Katero številko oblačil kupiti za novorojenčka?

Pred prihodom novega družinskega člana smo bodoče mamice navdušene nad ljubkimi malimi oblačili, ki jih z veseljem peremo, likamo in zlagamo. Pa bodo našemu malčku sploh prav?


O otroških številkah oblačil

V trgovinah lahko izbirate številke od 50 naprej. Številka 50 naj bi bila primerna za otroka velikost 50 cm, nato 56, 62 in tako naprej. Vsak otrok je unikat in niso modeli iz tovarne, zato kljub velikosti 50 nekaterim malčkom 50 številka ne bo prav. Vseeno pa za začetek potrebuješ nekaj žabic s stopali, vendar z nakupovanjem ne pretiravaj. 5 žabic št 56 in ene 50 bodo popolnoma dovolj in 7- 10 bodijev (pripročam da imaš vsaj dva številke 50 in ostale števila 56, ker dojenčki zelo hitro rastejo).

Zakaj ti priporočam toliko bodijev? Na začetku dojenček ne zna uravnavati telesne temperature zato ga boš če bo rojen pozimi, jeseni ali spomladi, oblačila dva bodija hkrati, zato jih potreubješ več. Dobra rešitev so tudi majčke “na preklop” namesto drugega bodija. Pri drugem otroku sem kupila nekoliko več bodijev zaradi izogiba pogostemu pranju in sušenju (sušilni stroj je trenutno samo želja).

Številke pa niso vedno pravo merilo za izbiro oblačil. Ko bo vaš malček prvič prerasel oblačila boste ugotovile, da se številke od trgovine do trgovine močno razlikujejo.

Nasveti pri kupovanju oblačil

Bombažne žabice

Bombažne žabice s stopali malček hitro preraste. Če namesto žabic s stopalčki izbereš hlače in nogavičke, bo malček hlače lahko nosil, dokler mu ne bodo preozke v pasu.

Nekatere hlače so lahko zelo uporabne. Pri Krpanki (LINK) lahko naročiš hlače s podaljšanim patentom, kar pomeni, da na začetku malček nosi patent zavihan, kasneje pa ga odvihate. Najbolj mi je všeč to, da hlačke izgledajo modno ne glede na to kako jih vaš malček nosi. Krpanki sem zaupala že med nosečnostjo. Zaradi majhnega trebuha nikakor nisem našla prave obleke zase. Doma sem oblekla karkoli, težava z oblačili pa je nastala, ko sem bila povabljena na prijateljičino poroko. V glavi sem imela idejo, ki jo je Krpanka spravila na papir in blago. Bila sem noro zadovoljna (glej sliko :))

Vsaj en komplet moraš imeti za posebne priložnosti

To so tisti trenutki, ko se na obisk oglasi babica, najboljša prijateljica ali kakšen poseben gost. Lahko se znajdeš in otroka pokriješ z dekico do vratu in upaš, da ga nihče ne bo želel pestovati ali pa ga na hitro preoblečeš v lušen kompletek, ki bo pritegnil poglede. Priporočam ti kompletke nevtralnih barv, tako jih bo lahko podedoval še naslednji otrok.

Kompletki za posebne priložnosti so pogosto dražji. Saj veš, tiste lepe cunjice, ki si jih ogleduješ že dlje časa pač nikoli ne znižajo. Lahko se odločiš tudi za komplet po naročilu.

Barve

Če boš kupovala kompletke, kombinacije nikoli ne bodo vprašljive. Če pa boš kupila žabice tukaj, bodije tam…se ti hitro lahko zgodi, da bo po napornem in polulanem dnevu otrok v turkiznih hlačkah z medvedki in rdeči majčki z božički. Obupna kombinacija! Ampak meni se je to zgodilo. Naslednji nakupovalni podvig je bil veliko bolj premišljen. Vse sem kupila samo v eni trgovini in se držala barv. Izbirala sem med bež, belo in rumeno barvo.

Včasih je potrebno preobleči samo majčko, včasih samo hlačke in pogosto oboje.

Bodiji na preklop

Med nosečnostjo sem se opekla in kupila komplet belih bodijev, ki jih Nik nikoli ni imel oblečenih. A veš zakaj? Ker niso na preklop. In vleči bodije skozi glavo nekaj tedenskemu dojenčku je prava nočna mora. Občutek imaš, da mu boš vse polomila. Polagam ti na srce – kupuj samo bodije na preklop. Najboljša rešitev sodobnega časa.

Na 7 načinov lahko prihranite pri nakupu otroških stvari

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.