Vse o porodnem načrtu

Porodni načrt je prvi vrsti plan vaših pričakovanj in želj o poteku poroda. Šole za starše spodbujajo pripravo porodnega načrta iz enega pomembnega razloga – informiranja. Pri pripravi porodnega načrta se bosta ogromno naučile in si nabrale potrebno znanje za porod. Znanje nas naredi močne in moč bomo potrebovale pri porodu. Zato ne oklevajte pri pisanju porodnega načrta. Ob tem pa imejte v mislih, da je porodni načrt samo niz želj in pričakovanj ne pa pravilo, ki se ga morajo držati v porodnišnici. Za pomoč pri pisanju si oglejte Vzorec porodnega načrta. 

Ali pred porodom pošljem načrt v porodnišnico?

Ne, porodni načrt imejte sabo v torbi za v porodnišnico ali materinski knjigi.

Ali dejansko babica prebere porodni načrt?

Babica ni zakonsko obvezana upoštevati in brati porodnega načrta. Gre za priporočila, ki babici omogočajo lažje vodenje poroda. Če bo dovolj časa bo večina babic z veseljem prisluhnila porodnemu načrtu.

Na kakšnem listu mora biti napisan porodni načrt?

Velikost, barva in oblika ni predpisana. Predpisano ni niti, da mora biti porodni načrt napisan. Lahko ga imate samo v glavi in ga ob vprašanju babice po vaših željah poveste.

Se mora babica načrta držati?

Ne, načrt je pomoč babici pri upoštevanju vaših želja. Od babice ne smete zahtevati, da se drži načrta. Če bo vaše zdravstveno stanje stabilno in ne bo zapletov, se bo zagotovo potrudila, da se ga bo držala.

Je porodni načrt obvezen?

Porodni načrt je priporočljiv in ne obvezen. Ne pozabite, da vam ne bo prinesel popolnega poroda, v katerem bo vse organizirano in ne bo nikakršnih odstopanj. Z njim pravzaprav lahko spoznate, kaj bi vas v ključnem trenutku osrečilo, po drugi strani pa je vaš porodni načrt vir ključnih informacij vsem zdravnikom in babici, ki vas do sedaj niso poznali.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.