5 pametnih rešitev za sobivanje kužka in dojenčka

“Tam kjer se kužek vali, tam dlako pusti”. Stari pregovor, ki še kako drži. Sobivanje z novorjenčkom, ki potrebuje čisto okolje je na prvi pogled težavno. Vendar ni! Potrebujete samo nekaj prilagoditev in potrpljenja.


Posteljica

Lord je zelo radoveden kuža. Nika je želel čimprej spoznati. Ker smo bili na začetku še zelo previdni je izkoristil Nikovo spanje in se z gobčkom poskušal dotakniti njegove rokice v zibelki. Kako smo to rešili? Z zaščito za zibelko. Lordu smo pod zibelko postavili blazino, od takrat naprej čuva Nika vsako noč.

Dude in otroške igrače

Če še niste kužka navadili kaj pomeni beseda NE, je sedaj zadnji čas, da to storite. Kužka morate nujno naučiti, da se dud in otroških igrač ne dotika. Za nagrado mu kupite igračko, ki bo samo njegova. Pri nas beseda NE učinkuje – razen ko nas ni poleg.

Igralni center

Dojenček za razvijanje svojih motoričnih sposobnosti potrebuje dovolj prostora. Na tla sva mu postavila podlogo, ki je kmalu postala Lordova nova postelja. Podlogo sva potem odmaknila in se domislila čisto prave “mini otroške sobice” v prenosni posteljici. Posteljico sva postavila v hodnik, kjer imava veliko prostora in vanjo postavila igralni center. Nik v njemu zelo uživa.

Predlagam, da pri nakupu posteljice izberite takšno, ki ima zadrgo. Je veliko bolj uporabna, tudi za kasneje.

Uporaba pleničk skupaj s podlogo za previjanje

Včasih Nika položim na najino posteljo, kjer se najde tudi kakšna Lorodova dlaka. Lord ima navado, da gre, ko se stemni, spat na najino posteljo. In ta navada je prava železna srajca. To tako pač je. Na nočni omarici imam vedno pripravljeno podlogo in v njej tetra pleničko. Ko nameravam Nika odložiti na posteljo si z drugo roko razgrnem podlogo s pleničko. S tem preprečim, da bi Nik prišel v stik z dlakami. Tisti, ki imate kužka veste, da je odstranjevanje dlak prava nočna mora in ko jih boste enkrat imeli na plenički, se jih boste težko znebili.

Vključevanje kužka

Kužek, ki se mu preprečuje stik z dojenčkom, razvije agresijo. Prej je bilo popolno, prihod dojenčka pa je vse obrnil na glavo. Ni potrebno da je tako. Med tem ko pestujete dojenčka, pobožajte kužka. Kljub dojenčku si vzemite čas za najboljšega prijatelja, kasneje se vam bo to obrestovalo. Če ste se odločili za kužka ne pozabite na njegove občutke. Še vedno je član vaše družine in takoj naj tudi ostane.

 

Preberi si še: Kako kužka pripraviti na prihod otroka?

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.