Kako smo mi spisali hišna pravila za otroke

Vse okoli nas so pravila in zakoni, zato da lažje sobivamo eden z drugim. Hišni red za otroke pomaga ustvariti vzdušje brez stresa doma. Pomagajo zagotoviti osnovno strukturo o delovanju družine in ustvarjajo okolje za disciplinirano vzgojo.Hišni red jasno pove vaša pričakovanja in njihovo upoštevanje olajša življenje vsem v družini. Otroci se prav tako počutijo bolj varne v domu, kjer se izvajajo in spoštujejo gospodinjska pravila.  Od kar imamo doma napisana pravila, je življenje v family kaos lažje. Ljudje smo socialna bitja in za učinkovito delovanje potrebujemo strukturo. Ta osnovna hišna pravila bodo zagotovila, da bo vaša hiša delovala gladko in da bo na splošno manj vpitja in izbruhov jeze. Dom s pravili je učinkovit dom.


Pred pisanjem pravil se morate zavedati, da so pravila VAŠA in zanje ne obstaja vzorec, ki bi ga lahko naročili preko spleta. V nekaterih družinah je kričanje prepovedano, spet v drugih kričanje ni problem, je pa problem nepospravljena soba, pri tretjih oboje. Družine imamo različno dinamiko in individualne karakterje, ki preko pravil najdejo skupno pot do uspešnega sobivanja brez drame. Dodaten razlog, da so pravila pomembna je ta, da se jih bodo otroci morali držati, če ne prej, v šoli. Pravila razumite kot vajo za šolo in kasneje, življenje.

Sobotno jutro sem izkoristila za pogovor o pravilih. Zakaj jih imamo in katera poznamo. Otroka sta jih naštela kar nekaj. Skupaj smo jih napisali na list papirja. Pri sestavi pravil je zelo pomembno, da jih sestavimo skupaj, tako bodo otroci sami sebi postavili pravila in jih tudi drugače dojeli. Tako smo sestavili seznam 10 pravil in se pogovorili o kaznih, če pravila kršimo. S tem pravilom damo veljavo. Če ni kazni, pravila nimajo smisla. Skupaj smo izbrali kazen kazenski stol. 5 minut počitka.

Bodite dosledni pri izvajanju kazni, kajti če nekajkrat izpustite, se bodo naučili, da lahko prekršijo pravila in se jim izognejo.

Pravila, ki jih boste izbrali naj bodo povezana z vedenjem. Ne pišite pravil, ki so povezana z varnostjo in jih je potrebno upoštevati ne glede na to, ali so napisana ali niso. Npr. ne dogikaj se vroče pečice itd.

Pri pisanju pravil sem bila pozorna, da so kratka in dovolj razumljiva (npr. ne kričimo, pri mizi sedimo in lepo jemo itd.).  Za vsako pravilo smo na računalniku izbrali fotografijo, tako da jih bosta znala prepoznati tudi sama.

Pravila veljajo za vse, tudi za vas

Otroci se učijo tako, da vas opazujejo. Če ne upoštevate pravil, ne morete pričakovati, da jih bodo otroci.  Če iz kakršnega koli razloga ne upoštevate pravila, ga otrokom jasno razložite. Na primer, če imate pravilo zgodnjega spanja za otroke, vendar ostanete budni, pojasnite, zakaj to počnete. To jim bo pomagalo razumeti razliko in upoštevati pravila, ki jih vi ne ali ne morete upoštevati. 

Nadgrajevanje pravil

Ko bodo otroci pravila osvojili, jih zamenjajte z novimi. Če otroci grizejo nohte, pravilo po prenehanju grizenja nohtov ne bo več imelo učinka, zato ga zamenjajte z novim pravilom.

Naša prva pravila za 3 in 4 letnika so taka:

Pravila so nalepljena na vratih otroške sobe, tako da imamo vsi ves čas pogled nanje.  Prej se družina navadi na pravila, lažje je kasneje, ko pravila postanejo kompleksnejša.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.