Pozabila sem zlato pravilo življenja, šele otrok me je spomnil nanj

Nisem pristaš posamezne tehnike starševstva, delam po občutku. Priznam, da včasih tudi jaz izgubim smer. Pridejo dnevi, ko me preplavi anksioznost, ko ne vem več ali delam prav ali ne. Vsaj enkrat tedensko obupujem nad kupom perila in prahom na robu banje.

 

Pri Niku sem zelo težko ujela ritem starševstva. Na eni strani me je čakalo delo v podjetju, ki sem si ga naložila preveč in si nisem dopustila biti samo mama. Po drugi strani je vame strmel par ves čas lačnih modrih oči, ki me je nujno potreboval. Namenila sem mu ogromno pozornosti, vmes pa se sekirala kako bom izpeljala projekte. Eden večjih se je začel teden pred Nikovim rojstvom. Sprejela sem ga, ker sem vedela da vsak dodaten € doprinese k boljšemu življenju. Obstaja tudi mejna vrednost, kjer vsak dodaten € izgublja vrednost. Mejna vrednost se potencira ob prihodu otroka.

 

Na določeni točki, sem si rekla da je dovolj. Nisem zmogla več. Naročnike sem začela skrbno izbirat in se naučila ločiti poencialne naročnike od tistih, pri katerih je povpraševanje samo klic po pozornosti. To sem morala urediti v svoji glavi in noben planer in metoda nista pomagala. Pri Lanu je veliko lažje. Točno vem kaj lahko pričakujem v prvem letu življenja, katere prepreke in mejniki me čakajo in imam načrt, kako se bom soočila z njimi.

 

Takoj po Nikovem rojstvu sem skrbela, kaj si bodo ljudje mislili o gori perila, ki je kar rastla in rastla. Prišel je trenutek, ko sem se sprijaznila s tem, da bo vedno nov kup čakal v dnevni sobi, ne glede na to kako se sekiram. Če je čakal že en dan, bo lahko tudi tri dni.

 

Ne likam. Likala sem samo prvi mesec Lanovega in Nikovega življenja.

 

Med tuširanjem me je prah na robu banje zbodel v oči. Prenehala sem s tuširanjem, se ogrnila plašč in začela s pospravljanjem. Če danes pogledam nazaj, se mi zdi da sem bila res malo čez les.

 

Niku sem vsakič, ko sem ga vzela iz posteljice pogrnila odejo. Čemu? A se bo bolje počutil, ko se bo ulegel na lepo postlano odejo. Njemu je vseeno, postalo je tudi meni.

 

V času obsedonosti z redom sem sesala 2x ali celo 3x dnevno. Sesanje je otroka uspavalo, meni pa dalo zadovoljstvo po čistem stanovanju. Tukaj moram pohvalit partnerja, ki me je opomnil, da je tega dovolj. Naročil je robotski sesalnik, ki sedaj sesa in briše namesto naju.

 

Začela sva uporabljat mikrovalovno pečico. Zdravje gor ali dol, lahko pravite da sem slaba mama. Ampak pogret zelenjavni narastek za večerjo je enako dober kot tisti, ki smo ga jedli za kosilo.

 

Iz stanovanja sem odstranila vso nepotrebno kramo oz. lovilce prahu. Nič ne rečem, lepo je imeti čudovite kozarce v vitrini, spominke iz morja, kamenčke itd. Ko pridemo do točke, kdo bo vse to čistil, prostovoljca ni.

 

Kupila sem posode za shranjevanje in vanje shranila hrano. Dovolj sem imela razsutih vrečk, pobiranja in sesanja.

 

V kleti sem si uredila “skladišče” oblačil. Ker imamo dva fantka in majhno starostno razliko, Lan nosi Nikova oblačila. Vse kar je Lanu premajhno podarimo naprej. Ko pride čas za menjavo oblačil zagrabim škatlo, prinesem gor, operem in zložim v omaro.

Ob nedeljah zjutraj smo uvedli generalni gospodinjski dan, kjer opravimo vsa gospodinjska opravila, pobrišemo prah iz vseh polic, obrišemo noge stolov, notranjost predalov, pečico itd…Vsa druga manjša opravila opravim medtem ko otroka spita. Imamo to srečo, da imate fanta enak spalni ritem, zato si lahko privoščim luxuz pospravljanja v tišini.

 

Otroka sta me spomnila na zlato pravilo. Veliko bolj so pomembni odnosi, kot pospravljeno stanovanje. Veliko bolj kot likanje in pospravljanje otrokom pomeni, da z njimi pogledate knjigico, se mu nasmehnete in ga objamete. Največ boste naredili zase in za otroka, če ne boste iz vsega delali dramo. Če boste kakšen dan sedeli na tleh v razmetani otroški sobi se svet ne bo porušil. Ne skrbite, če je otrok nekaj minut v zapacani majčki ali brez nogavic. V prvi vrsti bodita mama in oče, potem šele vse drugo. Veliko bolj pomembno je, da otroka naučite spoštovanja drugih in prijaznosti.  To jima bo odpiralo vrata v življenju. Opravljanje gospodinjskih opravil je tako ali tako neizogibno slej kot prej jih opravljamo vsi.

 

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.