7 nasvetov proti otroškim krčem (kolikom)

Krčki oziroma kolike se pojavijo pri nekaterih hitreje in pri drugih kasneje. Mi smo se s koliki srečali že dva tedna po prihodu iz porodnišnice. S partnerjem sva poskusila številne nasvete in jih našla nekaj, ki so resnično delovali. Pomembno je, da veste, da krči niso nevarni, ukradejo pa marsikatero noč. S časom se umirijo, lahko pa k temu prispevate nekaj tudi sami. Ugotovila sva, da nekaj kar je delovalo danes – jutri morda ne bo delovalo.


PODIRANJE KUPČKOV

Najpomembnejši nasvet, ki sem ga kadarkoli slišala je dobro podiranje kupčkov. Ujet zrak v trebuščku in črevesju otroka moti, kar jasno pokaže z jokom in zvijanjem. Podiranje kupčkov pa ni vedno samoumevno. Nika včasih nosiva tudi deset minut preden podre kupček. Najhitreje ga podre na rami. Uvedla sva pravilo treh kupčkov, kar pomeni da mora podreti najprej tri kupčke preden nadaljujemo s hranjenjem. Hranjenje prekineva najmanj trikrat, kar pomeni 9 kupčkov.

PREPEVANJE PESMIC

Prepevanje pesmic resnično pomaga. Otrok postane pozoren na besedilo in s tem nekoliko pozabi na bolečino. Nik ima najraje pesmici o slončkih, ki se pozibavajo na pajčevini in Čuk se je oženil. Ob prepevanju pesmice nama celo nakloni nasmeh. Ob prepevanju pesmic ga nežno zibava.

PRAVLJICE

Otroci radi opazujejo premikajoče obraze in poslušajo zvoke. Poskusite lahko z govorjenjem, ampak kmalu vam bo zmanjkalo tem, ki bi bile dovolj zanimive. Poskusite s čudovitim pravljičnim svetom.

TREPLJANJE PO RITKI

Trepljanje pripomore k sproščanju zraka iz črevesja. Nika sva položila čez ramo ali bočno na posteljo in ga trepljala. Trepljanje zna biti utrujajoče, zato sva se izmenjevala.

MASIRANJE TREBUŠČKA

Masiranje trebuščka v smeri urinega kazalca ni delovalo. Najboljši način blaženja krčkov je bila nošnja podlahti s trebuščkom navzdol in z drugo roko masiranje trebuščka.

TOLAŽILNA DUDA

Sesanje pri dojenčkih sproža občutek ugodja. Ob tem se sprošča hormon sreče, ki otroka potolaži in umiri.  Ritmično premikanje v kombinaciji s sesanjem, bi moralo obroditi pozitivne rezultate.

Že pred rojstvom sva kupila komplet dveh dud in nato še dve. Ponoči imava zibelko ob postelji. Pred spanjem si na nočno omarico pripravim vse 4 dude. Dude se ponoči rade izgubijo v zibelki in z rezervnimi dudami se izogneva brskanju po zibelki.

OTROŠKI ČAJ

Pri nakupu bodite pozorni, da je čaj primeren za otroke od dveh tednov naprej. Nekateri čaji so primerni šele po četrtem mesecu starosti. Prijateljica mi je priporočala naj otroku ponudim dve uri pred hranjenjem nekaj žličk kamiličnega časa. Pri nas to ni delovalo. Mogoče bo pri vas, poskusite.

VOZIČKANJE

Ena izmed metod proti krčkom je tudi vozičkanje po stanovanju. Voziček košara vam pride prav tudi kot “premikajoč ležalnik” v prvih mesecih življenje, ko otrok še ni pripravljen na pravi ležalnik. Voziček sem med likanjem ali pomivanjem posode zibala z nogo, pravi multipraktik 🙂

Verjamem, da poznaš tudi ti trike, ki pomagajo proti krčkom. Piši mi na info@minirokice.si

Preberi si še: Zakaj se je dojenček pri 9 mesecih začel zbujati ponoči?

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.