Kako kužka pripraviti na prihod otroka?

Se bosta psa znebila, ko pride otrok? Vaju ni nič strah, da bo pes napadel otroka? Vajin pes laja, to bo zagotovo motilo otroka, pes in otrok ne gresta skupaj…itd. To je samo nekaj komentarjev, ki sva jih slišala, ko sva naznanila prihod dojenčka. Komentarji so bili žaljivi in nestrpni do najinega načina življenja in strah odveč.


Kako sva kužka pripravila na dojenčka?

Lord je najin družinski član. Lahko si mislite, da sva kužka preveč počlovečila, ampak to je najina odločitev. Kuža spi v najini postelji, sedi na stolu za mano medtem ko jaz delam, in leži pred vrati kopalnice, ko se tuširam. Nikoli ne želi biti sam.

Priprave na dojenčka so se začele hitro. Lord je kužek, ki poje vse kar vidi. Če sva imela v roki piškot, ga je takoj, ko sva pogledala stran “ukradel”. Enako je bilo s kosilom. Če sva pustila kosilo hladiti na mizi je Lord skočil za mizo in si ga privoščil. Na mizo nikoli ni planil, ko sva bila v istem prostoru. Pomislila sva kako bo to funkcioniralo z Nikom. Najbrž ne preveč lepo. Otroci radi skačejo sem ter tja s piškotki in njihove rokice vedno dišijo.

Začel se je trening “prihaja otrok”. Lorda sva ob nepravilnem ravnanju ignorirala in če je skočil za mizo tudi okregala. Ko je bil priden in sedel je dobil priboljšek.

Učenje je bilo uspešno. Vsakič ko jeva kosilo ali prigrizek se Lord mirno usede in maha z repkom. Včasih kar nimam srca, da bi ga ignorirala in mu z veseljem ponudim kakšno drobtinico ali dve.

Plenička iz porodnišnice

Drugi dan po porodu sem partnerju  dala  v plastični vrečki Nikovo pleničko. Zato da se je vonj ohranil čim dlje. Doma pa se je začel trening. Lord je povohal pleničko in jo začel gristi. Skrben očka je z odločnim “ne” prekinil napačno ravnanje. Za nagrado, ko je pridno ulegel na pleničko pa je prejel priboljšek.

Prihod dojenčka iz porodnišnice

Iz porodnišnice sva prišla popoldne. Lord naju je pozdravil z glasnim laježem. V eni roki sem držala lupinico in z drugo pobožala Lorda. Vedno imejte v mislih, da strah naredi še večji strah in paniko. Ljubosumje lahko spodbudimo ali pa ga že v začetni fazi učinkovito zatremo. Kuža mora imeti občutek, da ni odrinjen od dogajanja.

Po božanju sva Lordu pustila, da je Nika prevohal, najbolj mu je dišala njegova plenička :).

Življenje s kužkom in otrokom

…je odlično. Lord nikoli ni ljubosumen na naju. Obiski pa so druga zgodba (po treningu bo boljše :)) Ko se Niku približa tretja oseba, začne lajati. Takrat ne deluje niti božanje. Postal je pravi pes čuvaj. Takoj ko Nik zajoka ali zacmoka se Lord zbudi in teče pogledat v voziček ali zibelko. Če Nik spi se uleže v njegovo bližino, če pa nadaljuje z jokom prične lajati. Umiri se šele ko dvignem Nika k sebi.

Ko se Lord želi božati, glavico zarine pod mojo ali partnerjevo roko. Enako je poskusil tudi pri Niku. Pod drobno rokico mu je poskušal zariniti svojo glavico in pričakoval božanje. Ker pod rokico ni delovalo, je poskusil še pod nogico.

Mnenja strokovnjakov

Prve dni naju je obiskala patronažna sestra, ki mi je pritrdila, da so otroci, ki sobivajo s kužki veliko bolj zdravi in hitreje razvijejo socialne veščine. Nemški špici so kužki, ki se uporabljajo tudi v terapevtske namene in ne povzročajo alergij.

Kuža preprečuje razvoj nekaterih pljučnih bolezni, kot je astma. Glede na to, da ima otrok po meni 25 % možnosti, da se mu bo v življenju pojavila astma je to razlog več, da kuža ostane.

Enakega mnenja je bila tudi pediatrinja. Ob predpostavki, da je kuža čist in cepljen je sobivanje prej plus kot minus.

Ponosna sem nase in na partnerja, ker sva uspela Lorda pripraviti na prihod dojenčka. Dojenček in kužek zahtevata nekaj usklajevanja, dogovorov glede sprehodov in visoke higienske standarde (kar že prej ni bil problem). Ampak vse se da, če se hoče.

Zakaj si kupiš psa, če ga nameravaš oddati, ko dobiš otroka?

Slišala sem veliko žalostnih zgodb o družinah, ki so se kužka tako ali drugače ob prihodu otroka znebile.

Srečala sem par, ki je ODKUPIL pomeranca od dokaj premožne družine. Besedo odkupil posebej poudarjam. S kužkom so lastniki želeli celo zaslužiti! Kar zmrazi me, ko pomislim, da je lahko nekdo tako krut. Po prihodu dojenčka so kužka zaprli v klet in ga s strojčkom za lase obrili do golega (p.s pomeranci in nemški špici imajo dolgo dlako). Kužku tudi po enem letu dlaka ni več naravno zrasla. Imel je šopke las po golem telesu. Je to način? Ne razumite me narobe, nisem ljubitelj psov in popolnoma razumem, da nekaterim psi niso nič posebnega ali pa se jih celo bojijo. Nekaterim so všeč mačke, drugim konji in tretjim športni avtomobili.

Bi bili pripravljeni svoj športni avto o katerem ste sanjali že od otroštva polepiti s otroškimi nalepkami in pospraviti v garažo, da ne bo otroku ob njem neprijetno? Najbrž ne!

Ob vprašanju kaj bova s kužkom, ko pride otrok, me je vedno zabolelo. Psa si kupujejo odrasle osebe, ki naj bi poznale pojem odgovornosti in premišljenosti. Kuža je odgovornost, hkrati pa veliko veselje. Preprečuje depresijo in spodbuja k vsakodnevnem gibanju.

Mislim, da sem naštela dovolj razlogov, da tisti ki kužkov nimate bodoče starše ne sprašujete kaj bodo z njimi in tisti, ki jih imate ne razmišljate več o oddaji. 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.