Kako se pogovarjati s dojenčkom

Že v tem trenutku vem, da se mi bo stopilo srce ob prvi Nikovi besedi. Čeprav ne razumemo njihovega jezika, so dojenčki po petem mesecu na robu govora. Kot gobe srkajo vse besede in jih poskušajo ponoviti. Da ne bo pomote, otroci se besed učijo že od rojstva, zato začnite takoj po rojstvu z otrokom komunicirati, najboljše je da z njim poskušate vzpostaviti stik že med nosečnostjo. Pri razvoju govora je izjemno pomemben naš odziv na otroško čebljanje in poskus interakcije.


Veliko govorjenja

Ženske smo po naravi veliko bolj zgovorne kot moški. V povprečju ženske dnevno izgovorimo 20.000 besed, kar je 13.000 besed več kot moški. Zgovornost nam omogoča, da lažje naučimo otroka prvih besed in iz dneva v dan bogatimo njegov besedni zaklad.

Ko sem sama z Nikom začnem, ne da bi se tega zavedala, govoriti. Včasih je moje govorjenje popolnoma nesmiselno, razlagam mu o zvezdicah na majčki o kuhanju in zelenjavi, obljubljam mu kaj vse bova videla in kam bova šla. Ima to smisel? Seveda ima, otroci se besed učijo zelo hitro. Na dan naj bi se naučili v prvem letu življenja 20 besed. Tako da buuu in baaaaa sta premalo 🙂

Pogled v oči

Otrok pri govorjenju potrebuje očesni stik. Če boste poskušali vaše besede nadomestiti z radijem ali otroka ignorirati medtem ko vidva govorita, mu ne bosta naredila nobene usluge.

Otroku je tako kot nam zelo pomembno, da ga med pogovorom gledate v oči. S tem mu boste dali neverbalni signal, da govorite njemu in bo pozoren na vaše besede.

Otroško govorjenje

Starši imamo pomembno vlogo v otrokovem življenju, ne pa najpomembnejšo. Največ se otroci naučijo od svojih sovrstnikov. Zato je pomembno, da pogovor prilagodite otroku. Z glasom poudarite pomembne besede. Bodite zanimivi. Osemdeset odstotkov fizičnega razvoja možganov se zgodi ravno v prvih treh letih. Ustvarjajo se povezave za razmišljanje, učenje in obdelavo informacij. V prvih letih življenja se oblikujejo s super hitrim tempom in govor spodbuja razvoj povezav. Več besed otrok sliši, boljše so mentalne povezave.

Preberi si še: 12 idej kako se igrati z dojenčkom

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.