Vse kar si želiva je to, da bi imela vnuka

Težnja po gradnji kariere, uspehu in finančni neodvisnosti nas žene, da se odločamo za otroke čim kasneje. V povprečju Slovenka prvega otroka rodi pri 29,5 letih. Drugega šele pri 31,8 letih. V svetu in pri nas se povprečje povišuje. Vsak deseti par se srečuje z neplodnostjo in v prihodnosti se bo lahko razvil režim, ki ga lahko opazujemo v seriji The Handmaid’s Tale. Otroci bodo postali redka izjema in morda mi ne bomo nikoli dočakali vnukov.


Otroci so največje bogastvo, tudi za babice in dedke

Včeraj nama je v Hoferju nekaj metrov sledil starejši par. Nekaj časa sem korak pospeševala, ker nisem vedela zakaj mi sledita, nato pa se predala in počakala, da pristopita. S srčnim nasmeškom in sijem na obrazu sta mi zaupala, da bosta dobila vnučka – taprvega. Ne morem si predstavljati njune sreče, toliko jima to pomeni, da sta neznanko vstavila v trgovini in ji povedala. Bila sem srečna in hkrati tudi žalostna. Tudi jaz bi si želela, da bi tudi moj oče, ki se je veselil otroka, vendar ga zaradi nenadne smrti ni dočakal.

Nekatere babice in dedki še vedno ne cenijo bogastva svojega potomstva, vnukom se ne posvečajo, ko pa ugotovijo kako pomembni so, je mogoče že prepozno. Otroci grede svojo pot, stari starši pa ostanejo praznih rok. Ko pride njihov trenutek in lovijo zadnje dihe življenja bi vse dali, da bi ob njihovi postelji stali otroci in vnuki, ampak kot pravijo tisto kar seješ to žanješ. Zato se bom trudila, da bom Niku nudila vso možno podporo se z njim veselila in če bo potrebno tudi jokala. On je moja sreča in že danes se veselim, da bodo nekoč okoli mene, kljub zgubani koži in tresočim rokam tekle nogice mojih vnukov. 

Šele sedaj začenjam razumeti, kako srečna je lahko moja mami, ki ima pet vnukov in enega na poti. Srečna pa ni samo ona, srečna sem tudi jaz in Nik, ki ima dva čudovita bratranca in dve srčni sestrični. V življenju bodo potrebovali eden drugega. Nekoč ko naju več ne bo, mu bo brat in ostalo sorodstvo edina veja, ki bo ostajala na mestu, ne glede na viharje v zunanjem svetu.

Ko si vnuka delijo dve babice in dva dedka

Večina babic in dedkov otroke zasipa z čokoladicami, prigrizki, sladicami in njihovimi najljubšimi jedmi. Če bo otrok pri babici in dedku cel teden jedel domačo pico in pomfri, jima tega ne zamerite. Sreča vnuka jim je najpomembnejša in želijo mu uresničiti vsako željo. Preden gre otrok na počitnice skupaj sestavite jedilnik, ki bo zadovoljeval minimalne vaše kriterije in maksimalne otrokove želje.

Odločamo se za vse manjše število otrok, zato ni redkost, da si enega vnuka delijo njegovi in njeni starši. Med babicami in dedki se razvije tekmovalnost, koga bo imel otrok najrajši? Kdo mu bo ponudil največ? Bogastvo in dobrine ne kupijo otroške naklonjenosti. Otroci imajo radi doživetja, pozornost in igro.

Babica in dedek, največ bosta naredila, če si bosta vzela čas in se posvetila svojemu vnuku. Poslušajta ga, preberite mu pravljice in bodita pristna. Igrače se bodo polomile, hrane se bo pojedla, lepi občutki pa bodo ostali večni.

Kaj pa naša generacija, bomo imeli vnuke?

Koliko boste stari, ko bodo vaši otroci stari 30? Boste še dovolj vitalni za sprehode z otroci in ali bodo vaši otroci imeli otroke res pri 30 ali kasneje? Bomo imeli priložnost dočakati svoje vnuke in doživeti čar starega starševstva?

Žal mi je, da se za otroka nisva odločila prej in vesela sem, da sva se odločila dovolj hitro, da bo Nik lahko poslušal babičine zgodbice in skupaj z njo pekel piškotke.

Sedaj mogoče res mislita, da sta premlada in vama ne bo uspelo, da nimata svojega stanovanja, da bosta težko preživela otroka, da vama ne bo uspelo. Pa vama bo! Država povišuje socialne transferje in nudi zaščitno mrežo vsem državljanom. Tako kot je uspelo tvojim staršem, bo uspelo tudi tebi. Otroci so največje bogastvo in dlje bosta odlašala, manjša verjetnost bo da jih bosta lahko imela. Z leti verjetnost za zanositev pada. pojavijo se lahko bolezni, ki vplivajo na zanositev in težje prenašamo stres.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.