Je meditacija smiselna tudi za otroke?

So otroci lahko pod stresom kljub temu, da za njih naredimo vse in jih včasih preveč razvajamo? Imajo lahko skrbi in strahove? Lahko otroci meditirajo? Za otroka menjava ritma, obisk, vrtec ali srečanje z neznanimi ljudmi predstavlja stres. Otroku lahko pomagamo preko pravljične meditacije s katero otrok razvija občutek opolnomočenja, svobode in premaguje negativna čustva. 


Zakaj je meditacija koristna?

Meditacija otroka umiri. Da mu čas, da se osredotoči na dihanje (večinoma nevede) in si predstavlja svet okoli sebe tako, kot si ga želi sam. Zbrišejo se meje in otrok ima priložnost da se preko meditacije nauči, da je v redu biti kdorkoli je in čutiti kar čuti.

Raziskave kažejo, da meditacija povečuje otrokov spomin in sposobnost načrtovanja in organiziranja. Otroštvo ni čas brezskrbnosti. Je čas soočenja z strahovi, ki se intenzivnejši kot pri odraslih. Veliko otrok se boji pošasti, zapuščenosti, teme, strah pred tem, da bodo premalo dobri itd. Zato je zelo pomembno, da otroku znamo pokazati pot nazaj k sebi in ga naučimo lastne moči.

Otroci najhitreje pridejo do intenzivne meditacije preko pravljic, kjer se osredotočijo na eno misel, zvok in dih. Meditacija ga uči, kako ostati v varnem trenutku. Odpelje ga od vseh strahov, do kraja kjer ima popolno moč in nadzor nad svojim življenjem.

Meditacija pripomore tudi k:

  • boljšemu spanju
  • lažjemu soočanju s stresom in žalostjo,
  • sprostitvi negativnih misli in odmik o nezaželenega vedenja,
  • uspešnosti v šoli zaradi boljših miselnih sposobnosti.

Pravljična meditacija

Meditacija je vsakršna dejavnost, pri kateri posameznik načrtno spreminja stanje zavesti z namenom, da bi dosegel kakšen specifično zastavljen cilj ali da bi se preprosto umiril. Odrasli imamo veliko načinov za meditiranje. Za otroke pa je pravljica čudovit način za meditacijo. 

Če pridno berete pravljice poznate čudežne učinke pravljic in veste, da vaš glas otroka umiri in zato lažje zaspi.

Ob raziskovanju meditacije in vpliva na otroke sem odkrila pravljično meditacijo. Gre za prav posebno doživetje pravljice, ki jo vsak doživi drugače. Pravljica ob vsakem prebiranju v otroški mislih dobi drugačne podobe, zlata kočija je včasih ogromna, spet drugič čisto majhna, ampak zelo hitra.

Preden pravljica pride v otroške roke jo oba s partnerjem prebereva in najdeva njen smisel. Pravljična meditacija SMARAGDNI GOZD ŽELJA pa naju je kar preveč pritegnil. Kljub temu, da je najino otroštvo že daleč nazaj naju je ob prebiranju zaneslo v čarobni gozd. Priznam, da sem se kar zgubila v svetlečem gozdu in ko sva prišla do konca pravljice sem se počutila drugače. Ko sem odprla oči, se mi je zazdelo da svet gledam iz druge perspektive, da med obiskom v čarobnem gozdu nisem bila tukaj. Prijeten občutek sprostitve me je spremljal skozi celi dan.

Kako izvajamo pravljično meditacijo?

Za popolno doživetje pravljične meditacije sta potrebni dve osebi – pripovedovalec in poslušalec. Poslušalec  se pred branjem udobno namesti, bralec pa poskrbi za prijetno in sproščujočo glasbo (Petra Šuštar, Smaragdni gozd želja).

Pri pravljični meditaciji je pomembno, da bralec zgodbo bere počasi, nežno in z občutkom. Pri interpretaciji besedila  pravljične meditacije SMARAGDNI GOZD ŽELJA so v pomoč čarobne ilustracije, ki bralca popeljejo na čudovito popotovanje, kjer je glavni junak on in vse se vrti okoli njega. Sprehodi se po poteh posutih s čarobnim prahom. V roki drži košarico čudovitih svetlečih kamenčkov s katerimi odide v gozd. Kaj vse se zgodi v gozdu, koga sreča in kako pride nazaj pa boste izvedeli v čudoviti slikanici SMARAGDNI GOZD ŽELJA. Več informacij o slikanici si oglejte TUKAJ.

Mi smo nad njo navdušeni. Nik je še premajhen, da bi si predstavljal čarobni gozd in vse elemente v njem. Sem pa prepričana, da se ob prebiranju pravljične meditacije njegove misli popolnoma osredotočijo v moj glas in z zanimanjem pogleda slikanico, ob tem pa utone v spanec.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.