Refleksoterapija za dojenčke, ki jo mora poznati vsaka mama

Vsi vemo, da so otroška stopala čudovita, a ste vedeli, da so lahko tudi vaše skrivno orožje, ko gre za pomirjanje dojenčkov, ki jim nagajajo zobje, krči ali takrat ko potrebujejo vetrovi? Refleksoterapije se lahko nauči vsaka mama. Gre za niz točk na otroških stopalih, ki otroka umirijo in mu olajšajo stiske. 


Refleksoterapija za dojenčke

Cilj refleksologije je pospeševanje dobrega počutja v telesu z masiranjem ključnih refleksnih točk na prstih stopalih. Prsti naj bi bili povezani z glavo in zobmi, zato lahko masiranje točk dojenčku pomaga pri izraščanju zob. Ob vsem tem ne smemo pozabiti čarobne moči dotika. Vsak dotik je dragocen, če je ta načrtovan in podkrepljen z znanjem, toliko bolje.

Refleksoterapija vključuje “zemljevid” stopal s točkami, ki pripomorejo k umiritvi otroka. Za izvajanje ne potrebujemo posebne opreme in jo lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli.

Pomembno je,da smo pri izvajanju masaže pozorni na dojenčkove povratne informacije. Jok je jasen signal, da na masažo še ni pripravljen jo moramo do pomiritve prenehati izvajati.

Priprava na izvajanje refleksoterapije

Vzemite si čas! Naj se vam nikamor ne mudi. Čas masaže je idealen čas za povezovanje z otrokom.

1.korak. Umirite se. Dojenčki hitro zaznavajo stres in se nanj odzovejo z nemirnostjo. Refleksoterapije nikoli ne izvajajte ko ste razburjeni vi ali pa je razburjen dojenček. Najprej ga poskušajte umiriti s tolažbo, hranjenjem ali uspavanjem.

2. korak. Zagotovite primerno okolje. Ogrejte prostor in poskrbite, da ne bo premočne osvetlitve. Dojenčka položite na varno površino, pripravite toplo olje in komunicirajte z nežnim tonom glasu.

3. korak. Z refleksoterapijo pričnite tako, da v roke primete obe nogici in jih podržite nekaj sekund. To daje dojenčku občutek varnosti. 

Kje masirati?

Z eno roko podpirajte nogico in z drugo pričnite izvajati masažo.

Za preobremenjenost. Če je dojenček pogosto nemiren na območju solarnega pleksusa izvajajte krožne gibe. Solarni pleksus je točka, ki omogoča največ sprostitve.

Za zobe. Izraščanje zob lahko povzroča hude bolečine. Točke, ki pomagajo ublažiti težave z zobmi se nahajajo na prstih. S kazalcem in palcem se pomikajte navzgor od podnožja prsta do konice, pridržite nekaj trenutkov in spustite. To ponovite na vseh petih prstih.

Za trebušne krče. Trebušne krče ublaži masaža predela, ki se nahaja tik pod solarnim pleksusom. Pomembna je moč pritisk. Preveč pritiska lahko dojenčku povzroči neugodje in bo želel nogico odmakniti, prenežen pritisk ne bo imel učinka. Bodite pozorni na dojenčkovo reakcijo ob pritisku.

Težave z vetrovi. Pri teh težavah pomaga masaža predela stopala na predelu, ki vpliva na zgornji in spodnji del trebuha (glej fotografijo). Nežni krožni gibi s palcem olajšajo bolečino in neprijetnost.

Koliko časa masirati naj traja?

Traja naj toliko časa, dokler bo otroku prijetno. Lahko traja 5 minut ali pol ure. Pozabite na čas, raje se osredotočite na moč dotika.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.