Kako izboljšati metabolizem po 30. letu

Metabolizem se skozi življenjska obdobja spreminja. Ne spreminja pa se pri vseh z enako hitrostjo. Nekateri lahko pojedo ogromne količine in se jim ne pozna, drugi samo pogledajo čokolado, pa že tehtnica pokaže 1 kg več. Metabolizem lahko spodbudite s tremi preprostimi triki, ki pri meni delujejo.

Spremembe, ki jih prinašajo 30. leta

Trideseta predstavljajo prelomen trenutek v vašem življenju. Kariero ste že začeli graditi, če ste statistično značilne ste rodile prvega otroka pri 29,7 letih (vir: statistični urad) in ste zaposlene. Začele ste občutiti rahlo upadanje energije, in težje izgubljate težo.

Delni krivec za višanje teže je porod, glavni krivec pa je metabolizem. Nekatere srečnice imajo odlično delujoč metabolizem skozi celo življenje (beri: jedo kar želijo, pa se ne zredijo), večina pa se nas dnevno bori z željo po sladkem.

Vsako leto po 30. se metabolizem v povprečju upočasni za 1 – 2 %. Sedaj je zadnji čas, da ujamemo vlak in ostanemo vitalni čim dlje.

Gibanje

Spoštujem punce, ki vsak dan pretečejo nekaj kilometrov med tem ko jaz menjujem plenice in cenim vse ure športne vzgoje v srednji šolo.

Kljub nespremenjeni prehrani se kilogrami hitreje kopičijo. Zjutraj vstajam ob petih in izkoristim nekaj časa zase. Se preoblečem, opravim raztezne vaje in vaje za moč in spijem jutranjo kavo.

Za krepitev metabolizma je ključno gibanje in vzdrževanje mišične mase. Na začetku vam bo težko. Naj vas motivira dejstvo, da boste s fit postavo lažje kos vašemu malčku.

Hrana

Ali veste koliko antibiotikov in pesticidov zaužijete s hrano? Po tridesetem je čas, da razbremenimo svoje telo z zdravo prehrano.

Zmanjšanje vnosa kalorij v telo je slaba odločitev. Pomanjkanje hrane bo vašemu telesu dalo signal za stradanje. Telo bo začelo kopičiti kalorije, naredili boste več škode kot koristi.

Spanje

Spanje pospešuje metabolizem. Poznate občutek, ko spite premalo in cel dan brskate po omarah za ostanki čokolad? Če boste naspani ne boste čutili napadov lakote.

Med spanjem telo miruje, presnavlja hrano in se regenerira. Zakaj bi torej spanje izpustile?

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.