Mu bom po porodu še všeč?

Po porodu imamo ženske in moški določene strahove. Pomanjkanje komunikacije strahove povečuje in naenkrat se znajdemo v začaranem krogu iz katerega skoraj ni več izhoda. Postaneta cimra, skrbnika otroka, vajina veza pa delček za delčkom razpada. Prijateljica je s svojo zgodbo o pomanjkanju intimnosti po porodu odprla zanimivo temo. Nismo pa ženske edine s strahovi. Strahove imajo tudi moški. 

Strahovi žensk

Ženske pred porodom ne razmišljamo o življenju po porodu, kaj šele spolnosti. V mislih imamo prikupne igračke, stilsko urejeno otroško sobico in neskončno romantiko. Pred porodom, ko se spodaj začne že vse spreminjati in otekati ženske začnemo razmišljati ali mu bomo še všeč po porodu, kaj če pride do raztrganin? Prijateljica je zaradi bolečin popolnoma opustila spolno življenje? Kaj pa krvavitev in posvečenih 6 tednov? Po porodu vaš trebušček ne bo več napet, na trebuhu se bodo pojavile strije in odvečna koža, kako bo to sprejel partner? Mu bom še vedno privlačna? Namesto zapeljivega in čvrstega trebuha bo ta mehek in ob sedenju se vam bodo naredili volančki. Potrebovala boš nekaj časa, da boš v popolni formi.

V mislih imejte, da to delate zase. Zato da boste privlačne sebi in ne partnerju. Pogosto delamo spremembe na sebi zato, da bomo všeč partnerju. Punce, v mislih imejte vse večurne obiske frizerje, barvanje obrvi in nege po katerih ste bile sebi videti popolnoma drugačne, partner pa tega ni opazil. Tudi vašega trebuščka, strij in spremenjene oblike nožnice ne bo opazil. Vaše telo je bilo 9 mesecev tempelj za razvoj življenja. In nihče, prav nihče nima pravice, da vas spominja na spremembe. Pomembna je vsebina in ne lupina. Vprašajte moškega, če bi svoje priljubljene igrice vseeno igral tudi če bi imela konzola praske?

Porod je za žensko hormonski in čustveni šok, za celoten organizem pa izčrpavajoča izkušnja. Normalno in neizogibno dejstvo je, da po porodu začasno usahne želja po spolnosti, pomanjkanje estrogena vpliva na suhost nožnice, prsi lahko postanejo boleče in občutljive. Vse telesne spremembe bodo minile. Strije bodo zbledele in rane se bodo zacelile. Za krpanje psihičnih ran bo potrebno veliko časa, če ne boste s partnerjem komunicirala bodo stale za večno.

Strahovi moških

Moški se bojijo izgube svobode. Otrok prinaša odgovornost. V nekaterih obdobjih življenja moški še niso pripravljeni na to. Ob dveh črtica doživijo pozitiven ali negativen šok, lahko se zgodi, da odidejo v bar in se zaprejo vase. Punce, tega ne vzemite osebno. Lovec je dobil okove, kar je psihično težko sprejemljivo. Zabav in poležavanja v postelji je začasno konec.

Narava je poskrbela, da se v moških razvije očetovski čut. Postal bo prijazen in ustrežljiv, še posebej med nosečnostjo. Prijazni do vas bodo tudi neznanci na cesti. Evolucija je poskrbela, da nosečnico poskušajo vsi zaščititi, zato se ne čudite, če vam bodo na avtobusu odstopali sedež in vam namenili prijazen nasmeh.

Eden izmed največjih strahov moških je, da ga bo otrok nadomestil. Otroka boste previjale, negovale in brez ugovarjanja za njim pospravljale igračke in umazane nogavičke. Čez moževe nogavice pa se boste pritoževale. Z dnem ko boš postala mama bo partner res pristal na drugem mestu. Otrok bo prevzel bo vso tvojo pozornost in tudi tvoje telo. Prsi se bodo spremenile v stroj za proizvodnjo hrane in tvoji lasje bodo postali otrokova najljubša igračka. Moški, minilo bo!

Ko moški postane očka hkrati prevzame tudi finančno breme – če ne dobesedno pa vsaj psihično. Občutek ima, da mora poskrbeti za  finančno stanje družine, kar je lahko obremenjujoče in pogosto razlog za sušo v spalnici. Med tem ko boste ve razmišljale o pranju posode in obešanju perila, bo on računal in razmišljal kje bi prišel do dodatnega €. Bodite potrpežljive.

Krivec za naše strahove

Ena izmed težav s katerimi se srečuje večinoma parov je spolna tišina. Obema bo prvič po porodu čudno, počutila se bosta, kot da se ne poznata več. Ženskam po porodu močno upade libido. Moški pogosto žensko še vedno vidi kot osebo pred porodom. Polno spolnega poželenja in strasti, ki komaj čaka, da skoči k njemu v objem. Psihično stanje je pogosto odrinjeno na stranski tir.

Žalosti me, da vse pogosteje spoznavam ženske, ki po porodu ostanejo v hladni postelji. Rešitev pa je preprosta, vendar pogosto težko dosegljiva – izboljšanje komunikacije. Za komunikacijo morata biti prisotna dva, ki se poslušata, slišita in delita iskreno mnenje.

Pred kratkim mi je prijateljica zaupala, da je moški med prvim odnosom po porodu pripomnil, da skoraj nič ne čuti, ker je vse raztegnjeno in dve minuti zatem še, da je njen trebuh postal ohlapen. Od takrat že dve leti nista imela spolnih odnosov. Po naključju sem imela v tem primeru možnost slišati obe plati zgodbe. Njen mož je prijateljem zaupal, da žena zavrača spolne odnose in potem so skupaj za njegovim hrbtom pomodrovali, da ga najbrž vara. Moški hitro krivo prevalijo na ženske in ženske na moške. Nastane popoln kaos.

Si predstavljate svet v katerem bi bile ženske popolnoma iskrene. Po 2 minutni predigri in ravno pred njegovim orgazmom bi mu rekle, da tako pa ne bo šlo in nam ni več do seksa. Raztegnjeno nožnico bi zlahka primerjala z premajhnim orodjem. Dejstvo je, da se tudi orodje skozi leta spremeni. Marsikateri moški bi ob teh opazkah padel v depresijo. Kaj šele, da bi si dovolile komentarje na račun njihovega mehkega trebuščka, poraščenosti ali pleše. Moške sprejemamo takšne kot so.

Modna industrija nas bombardira s popolnimi ženskimi telesi, ponujajo nam tisoče proizvodov za oblikovanje postave, odstranjevanje strij in pomlajevanje. Dajejo nam občutek, da smo popolne samo, če imamo vitko, čvrsto telo in lep obraz.

Moškim je lažje. Edino kar morajo narediti je, da se v širokem loku izognejo fitnes centrom. Njihovo telo je kot je. Oglaševalci moškim ne ponujajo proizvodov za lepšo kožo, čvrst trebuh in zadnjico. Fitnes centri oglašujejo nizko ceno karte in ne rezultata. Predstavljajte si, da bi na oglasu za fitnes pogled fotografije zapeljivega moškega bil pripis: postanite kot on, do popolnega telesa že v 3 tednih, hujšanje ni bilo še nikoli tako enostavno….

Poraščeni, z mehkim trebuhom, neizrazitimi bicepsi in tricepsi, krajšim in ožjim orodjem, plešo, mozoljavostjo…vseeno jih imamo rade. Nimajo razloga, da bi sekirali. S komentarji jih psihično ne ubijamo, ker vemo da to peklensko boli.

Sprašujem se ali je prav, da moški pričakuje popolne usluge s popolnim telesom, kljub deset ali veš urnemu porodnemu maratonu. Da ne omenim vseh tegob nosečnosti.

Tudi če kosilo ni najbolj privlačno, je še vedno tvoja najljubša jed

Vaš mož ima zagotovo eno ali dve najljubši jedi. Če bi priljubljeno jed  pripravili nekoliko slabše, ker ste imele težave s pečico ali pa se vam je jed malo prismodila, bi hrano še vedno pojedel? Je zato ta jed izbrisana iz seznama najljubših jedi? Je jed manj zaželenja? Kaj boste naredile, ko bo jed komentiral ali celo zavrnil? Naslednjič si jo bo kuhal sam.

Kljub pripetljaju bo to še vedno njegova najljubša jed, kot ste vi njegova najboljša polovica. Zakaj bi vas potem zavračal? Če vas zavrne imate vso pravico, da mu pustite, da si romantične večere in posteljo greje sam. Pred odločitvijo pa se pogovorite. Bodite iskrene. Ni vedno težava v partnerju. Tudi če ne komentira vaše postave, boste same opazile spremembe, če se ne boste sprejele, boste dvome o svojem videzu ponotranjile in pustile, da vas razžrejo od znotraj. Prosite babico, da počuva dojenčka, vi pa se iskreno pogovorite z možem in si vzemita čas za skok med rjuhe. Ne pustita, da se po porodu izgubita.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.