Gospa, vam lahko pomagam

Danes sem doživela nekaj, zaradi česar si starši otroka, ki sem ga srečala, zaslužijo vse pohvale.

 

Zmanjkalo nama je sadje, zato sva se po kosilu odpravila z vozičkom do bližnje trgovine. Nakupovalni vozički pri izhodu so bili razmetani. Zapirali so nama izhod iz trgovine. Začela sem razmišljati. Naj voziček parkiram nazaj v trgovino in začnem opravljati delo prodajalk ali naj o neredu obvestim prodajalko? Koliko časa mi bo to vzelo?

 

Za nama so se nenadoma pojavili trije fantki stari okoli 8 let. Eden izmed njih mi je rekel ” Gospa, vam lahko pomagam”?” Še preden sem dojela, so fantje začeli pospravljati vozičke, ki so mi bili na poti. To pa je vzgoja. Zahvalila sem se in jim dala 5 € za sladoled -zaslužili so si ga. Na poti nazaj sem se globoko zamislila.

 

Zakaj so fantje to naredili, večina otrok bi šlo egoistično mimo? Zaradi vzgoje. Starši smo otrokom neverjeten vzgled. Imamo samo eno možnost vzgoje, popravnih izpitov ni in vsaka napaka se nam slej kot prej vrne.

Želim si, da bo tudi Nik pri ljudeh opazil stisko in nesebično ponudil roko, da bo fant, ki bo starejšim sosedom nesel vrečke. Da bo fant, ki ga ne bo sram pred prijatelji pomagati. Da bo fant, na katerega bom ponosna.

 

Staršev teh treh fantov ne poznam, vem pa da so otroke dobro vzgojili. Po tem dogodku sva govorili s prijateljico, ki mi je povedala povsem drugo zgodbo slabega vzgleda. Ima čivavo, ki misli da je nemški ovčar 🙂 Takoj ko se prijateljici kdo približa začne glasno lajati. Na sprehodu je srečala očeta in dva otroka. Oče in sin sta pot nadaljevala, punčka pa se je ustavila in pričela hoditi proti kužku. Prijateljica jo je opozorila, da bo kužek začel lajati in res se je zgodilo to. Oče se je obrnil in se začel vpričo otrok dreti na prijatljico z besedami “Tega psa ti bo zadavil, če ga še enkrat vidim.” Njegovo ravnanje poskušam razumeti, vendar mi ne uspe. Kljub temu, da je imel oče slab dan, se je prepiral z ženo, morda je zvedel za bolezen ali doživel dogodek, ki ga je vrgel s tira in mu pokvaril dan. Nič pa ne opravičuje njegovega izpada vpričo otrok. Ko bo otrok naslednje jutro grozil prijatelju v vrtcu, da ga bo zadavil in punčka sošolki, da ji bo vzela življenje, bo oče skočil na socialno delavko, da laže. Lahko me obtožujete in izpeljete debato, od mnenja, da taki ljudje ne smejo imeti otrok, ne bom odstopila.

 

Najbrž si tako kot jah na stara leta želite, pomoč svojega otroka, da vam bo na glas kričal imena svojih otrok in se trudil govoriti z vami, ne pa da bo na vas kričal, da vas bo zadavil ker ste spet polili juho po tleh. Lahko smo v tem trenutku močni, iščemo prepir in smo nespoštljivi do ostalih. Ko bomo ostareli, bomo kot bumerang dobili vse nazaj. Odločitev, kaj bomo storili in kako bomo vzgojili otroke, pa je povsem naša.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.