Aktivnosti, ki jih lahko opravljamo z otroci med izolacijo zaradi Koronavirusa

Na prvi pogled se vse zdi izjemno čudno. Zaradi vpletenosti v družbeni sistem na enkrat ne vemo več kaj bi počeli samo sabo, kaj šele z otroci. Do tega trenutka so zanje skrbeli v vrtcu ali šoli medtem ko smo mi hodili v službo. V nekaj dneh smo delo preselili za domače računalnike, eden mimo drugega hodimo kot tujci in počasi zaradi anksioznosti izgubljamo razum. Ko smo imeli možnost pokramljati s prijateljico in znanci ob kavi, jim iskreno pogledati v oči in se nasmejati, smo bili prilepljeni na telefone, danes pa nam to predstavlja hud družben problem. Ni nujno, da je tako. Potrebno se bo prilagoditi, žrtvovati kakšno kavico ali dve zato, da bo kasneje bolje. Čas preživet z otroci je nekaj neponovljivega, vsak dan so večji in vsak dan je bližje dan, ko vas ne bodo več potrebovali. Izkoristite izolacijo za aktivno preživljanje časa z vašimi malčki. V nadaljevanju sem vam pripravila ideje, ki vam bodo v pomoč pri vzpostavitvi ravnovesja, kljub socialni izolaciji.

Igra na prostem

Namen socialne izolacije je izolacija od ljudi in ne zapiranje v stanovanja. Otroci potrebujejo gibanje, svež zrak in sprehode. Če je vreme primerno se igrajte zunaj izven mest. Eden izmed čudovitih naravnih igrišč sta gozd in travnik.

 • Z otrokom skupaj opazujte naravo, oglejte si rastlinje, naberite liste in storže in izdelajte zanimive živali.
 • V naravi štejte mravlje, opazujte oblake in zvečer glejte zvezde.
 • Privoščite si piknik v naravi, kot sta si ga takrat, ko sta bila še sama. Socialna izolacija je priložnost, da se ponovno približati eden drugemu in najdete ravnotežje.
 • Spuščajte zmaja, ki si ga lahko naredite doma.
 • Naberite material za herbari, ki ga bo otrok lahko po koncu izolacije nesel v šolo.
 • Kolesarite in začutite veter v laseh. Vreme je že dovolj prijetno za kratke kolesarske izlete.
 • Lovite se, tako kot ste se lovili vi kot otroci.
 • Naredite domači med iz regrata, ki bo kmalu na travnikih.

Igra doma

Če boste zaradi slabega vremena ostali doma ne pozabite na redno zračenje prostorov. V objemu doma lahko izvajate marsikatere aktivnosti, ki ne vključujejo sedenja pred tv-jem in celodnevnega počitka. Tukaj je nekaj predlogov:

 • Spoznavanje poklicev. Glede na starost otroka prilagodite poklice, ki jih lahko spoznavate. Bodite kreativni in improvizirajte.
 • Pripovedujte si zgodbe ob šotoru iz rjuhe. Iz novoletnih lučk in peki papirja si lahko pripravite ogenj, ki ga obložite z vejami.
 • Sestavljajte puzzle. Če puzzlov nimate doma si jih lahko natisnete ali pa narišete na papir sliko jo pobarvate in izrežete.
 • Okrašujte izpihana jajca in se pripravite na veliko noč. Kljub socialni izolaciji bo velika noč kmalu pred vrati. Ker boste več časa doma, boste imeli na zalogi tudi več jajčnih lupin, ki jih izpihate in pustite otroku, da jih pobarva. Lahko jih tudi namažete z lepilom in povaljate v proseni zdrob ali koruzni zdrob. Ustvarjanje je izjemno zabavno!
 • Pilite spretnost ročnih del. Z otrok spletita šal ali igračko. Bodite kreativni.
 • Ugotavljajte kaj je največje in kaj najmanjše. Otroci so navdušeni nad novim znanjem. Skupaj ugotavljajte kaj je na svetu največje in kaj najmanjše. Katera zgradba je največja in katera najmanjša. Katera žival je največja in katera najmanjša. Katero drevo zraste zelo visoko in katero zelo nizko…
 • Pospravite stanovanje. S pravilno motivacijo bo vaše stanovanje vsaj za nekaj trenutkov kot iz škatlice. Otroku pokažite kako se sesa, briše prah in pospravlja.

Kako pa vi preživljate čas s svojimi otroci?

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.