5 nasvetov za opremljanje otroške sobice

Ustvarjanje prostora za rast, razvoj in igro vašega otroka mora biti zabavna in prijetna izkušnja. Kljub temu je lahko izziv. Ustvarjanje čudovite in funkcionalne soba, ki bo vašemu malčku prišla prav tudi v prihodnjih letnik je kar precejšen zalogaj.


Vse na dosegu otroške roke

Predstavljajte si, da ste tako visoki kot je vaš otrok. Kaj vidite, ko pogledate naokoli? Kako visoke so za vas omare? Kako daleč so igračke?

Ob nakupu pohištva razmišljajte o nižjih in nevtralnih kosih pohištva kot so predalniki, zaboji za shranjevanje igrač, otroške mizice in stolčki, fotelji itd.

Igrače naj bodo otrokom dostopne, da si jih bodo lahko kadarkoli vzeli. Priporočljivo je, da so oblačila v višini otrokovih oči. Tako jih bodo lahko dosegli in vam pomagali pri izbiri oblačil za vrtec. Pri opremljanju otroške sobe bodite pozorni tudi na to, kam boste pospravili knjige. Naša dva fanta jih rada bereta in je za njiju zelo pomembno, da so na dostopnem mestu.

Preden sem sobo opremila z dodatki sem Lanu pred spanjem igrače vzela iz postelje in jih položila na tla. Ponoči ni čas za igro in prisotnost igračk v otroški posteljici predstavlja nevarnost za zadušitev. Iskala sem pametno rešitev za na konec otroške posteljice. Predala pod posteljico nimamo, niti nam ne bi koristil zaradi postavitve drugih kosov pohištva.

Kot najboljša rešitev se je izkazal Lesen otroški zabojnik, ki je dovolj prostoren, da vanj pospravim vse igračke in rezervno odejo za hladne dni. Čez dan fantoma predalnik služi kot dodatna mizica za igro.

Lesen otroški zabojnik za igrače Bazar (lilu.si)

Funkcionalnost

Pohištvo naj bo funkcionalno. Že vnaprej razmislite, kako ga boste uporabljali čez nekaj let. Zabojnik za igrače lahko spremenite v klop za sedenje ob oknu. V predalnik lahko namesto bodijev, trenirk in puloverjev zložite spodnje perilo, pidžame in nogavice. Nekatere previjalne mize lahko kasneje spremenite v predalnike. Kupiti je možno posteljice s snemljivo ograjico ali pa jih je mogoče v celoti predelati v otroško posteljo brez letvic. Mi smo na Nikovi posteljici odrezali dve prečki, pobrusili in tako za eno leto prestavili selitev v večjo posteljo.

Soba naj ima dovolj prostora za shranjevanje igrač in drugih drobnarij. Opremite jo lahko s prikupnimi košarami. Mi smo komplet dveh košar nevtralnih barv naročili pri lilu.si. In nam bodo prav prišle tudi čez nekaj let, če ne drugje pa v spalnici za shranjevanje odej.

V sobo lahko namestite tudi regale, ki bodo sprva služili igračkam, kasneje bodo prav prišli pri shranjevanju delovnih zvezkov in šolskih knjig.

Set otroških košaric in preproga medo (Lilu.si)

Skriti kotiček malega kraljestva

Otroci potrebujejo prostor zase, še posebej v trenutkih, ko se soočajo s čustvi kot so jeza in strah. Prostor potrebujejo tudi ob deževnih dnevih za prebiranje knjig stran od hrupnega sveta ali pitje toplega čaja z bratci in sestricami.  Za večnamenski prostor ne potrebujete veliko prostora, izdelate ga lahko tudi v majhnem stanovanju. Potrebujete baldahin ali šotor, ki ga opremite z okrasnimi blazinami. Magijo lahko dodate z lučkami ali svetlikajočo odejico.

Nevtralna osnova

V našem stanovanju prevladuje belo-siva barva. To mi omogoča, da lahko na enostaven način v stanovanje vnesem katerokoli barvo. Zaradi nevtralne osnove pri izbiri nisem omejena. Poleg sive in bela paše katerikoli dodatek. Kar je pomembno tudi za kasneje. Eno leto si bosta fanta želela modro in drugo leto vojaško zeleno sobo.

Pri izbiri opreme imam v mislih, da je otroška soba prostor v katerem sin poleg igre tudi spi. Za dober spanec potrebuje barvno umirjeno okolje.

Predlagam vam, da ste glede barv pohištva zadržani in izbirate nevtralne barve. Otroku je letos morda res všeč modra postelja in omara, ne veste pa ali mu bo všeč tudi drugo leto.

Stene okrasite z dodatki

Ko govorimo o opremljanju otroške sobice imamo v mislih kombinacijo pohištva, barv, preprog. Pogosto pozabimo na skriti potencial sten. Viseč otroški predalnik je odlična rešitev za majhne sobice. Jaz sem vanj spravila vse pripomočke, ki jih potrebujem za nočno previjanje. Kasneje ga bomo uporabljali za shranjevanje ustvarjalnega materiala in bo nameščen na steni pri otroški mizici.

Stene lahko okrasite tudi z obešalnikom za oblačila in drugimi dodatki, ki dodajo prostoru energijo in funkcionalnost.

Idej za okrasitev sten z uporabnimi dodatki je nešteto, pustite domišljiji prosto pot.

Na vse super okraske in pohištvo lilu.si bralcem minirokice.si ponuja 15% popust s kodo: MINIROKICE15

Viseč otroški predalnik (Lilu.si)

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.