Skrite prednosti poroda med COVID-19

Dnevno se v Sloveniji v povprečju rodi 53 otrok. Eden izmed njih je bil tudi Lan, ki se je rodil sredi vrha pandemije. S cimro sva jedli vsaka na svojem koncu, prepovedani so bili obiski, v porodni sobi sem bila brez podpore partnerja. Če pogledam nazaj, ni bilo spet tako hudo. Bolj hud je bil strah pred nepričakovanim. Pod črto – pandemija je sabo prinesla tudi nekaj skritih prednosti. Saj poznaš pregovor – ko ti življenje ponudi limone, si naredi limonado 🙂


S strahom sem spremljala novice in ukrepe in se spraševala kaj še sledi. V zadnjem mesecu so mi odpovedali vse preglede in držala sem pesti, da bo z Lanom, ki je zaostajal v rasti vse dobro. Skrbela sem glede patronažne sestre in obnovila znanje v primeru, da patronažne ne bi bilo na dom. Bila sem pripravljena na vse možne scenarije. V strahu pred nepričakovanim pričetkom poroda sem si ogledala video poroda doma in izdelala plane in na srečo nisem niti enega izvedla. Dan pred porodom sem na daljavo od ginekologa prejela napotnico za porod, si zjutraj naredila sendvič za v porodno torbo, spakirala še sladkarije in se brez nepotrebne panike odpravila v porodnišnico.

Skrita prednost 1: brez nezaželenih nasvetov

Vsi ki vas vidijo s trebuhom, kaj šele z dojenčkom, imajo za vas nasvet. Največ jih imajo na zalogi tašče, sosede in včasih tudi tujci. Meni je gospod, ki sem ga srečala med sprehodom, svetoval naj dojenčku ne dajem dude, da ne bo imel krivih zob.

Karantena omogoča izbiro, da za nasvet pokličete tiste osebe, ki so zaupanja vredne ali se obrnete na spletne strokovnjake.

Skrita prednost 2: Velik plus za udobna oblačila

V času karantene nihče ne nosi elegantnih oblačil. Dlje časa traja karantena, manj pomembna so oblačila. Celo frizura ni več pomembna, ker v skrajnem primeru tudi frizerji zaprejo svoja vrata.

Nekaj tednov po porodu, ko mi nosečniška oblačila res niso bila več prav sem potrebovala nove trenirke. Obiskala sem kar nekaj trgovina, vendar vse brez uspeha. Karantena je poleg enormnih količin nakupljenega wc papirja prispevala k praznjenju zalog trenirk. Zato si trenirke preskrbi že pred porodom ali pa si jih izposodi od prijateljic.

Skrita prednost 3: Manj mikrobov za dojenčka

Dojenček nima v celoti razvitega imunskega sistema. Imunski sistem kot ga imamo odrasli razvije šele pri treh letih. Zato je še toliko bolj pomembno, da pri rokovanju z dojenčkom pazimo na higieno. Karantena bo vse (redke) obiskovalce opomnila na masko v bližini dojenčka. Nihče ne bo prišel prehlajen na obisk in poljubčke bo dobil le od vaju.

Skrita prednost 4: Brez šampanjca in pogostije

Takoj po porodu so pri naju za vse poskrbele sestre, doma sem bila za vse sama. Verjemi mi, zadnje kar si želiš so vsiljivi sorodniki, ki verjamejo, da bi izogib šampanjcu pomenil slab začetek.

Mamica ob prihodu domov potrebuje počitek in očka nekaj časa za spoznavanje dojenčka in objemanje novopečene mamice.

Skrita prednost 5: Mož dela od doma

Med karanteno pol zaposlenih dela od doma. Mož bo takoj po zaključku dela pri vama, ne bo izgubljal časa z vožnjo in če bo res kriza, bo vskočil med delom in vaju pocrkljal.

Delo od doma predstavlja tudi izziv. Mož se mora odklopiti od družinskega življenja in preklopiti na službene obveznosti, kar je ob otroškem joku včasih izredno težko.

Skrita prednost 6: počasi, počasi, počasi

Med karanteno življenje prične teči s počasnejšim tempom. Naenkrat imajo vsi čas stati v vrsti pred trgovino. Dojenček – karantena ali ne, zahteva miren tempo življenja. Stres vpliva na količino mleka in splošno slabo počutje mamice.

Občutek bo imela, da se je svet upočasnil zaradi tvojega dojenčka. To je vredno izkoristiti.

Skrita prednost 7: domača kuhinja je odprta

Vsi smo postali ali še bomo, pravi kuharski mojstri. Izumili smo hladno kavo iz kapučina, lotili smo se izzivov na socialnih omrežjih in začeli smo kupovati domače sadje in zelenjavo.

Jaz sem med pomladno pandemijo skuhala svojo prvo marmelado, spekla torto za partnerjev rojstni dan in razširila seznam jedi, ki se kuhajo v domačem loncu.

 

Draga bodoča mamica, lahko bodo ukrepi še ostrejši. Ne skrbi! Vsi okoli tebe se zavedajo, da spadaš v rizično skupino in razumejo, da je dojenček zelo pomemben. Porod brez partnerja? Naj te tolaži misel, da so pred leti ženske rojevale same. In odsotnost partnerja pomeni manjšo nevarnost za okužbe. Medicinsko osebje se zaveda skozi kakšno preizkušnjo greš in ti bo nudilo podporo. Če potrebuješ pogovor ali nasvet in te je strah poroda med karanteno me pocukaj za rokav na FB ali IG. Z veseljem ti bom svetovala in stala ob strani v najhujših trenutkih, ker te razumem, aprila sem bila v enaki situaciji kot si ti. 

Morda te zanima tudi:

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.