Postopek podaljšanja porodniškega dopusta

Moja porodniška se izteče v začetku marca. Konec januarja sem skupaj z dvema izvidoma vložila vlogo za podaljšanje porodniškega dopusta (OBRAZEC S-1/3-N prenesete TUKAJ) in dobila odobreno.

Pojdimo lepo po vrsti. Lan se je rodil z diagnozo: asmiterija in hipotonost. To je bil razlog, da me je pediatrinja po nešteto prošnjah napotila v razvojno ambulanto. Pediatrinja je bila mnenja, da se bo vse uredilo samo od sebe, zdravnica v razvojni ambulanti je bila povsem drugačnega mnenja. Težave so bile očitne in napotena sem bila na nevro-fizioterapijo v zdravstvenem domu. Obiskovala sva jo 2x mesečno in jo še vedno. Vaje sva izvajala tudi doma. En mesec pred iztekom porodniškega dopusta sem poklicala razvojno ambulanto in dobila datum za pregled. V razvojni ambulanti so ugotovili, da ima pri desetih mesecih mišični tonus nižji in prisotno asimetrijo v gibanju. Poleg tega se velikokrat vrže vznak, kar je pokazal tudi na pregledu. Skenirane izvide sem skupaj z vlogo poslala preko maila (vse vloge pošiljam preko maila) na pristojni CSD, ki je na podlagi izvidov pridobil mnenje zdravniške komisije. Naj vas opominim da so vaše opombe na vlogi brez pomena. Komisija upošteva dejstva, ki jih navede specialist (v razvojni ambulanti, očesni ambulanti itd..). Razlog za podaljšanje ni vedno obiskovanje razvojne ambulante. Tudi mame otrok z drugimi zdravstvenimi težavami lahko zaprosijo za podaljšanje, v vsakem primeru se zahteva svež izvid specialista.

Dva tedna po oddaji vloge sem dobila klic iz CSD-ja, da je vloga odobrena. Nekaj dni zatem sem dobila tudi odločbo. Z Lanom ostajava doma 90 dni dlje.

 

Primeri avtomatičnega podaljšanja starševskega (in očetovskega) dopusta, ko center za socialno delo na podlagi vloge podaljša porodniško dopust:

  • ob rojstvu dvojčkov za dodatnih 90 dni,
  • ob rojstvu več otrok se starševski dopust podaljša za vsakega nadaljnjega otroka za dodatnih 90 dni,
  • ob rojstvu nedonošenčka – za toliko dni, kot je bila nosečnost krajša od 260 dni,
  • ob rojstvu otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo – starševski dopust se podaljša za dodatnih 90 dni (na podlagi mnenja pristojne zdravniške komisije),
  • ob rojstvu otroka, če starša varujeta in vzgajata najmanj še dva otroka do končanega prvega razreda osnovne šole – starševski dopust se podaljša za 30 dni, za tri otroke za 60 dni ter za štiri ali več otrok za 90 dni.

Podaljšanje dopusta je treba uveljavljati že z vlogo za uveljavitev pravice do starševskega dopusta.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.