Zakaj vonji vzbudijo spomine

So vonjave, ki nas odpeljejo v določene trenutke življenja ali nam v spomin prikličejo posebne trenutke. Dokazano je, da imajo dišave velik vpliv na dobro počutje posameznika, spreminjajo lahko naše razpoloženje, privabljajo in odbijajo, ustvarjajo toplino in občutek varnosti. Dišave imajo ogromen vpliv na naše dojemanje okolice.

Vonj je močno povezan s spominom

Predel za spomin je lociran v bližini Hipokampusa – dela, ki naš kratkoročni spomin pretvori v dolgoročni. Zato so spomini in občutki tesno povezani z vonjavami. Če se v okolju, kjer se počutimo dobro npr. dom nahaja določen vonj, bomo z lahkoto občutek varnosti, ki nam ga nudi omenjeno okolje ponesli sabo kamorkoli.

Lepi občutki ob lepih vonjavah

Povprečen človek lahko razlikuje med najmanj bilijonom različnih vonjev. Vsak vonj je individualen, odvisen je od občutkov in spominov, ki so povezani z vonjem. Nekateri obožujejo vonj pomaranče ali kombinacijo sladkih vonjev, spet drugi imajo raje vonjave po rumu, mošusu itd…

Raziskave pravijo da 75 odstotkov čustev, ki jih dnevno doživimo, povzročijo vonji oziroma dišave. Poleg pogleda, je vonj najpomembnejši občutek, ki ga imamo. Kdo bi si mislil a ne?

To je razlog več, da vonjavam posvetite pozornost.

Vonjave, ki prodajajo

Poskusi v modni trgovini so dokazali, da se je prodaja ženskih oblačil podvojila, ko so bili v prodajalni razpršene ženstvene dišave z noto vanilije.

Tudi sama sem pri svojem delu zaznala vpliv vonjav na nakup. Delala sem v eni izmed vodilnih marketinških agencij za avtomobilsko industrijo, kjer smo med drugim organizirali posebna doživetja z avtomobilom. Eden izmed elementov je bil tudi vonj po novem avtu, tako je vsak voznik dobil ekskluziven občutek. Imel je priložnost, da se je med prvimi, če ne celo prvi zapeljal v dišečem avtu po novem na posebno doživetje. Vonji po novem je v avtu ustvarjaril posebne občutke.

mmm….takoj vem, da sem se usedla v tvoj avto

Posebni občutki se ustvarjajo tudi kasneje, med uporabo avtomobila. Trdila bi si reči, da prepoznam vonje prijateljičinih avtomobilov.

V mojem avtu vonj lahko prepoznaš že od daleč po disavca.si obesku, ki visi iz ogledala.  Svež in zeleni pačuli, energična mandarina, ekspresivna bergamotka, čutna cedra, razkošna jantarja, blago sladka sandalovina in čutni mošus ustvarjajo ekskluzivno, moderno in nežno dišavno melodijo.

Vsakič ko se usedem v avto vem, da me čaka dober dan.

Košček doma, kjerkoli sem

Dom nam zagotavlja varnost in občutek pripadnosti, je kraj kjer se počutimo dobro.

Jaz sem na dom zelo navezana. Rada imam čist in urejen dom, čeprav je to pri dveh majhnih otrocih včasih misija nemogoče. Spomini mi pomenijo ogromno. Rada jih obujam ob pogledu na družinske fotografije in vonju po domu. Pozimi prevladujejo vonjave po piškotih in cimetu, spomladi po vrtnici, vaniliji, jasminu…

Zaradi majhnih otrok eterična olja in svečke ne pridejo v poštev. Med nakupovanjem dišave za avto sem odkrila dišavo za dom Sandalwood v difuzorju. Dišave preko spleta je zelo težko kupovati, zato pa obstaja možnost vračila, vendar pri tem vonju sem prepričana, da te možnosti ne boste izkoristili.

Že elegantna embalaža je dala slutiti, da je vsebina kvalitetna. Črne palčke poudarijo eleganco. Pri palčkah ne gre le za barvo, temveč kvaliteto izdelave, ocenjuje se da so celo 50% učinkovitejše od lesenih palčk. Difuzor je steklena krogla v katero postavimo 3-4 palčke hkrati in jih obračamo najmanj enkrat tedensko.

Kot smo že zgoraj ugotovili, lepi spomini so povezani z vonjavami. Dom je kraj, kjer nastane največ spominov, dišave pa priložnost, da spomine ohranite v dolgoročnem spominu.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.