Ideje za božična darila po starostnih skupinah

Za nekatere je kupovanje božičnih daril zabavno, za druge predstavlja stres, ki bi ga najraje preskočili. Pogosto razlog tiči v pomanjkanju idej za božična darila, še posebno takrat ko so obdarjenci različnih starosti. Za lažjo odločitev sem vam pripravila nekaj idej po starostnih skupinah s katerimi zagotovo ne boste zgrešili.


Ideja za darila za dojenčke

Pri izbiri igrač za otroke stare do enega leta moramo imeti v mislih na prvem mestu varnost. Dojenčki imajo še nekontrolirane gibe, zato so za njih najbolj primerne mehke igrače.

Dojenčki, ki že sedijo se radi zamotijo z žogicami, gradnjo stolpov in podobno. Otroci naravnost uživajo v glasbenih igračah in se z veseljem zvečer stisnejo k pliškotom.

Otroci od enega do treh let

Moram priznati, da pri izbiri darila za Lana nisem imela težav. Mislim, da je za dvoletnika darilo najlažje kupiti. Še vedno se radi stisnejo k ninici in so hkrati že toliko stari, da radi zlagajo kocke. S starostjo narašča tudi interes za igrače, starejši so, več koncentracije imajo in dlje časa vstajajo pri igri z eno igračo.

Otroci po enem letu začnejo pri igri posnemati starše. Zelo radi kuhajo, telefonirajo, skrbijo za dojenčka, potiskajo igrače, sestavljajo, se igrajo z avtomobili in podobno.

Pri otrocih v tej starosti moramo biti pozorni, da ne izbirami igrač, ki vsebujejo manjše delce zaradi nevarnosti zadušitve.

Lan najbolj uživa pri kuhanju, zato mu je Božiček že v začetku decembra prinesel kuhinjo, v kateri mu bo spekel piškote. Čeprav je glavno darilo že dobil sva napisala Božičku pismo za bob in čelado, ker pravijo da bo huda zima. Ideje za nakup lahko najdete TUKAJ. 

Otroci od tri do pet let

Zelo uživajo pri ustvarjanju. Radi se igrajo s plastelinom, rišejo in sestavljajo. Igre vlog so poglobljene. Pri igri z dojenčki razvijajo občutek odgovornosti. Obožujejo domišljijski svet in z lahkoto si predstavljajo, kako je bilo, ko so po zemlji lomastili mogočni Dinozavri.

Pri tej starosti otroci radi posegajo po igračah, ki jim predstavljajo miselni izziv. Sem spadajo sestavljanke, igre za učenje abecede in namizne igre.

Pri nas doma trenutno vlada DINO evforija. Nik bi imel vse kar je podobno dinozavru. Iz plastelina poskuša oblikovati dinozavra, nobena majčka ni dobra, razen tista, ki ima naslikanega dinozavra 🙂  …zato mu bo Božiček prinesel dinozavra na daljinsko upravljanje.

Otroci od pet do osem let

So veliki radovedneži. O svetu želijo izvedeti vse. Radi imajo igre, ki jim predstavljajo izziv in se ob tem nekaj novega naučijo. Želijo tudi pokukati v vesolje, iz zemlje izkopati dinozavra, zgraditi mogočno Lego mesto in pokukati skozi mikroskop kako je videti las od blizu. Punčke se pri tej starostni navdušujejo nad ličenjem in barbikami, fantje pogosteje posegajo po pištolah in super avtomobilih.

Od igrač zahtevajo več kot njihovi mlajši sorojenci. So v obdobju pospešenega učenja, radovednosti ni konca, kar je tudi prav.

Božiček ne bo zgrešil, če bo pod božično drevo prinesel nahrbtnik ali topla oblačila z najljubšimi junaki.

Otroci starejši od 8 let

Starši starejših otrok pravijo, da pri odločitvi za Lego kocke ne morete zgrešiti. Tako punčke kot fantki radi sestavljajo kocke, zlasti če so tematske.

Razumejo že kompleksne pravila igre, tako da se lahko igrajo širok spekter namiznih iger in lahko sestavijo sestavljanke z večjim številom kosov.

Več idej za božična in rojstnodnevna darila boste našli na Pikapolonica.si 

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.