Zakaj je odsev v ogledalu pomemben?

So osebe, ki bi pred ogledalom lahko stale ure in ure in smo osebe, ki se v ogledalo pogledamo enkrat ali dvakrat dnevno. Kaj to pove o nas? Ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne, imajo ogledala in odsevne površine pomembno vlogo pri našem psihološkem in čustvenem delovanju.


Odsev je pomemben, da razvijemo občutek samozavedanja

Test z ogledalom uspejo otroci prestati pri približno pri 18, nekateri tudi 20 mesecih. Pred tem mislijo, da je v ogledalu drug dojenček, ki se z njimi želi igrati. Ugotovili so, da se otroci, ki so svoje zgodnje otroštvo preživeli v bližini mame, hitreje zagledajo svoj odsev, kot njihovi vrstniki. Zakaj? Starši se na reakcije dojenčka odzivajo drugače in jih ne posnemajo. S tem dojenčki začnejo razločevati sebe od drugih (npr. če jokajo se mama nasmehne). Več socialne interakcije pomeni hitrejše prepoznavanje odseva v ogledalu.

Ogledala pripomore k povečanju samokritičnosti

V odrasli dobi mnogi od nas pretiravamo s kritiziranjem svojega videz v ogledalu. Medtem ko je večina ljudi rahlo samokritična, ima približno 1 odstotek prebivalstva telesno disforično motnjo (BDD), duševno motnjo, za katero je značilna nenehna obsedenost z enim ali več deli telesa, kar povzroča hudo stisko, ki moti vsakodnevno delovanje . Zrcalna terapija se učinkovito uporablja za zdravljenje BDD v povezavi s kognitivno-vedenjsko terapijo. Z daljšim gledanjem v ogledalo in opisu terapevta tega, kar vidijo, ogledalo postane orodje za izpodbijanje popačenih pogledov nase.

Z ogledalom se lahko kritiziramo. Ponuja pa tudi pogled na to, kako neprijazno se obnašamo do sebe. Raziskave kažejo, da osebe, ki se trudijo biti prijazne do sebe in v odsevu odkrivajo svoje pozitivne točke na telesu sčasoma tudi občutijo več samozavesti. Dolgotrajno strmenje v ogledalo povečuje tesnobo in povzroča težave s socialnimi stiki. Pri ogledalu namreč ni povratnih informacij o izrazni mimiki. Je le odsev.

Ogledalo kot pripomoček za manjšanje fantomskih občutkov

Fantomski občutek je občutek, ki ga doživi 60 – 80 % oseb po amputaciji uda. Kljub temu da je ud odstranjen v njemu čutijo bolečino. Ogledala imajo pomembno vlogo pri tem kako doživljamo fizično telo. Zrcalna terapija je namenjena ljudem s poškodbami živcev ali amputacije okončin, da se ponovno počutijo povezane s telesom. Poleg vida fizično telo doživljamo s percepcijo, zaznavanjem gibanja in prostorske orientacije. Poskusi, ki z ogledali ustvarjajo vizualne anomalije, kažejo, da naši možgani hrepenijo po skladnosti med vidom in propriocepcijo. Na primer, razporeditev ogledal, da bo videti, kot da je vaša leva roka v resnici desna, na splošno ustvari občutek zmede in dezorientacije. Zrcalna škatla je škatla z dvema ogledaloma v sredini – po eno obrnjeno v vsako smer -, ki jo je izumil V. S. Ramachandran za lajšanje fantomskih bolečin v okončinah. Pacient sedi z ogledalom, obrnjenim na preostalo nogo, premika preostalo nogo in opazuje odsev v ogledalu, tako da se zdi, da se premikata tako dobra kot amputirana noga. Ugotovljeno je bilo, da ta tehnika zmanjšuje boleče fantomske občutke. Zdi se, da zrcalo ustvarja odsevno iluzijo prizadetega uda in prelisiči možgane, da mislijo, da se je gibanje zgodilo brez bolečin.

Hiter pogled v ogledalo vam lahko naredi več, kot se zavedate. 

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.