Kako se lahko kljub dojenčku dobro naspite

Ni pomembna le dolžina, temveč tudi kvaliteta spanca. Na kvaliteto spanca lahko vplivamo sami, dolžina ki jo potrebujemo pa je odvisna od genetike. Nekateri smo naspani po šestih urah, drugi šele po desetih. Ob dojenčku se pogosto zgodi, da potrebne ure spance postanejo samo še želja. Nočno zbujanje, dnevno pospravljanje, kuhanje in obiski nam onemogočajo prepotreben spanec. Zato je pomembno, da vsakih 10 minut izkoristite za hiter dremež, ki pa naj bo kvaliteten.


Spalni urnik

Prve tri mesece je v naši družini vladal časovni kaos. Začano smo ga reševali s pomočjo babice, ampak človek mora spati vsako noč, ne samo občasno. Takrat sva ugotovila, kako zelo pomembna je kvaliteta spanca. Včasih lahko spiš celo noč, ampak če se zjutraj zbudiš “polomljen” in nujno potrebuješ jutranjo kavo, to ni bil pravi spanec. Bilo je le zadovoljenje časovnih potreb po spanju ne pa počitku.

Če želite dobro spati čim prej pri dojenčku uvedite spalni urnik, ki se ga bo držala cela družina. Znanstveniki poudarjajo, da je zadnji čas za v posteljo ob 22.00. Tiste ure po 22.00 so sicer mamljive za delo, vendar nikar!

Mene včasih zanese, da pozabim na čas in nadaljujem z delom tudi po 22.00 uri, takrat me partner opomni, da je dela dovolj. Vsaj nekdo v družini se mora držati urnika in ostale opozarjati nanj.

Kvalitetna posteljnina

Poznaš občutek, ko v trgovini izbereš čudovito obleko, po oblačenju pa ugotoviš, da je obleka zelo neudobna. Enako je s posteljnino. Posteljnino ne izbirajte samo po videzu, ampak tudi po materialu.

Pred leti sem bila nora na temne barve posteljnine – tudi črno. Sčasoma pa so se moje preference spremenile, kot tudi moje življenje. Veliko raje posegam po svetlih barvah iz več razlogov. Občutek imam, da me temna duši in svetla osvobaja, ob svetlih barvah začutim čistost in energijo. Včasih sem raje posegala po pisani posteljnini, sedaj imam raje posteljnino nevtralnih in svetlih barv. Spalnico lahko z dodatki hitro spremenim v turkizno, roza ali sivo.

Tako barve oblačil kot barve posteljne odsevajo našo osebnost. Jaz sem po naravi umirjena oseba, ogromno načrtujem in analiziram, zato izbiram posteljnino, ki sodi k mojemu karakterju.

Nerada kupujem posteljnino preko spleta. Pred nakupom blago rada občutim pod prsti. Čudoviti vzorci posteljnin na Minu.si in priporočilo prijateljice sta me prepričala, da poskusim s spletnim nakupom. Paket sem prejela že naslednji dan.

Posteljnina, ki sem jo naročila je čudovita. Predvsem me je navdušila kvaliteta. Posteljnina je točno taka kot je na spletni strani. Odlično se poda k mojemu karakterju in spalnici. Prve dve noči, prespani v Minu posteljnini sta bili odlični.

Na kvaliteto spanja vplivajo tudi številni drugi dejavniki. Zračna in prijetna posteljnina je pomembna za zagotavljanje udobja v postelji. Kaj pa prostor v katerem spite?

Vir: Minu.si

Tema in tišina

V vrstah poslovnežev je učinkovito spanje zelo pomembno. Zaradi dnevnih obveznosti, napora in dolgega urnika – s čimer lahko primerjam tudi materinstvo, je pomembno, da v kratkem času dosežemo čim boljši počitek.

Pri tem igra pomembno vlogo okolje. Popolno temo je v mestnem okolju težko doseči, zato razmislite o cenejši možnosti – zatemnitvenih zavesah ali dražji možnosti- žaluzijah. Najino spanje se je po tem ukrepu močno izboljšalo.

Zatemnitev ne bo imela učinka, če bo vaše spanje motilo delovanje klime ali tiktakanje ročne ure. Pomembno je, da iz prostora odstranite vse glasne predmete, ki motijo vaš spanec.

Ušesni čepki so dobra rešitev za starše, ki imajo starejše otroke. Za tiste z dojenčki – kamor spada tudi naša družina, ušesni čepki ne pridejo v poštev. Nikakor ne podpirava izjokavanja in takoj ob joku preverim kaj se dogaja v otroško sobici.

Temperatura

Poleg kvalitete posteljnine in zatemnitve je pomembna tudi temperatura prostora v katerem spite . Če je prostor pretopel, nemirno spimo in če je prostor premrzel nase vlečemo odejo, se pokrčimo in težko zaspimo. Kakšna je idealna temperatura?

Temeratura spalnega prostora, potrebna za kvaliteten spanec se razlikuje od vsakega posameznika. Strokovnjaki priporočajo temperaturo okrog 18˚ C, vendar ne sme biti višja od 22 ˚ C. Enaka priporočila veljajo tudi za otroške sobe.

Kljub idealni temperaturi lahko pride do slabega spanca. Svojim dnevnim opravilom dodajte obvezno dnevno odpiranje oken zjutraj in zvečer, tako boste v spalni prostor spustili dovolj svežega zraka in si zagotovili kvaliteten spanec.

 

Se lahko kljub dojenčku dobro naspimo? Prišle bodo noči, ko se kljub popolnemu okolju ne boste mogli naspati, ker do postelje ne boste prišli in boste bedeli ob otroški posteljici. Prišli bodo dnevi, ko boste lahko spali, vendar vam zaradi motečih dejavnikov ne bo uspelo. Takšne situacije lahko preprečite, če si zagotovite miren prostor za spanje. Miren spanec izključuje uporabo mobilnega telefona in gledanje televizije v spalnici.

Spalnica je sveti prostor namenjen spanju in nabiranju energije, ohranite ga v prvotnem pomenu besede: spalni prostor.

Preberi si še: Zakaj se je dojenček pri 9 mesecih začel zbujati ponoči?

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.