Kako prepoznati varen otroški voziček?

Pri nakupu avtomobila nam je pomembna varnost, kaj pa pri nakupu otroškega vozička? Kljub temu da otroški vozički ne ponujajo asistenčnih varnostnih sistemov je veliko elementov, ki so ključni pri nakupu varnega vozička. Nakupovanje kočije za vajin zaklad je kot nakupovanje avtomobila. Mamice voziček kupujemo z očmi. Prepričajo nas barve, vzorci, videz in velikost košare, moški dajejo prednost uporabnosti in varnosti. Za njih so pomembne tehnične lastnosti, kot so stabilnost, velikost in število koles in enostavnost pri sestavi. Kako izbrati varen voziček, ki bo všeč obema?


Stabilnost

Tako kot večina staršev, sva se tudi midva znašla pred dilemo o izbiri pravega vozička. Ko sva se sprehajala med čudovitimi vozički se je Simon začel opirati na enega izmed vozičkov »tega se v trgovini ne počne« sem ga opozorila.« on pa me je ignoriral. Po preizkušnji več vozičkov mi je pokazal na drugega po vrsti in rekel, izberi tega, ker je najbolj stabilen.

Punce, v mislih morate imeti, da bo voziček z vami vsepovsod. Nanj boste obesile veliko previjalno torbo in pod njega po nakupu zložile zelenjavo za kosilo. Tudi če ne boste vozička obtoževale boste z njim prevozile veliko število kilometrov. Voziček z manjšo stabilnostjo bo sčasoma postal še manj stabilen in ve boste nezadovoljne.

Kolesa

Je boljši voziček s tremi ali voziček s štirimi kolesi? Odvisno od terena vozičkanja. Tisti s tremi kolesi so bolj vodljivi in manj stabilni od vozičkov s štirimi kolesi. Ni pa pomembno samo število koles, ampak tudi material. Imate raje voziček z napihljivimi ali voziček s gel pnevmatikami?

Kljub temu, da živiva v »modernem in urejenem« mestu Slovenije – Ljubljane je center še vedno tlakovan. Zaradi varnosti sva takoj izločila trikolesnike. Kaj pa izbira materiala koles? Napihljiva kolesa bolje blažijo tresljaje kot gel kolesa. Sprehodi po kockanem centru Ljubljane bodo z napihljivimi kolesi zagotovo bolj prijetni.

Enostavnost zlaganja

Očka bo z vami po rojstvu mesec dni, če boste imele srečo kakšen teden dlje. Realnost je, da boste večinoma časa same, zato ne računajte na pomoč moža pri sestavljanju in zlaganju vozička.

Ob nakupu pomislite tudi na težo vozička, ki ga boste morale z eno roko vzeti iz avtomobila ali nositi po stopnicah.

Pri nakupu prodajalko prosite, da vam pokaže sistem zlaganja vozička, ki naj bo kar se da enostaven. Glede teže pa vam svetujem, da v trgovini z vozički v testni voziček naložite vse kar ste nakupile pred obiskom trgovine z vozički in poskušate voziček dvigniti.

Material podvozja

Izbirate lahko med vozički, ki so izdelani iz različne kombinacij materialov. Večinoma so izdelani iz železa, aluminija in plastike. Več je aluminija, lažji je. In več plastike je, manj varen je. Pomislite na posodo za stepanje. Kaj se bo zgodilo s plastično, ko vam bo stotič padla na tla in kaj se bo zgodilo z aluminijasto ali železno posodo?

Nastavljivost ročajev

Eden izmed pomembnih elementov varnosti je tudi višina ročajev. Še posebej je to pomembno za višje mamice. Sklanjanje nad vozičkom zaradi prenizkih ročajev in bolečine v križu vplivajo na sposobnost koncentracije in varnost.

Pred vozičkanjem se zdi samoumevno, da robnik prehodimo in tablo zaobidemo. Z vozičkom pa mora mamica okolici nameniti več pozornosti, z enim očesom pa spremljati malčka.

Nakup vozička je težka in pomembna odločitev, zato pred nakupom izberite čim več informacij. Voziček zapeljite na testno vožnjo in preverite vse elemente varnosti. V mislih imejte, da investirate v izdelek, ki bo prevažal najpomembnejše bitje na svetu.

Morda te bo zanimalo tudi: Zakaj je otroški voziček težko izbrati?

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.