10 načinov na katere ti lahko partner stoji ob strani med nosečnostjo

Nosečnost je občutljiv čas. Ženski hormoni divjajo in za trenutek partnerju zazdi, da smo znorele. Pomembne nam postanejo barve in vzorci, staro pohištvo naenkrat več ni dobro in postanemo odvisnice od čistoče. Če smo se prej nad umazanimi nogavicami samo pritožile, sedaj norimo. Kljub izčrpanosti se ženemo skozi svoje zmožnosti.


Pogosto moški samo nemo opazujejo neznanko, ki ni niti malo več prijazna in sproščena, ampak je na prvo mesto postavila novega stanovalca, moškega pa odrinila v kot. Ste pomislili zakaj je temu tako? Ženske imamo odlično intuicijo. Pogosto sklepamo, da jo imajo tudi moški in zato nam je logično, da tudi njih moti ostanek lanskega komarja na steni in prah na vrhu omar. Nosečke, za dobro vezo morate z moškimi komunicirati in mu jasno razložiti kako se počutite in kaj za vas pomeni ostanek komarja na steni. Podobno kot zanj pomenijo drobtine piškotov v avtu, ki ste si jih privoščile na poti.


1. Ne pričakujte, da bo med nosečnostjo enaka oseba, kot je bila pred tem

Hormoni divjajo. Spomnite se vaše pubertete. Sedaj razumete bolje? Telo nosečnice je brez nadzora, še posebej pri prvi nosečnosti. Ne vemo kaj lahko pričakujemo in kako se bo končal naš dan. Bomo pristale v porodnišnici, na urgenci ali mrtvo utrujene v postelji. Včasih se počutimo, kot da so to naše zadnje ure življenja in ko si zaželimo svojo najljubšo hrano (pa čeprav ta prej ni bila), se iz naših želj ne smete norčevati. Če si hrano zaželi mamica, si jo tudi bodoči stanovalec. 

2. Naj čim več počiva

Nosečnice potrebujemo dodaten spanec, čeprav tega pogosto nočemo priznati. Otrok se razvija, hormoni divjajo in telo potrebuje več energije. Neustavljiva želja po pospravljanju in pripravljanju gnezda nam pogosto krade dodatne ure spanja, zato ste na vrsti moški. Kdaj pa kdaj pomijte posodo in posesajte po tleh. Veliko lažje ji bo po porodu vstati in pomiriti otroka, med tem ko boste vi spali.

3. Razumite nenavadno željo po hrani

Če ste prej v svoji partnerki videli nežnega angela, boste sedaj priča preporodu, ki vas bo na trenutke šokiral. Lahko se vam zgodi, da si bo sredi novembrske noči zaželela sladoled ali lubenico. Nosečnica ne razmišlja razumsko, zato je ne poskušajte prepričati, da lubenice ni. Raje se usedite v avto, naredite nekaj krogov in pridete nazaj z alternativo. Objemite jo in se ji opravičite, ker lubenice niste našli. 

Ko kupujete hrano po njenih željah, vedno kupite dva kosa (npr. dve milka čokoladi). Eno spravite, drugo pa ji ponudite. Pogosto se zgodi, da si nosečnica ponovno zaželi enako hrano in pot vam bo prihranjena.

 4. Poslušajte jo

Če ji boste med nosečnostjo prisluhnili, bo tudi ona vam po koncu nosečnosti. V tem obdobju smo zelo občutljive in čustvene. Nekaj kar nas je prej samo motila, nas sedaj spravi v jok. In jeza je intenzivnejša kot prej.

V sebi nosimo številne strahove vezane na porod, vzgojo, nego dojenčka itd. Šola za starše je premalo, da bi začutili, kaj jo resnično skrbi. Namesto branja športnih novic kdaj pa kdaj preberite nosečniške novice, lažje vam bo. Najsrečnejša bo, če boste pokazali vsaj malo navdušenja nad iskanjem popolne posteljnine, ultrazvoka in pri kupovanju cortkanih oblačil.

5. Bodite prisotni pri obiskih ginekologa ali vsaj povprašajte o pregledu

Če vam služba omogoča, opravite ginekološki pregled z njo. Ko boste zaslišali srčni utrip otroka boste razumeli, zakaj želi jesti sredi noči in kako pomembno vlogo opravlja. Če vam delo ne omogoča skupnih obiskov pri ginekologu, vsaj vprašajte kako je bilo. To ji zelo veliko pomeni. Če boste na preglede pozabili, bo tudi ona pozabila na vaše kosilo po nosečnosti. Z otrokom bo ustvarila posebno vez in otrok bo nadomestil vas. Zanj bo naredila vs, vi pa boste odrinjeni v kot.  To je vajin otrok.

6. Načrtujta skupno prihodnost

Še preden se bosta dobro zavedala bo dodaten stanovalec zahteval svojo sobo in več prostora. Nosečnice svoj čas povečamo načrtovanju. Izbiramo ime otroka, kupujemo obleke, posteljnino, pohištvo in še veliko več. V tem pa ne želimo biti same. Skupaj se pogovorita kje se vidita čez nekaj let. Bosta ostala v tem stanovanju, kot sta sedaj ali bi se raje preselila v večje stanovanje, ki je bližje vrtcu?

Nosečnice se pogosto zbudimo polne idej. Ponoči težje spimo in čas namenimo razmišljanju, kam bi premaknile omaro in kje bo stala otroška zibelka. Če vas ne bo pri načrtovanju prihodnosti, se bomo delala lotile same. Čeprav ste dvakrat omenili, da želite otroku dati ime po svojem športnem junaku, bo ona to spretno preslišala in v porodnišnici ime izbrala sama.

7. Razvajajte jo

Okolica pogosto pričakuje, da noseče ženske živijo povsem normalno. Toda naše telo je za 9 mesecev prevzelo zelo pomembno vlogo in ni tako kot prej. Nosečnost s seboj prinese utrujenost in bolečine, ki bodo popustile šele deseti mesec. Takrat ne bo več časa za vaju. Prvih nekaj mesecev bo posvečenih novemu stanovalcu, ki bo zahteval vso vajino pozornost. 

Da bova vajina zveza lažje preživela je pomembno, da imata v spominu čim več skupnih trenutkov in doživetji. Nosečnost je ravno pravi čas, da se razvajata in si podarite zadnje romantične trenutke.

Romantična kopel ji bo pomagala omiliti bolečino, vi pa med tem pripravite romantično večerjo, ki jo lahko zaključite s čutno masažo. Lepi trenutki ji bodo ostali še dolgo v spominu. S tem si boste zagotovili tudi več njene pozornosti po zaključku nosečnosti, saj bo začutila, da je otrok vajin in ne samo njen. 

8. Udeležite se šole za starše

V šoli za starše boste slišali ogromno informacij, ki vama bodo prišle prav pri skrbi za novega člana. Tako se bosta lažje odločila katere plenice bosta izbrala in lažje premagala strah pri rokovanju s krhkim bitjem.

Vi ste tisti, ki boste morali razumsko meriti čas od enega do drugega popadka in jo spraviti do porodnišnice ali vsaj pravočasno poklicati reševalca. Med popadki se bo težko zbrala in takrat boste odigrali najpomembnejšo vlogo v njenem življenju. Brez znanja se lahko zgodi, da vas bo budila ob vsakem lažnem popadku, vi pa boste panično hiteli v porodnišnico in potem nazaj. 

9. Pomagajte ji napisati porodni načrt

Večina nosečnic dobro ve kakšen porod si želi in kakšen je plan B, če gre kaj narobe. Med popadki nosečnica težko razmišlja ali govori, zato bo popolnoma prepuščena osebju v porodnišnici. Vi boste njen zagovornik in njene želje morate poznati.

Opremita se s čim več informacijami in sprašujte. Skupaj pripravita torbo za v porodnišnico, da boste vedeli kje je voda in kje je balzam za vlaženje ustnic. Tudi ona ve, kje imata račun od nakupa avtomobila in garancijske liste za tehnične naprave, pa to ni njena naloga. 

10. Bodite ob njej v porodnišnici

Ko se bliža dan D, se lahko enostavna šala spremeni v trenutek bolečine. Zaradi močnih krčev bo lahko začela kričati. Takrat ste na vrsti vi. Začnite z merjenjem popadkov (med enim in drugim mora preteči 5 minut in naj bodo konstantni najmanj eno uro) in pripravo oblačil za v porodnišnico. Če bo imela željo, da se pred odhodom v porodnišnico stušira, ji pri tem pomagajte, nato pa jo spravite do vozila. 

Med predihavanjem popadkov ji masirajte hrbet in bodite ob njej. Dovolj je že da vas lahko drži za roko. Raziskave so pokazale, da je porod hitrejši in lažji, če je ob porodnici prisotna ljubljena oseba. V nasprotnem primeru bodite dosegljivi vsaj preko telefona in jo spodbujajte. S tem se zmanjša možnost za razvoj poporodne depresije in vajin odnos bo postal trdnejši. Saj veste…v dobrem in slabem…


Kako pa vi podpirate vašo nosečnico?

Preberi si še: Poljubi me za lahko noč

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.