugotovil da nima več smisla in vam bo zmanjkalo orodji.  Namesto, da na otroka gledate kot na otroka, ki se neprimerno vede, ne posluša itd…na otroka poglejte kot na majhno osebo, ki ni opremljena s pravimi orodji za ustrezno vedenje v dani situaciji in takrat pride do neubogljivosti, včasih celo zmedenosti in negotovosti.

Otroci so si karakterno različni, zato ni univerzalne formule kako in kaj spremeniti na sebi. Pomembno je doseči, da otroci ubogajo brez grožnje. Npr. vsak večer otrokom povejte, da jim boste jutri zjutraj pripravili zajtrk, če bo miza pobrisana. V nasprotnem primeru si bodo sami pripravili zajtrk. Otroke prosite, da stavek ponovijo. Dajte jim moč odločanja in skupaj izberete krpo s katero bodo obrisali mizo. Če miza ne bo pobrisana, bodo otroci dobili priložnost za učenje. Naslednje jutro jim na mizo postavite sestavine za zajtrk in pustite, da si ga sami postrežejo, vaša odločite je bila, da na umazani mizi ne boste pripravili zajtrka.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.