Zakaj barvanje las med nosečnostjo ni priporočljivo?

Okoli barvanja že dolga leta poteka prava bitka mnenj. Ali barvanje med nosečnostjo škodi ali ne?

Nekateri strokovnjaki trdijo, da sestavine barv za lase in trajno kodranje ne ogrožajo zdravja mamice niti otroka, kljub temu pa ginekologi opozarjajo, da je resorpcija skozi lasišče zelo hitro, še posebno če gre za zgornji predel lasišča. Skozi lasišče kemikalije prehajajo v maščobno tkivo dojenčka in tudi materino mleko.


Lahko med nosečnostjo uporabljam naravne barve za lase?

Pogosto so naravne barve le delno naravne. V njih se še vedno nahajajo sestavine, ki pripomorejo k boljšim rezultatom in večji intenziteti barve, kar je mogoče doseči s kemikalijami. Primerne so le rastlinske barve za lase (npr. kana) s katerimi ne boste dosegle drastičnih sprememb na lasih. Lase boste lahko spremenile le za nekaj odtenkov, ob tem pa je obstojnost barve vprašljiva.

Če želite lase za nekaj odtenkov posvetliti uporabite limonin sok in se nastavite sončnim žarkom. Po 2 urah limonin sok izperite iz las.

Babica je prisegala na uporabo kamilic, ki polepšajo svetle lase in jih za odtenek posvetlijo. Po umivanju las, si je čez lase prelila čaj kamilic.

Se moram med nosečnostjo v celoti odreči barvanju las?

Ne popolnoma. Če si res želiš spremembo, se lahko odločiš za pramene. Izkušenega frizerja opozori, naj barvo nanese centimeter do dva od lasišča. Ob tem naju uporablja folijo in pazi pri izpiranju barve iz las.

Nosečnost spremeni marsikaj, tudi videz tvojih las. Pri večini nosečnic so lase polnejši in rastejo počasneje, za kar je kriv hormon progesteron. Barve, ki si jih običajno uporabljala, tudi če štejejo na ravne, bodo lahko med nosečnostjo na tvoje lase reagirale drugače in bodo lasje popolnoma drugačnega odtenka, kot bi si želela. Je res vredno tvegati?

Uporaba začasnih barv

Na tržišču je mogoče kupiti prelive (za 2-5 pranj), začasne barve (za do 14 pranj) in trajne barve. Če res ne morete zdržati z narastkom ali vašo barvo las se odločite za preliv ali začasno barvo. Obe obliki barv vsebujeta zelo malo kemikalij in se tudi hitro izpereta.

Menim, da se je takšnim in drugačnim barvam potrebno izogibati v širokem loku, zakaj bi tvegale, če nam ni treba. Raje si omislite novo frizuro. Dober frizer s striženjem lahko naredi marsikaj.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.