Zakaj se je dojenček pri 9 mesecih začel zbujati ponoči?

Zelo verjetno je da imajo vaši 8, 9 ali 10 mesečni dojenčki težave s spanjem, ne spijo dobro ponoči ali se zbujajo v krčevitem joku, ki traja več ur kot je to pri nas. Kako je mogoče, da je dojenček prej mirno spal in ste se še včeraj sosedom hvalili, kako ste srečni, danes pa se je začela nočna drama? Naša drama se začne vsako noč okoli 1.00 in traja do 2.00 ali še dlje. S pomočjo literature in posvetovanja smo našli način, da vsi skupaj lažje preživimo noč.


Kako dolgo traja spalna regresija

Začne se pri 8, 9 ali 10 mesecih dojenčkove starosti. Mučno obdobje v povprečju traja 4 tedne. Vem to obdobje se ti zdi kot da traja celo večnost, nisi sama. Tudi mi se vsako noč borimo s spalno regresijo in iščemo načine, da olajšamo spanje sebi in sosedom.

Zakaj se dojenček ponoči ponovno zbuja?

Težave s spanjem v obdobju 8 – 10 meseca se posledica velikega možganskega razvoja. Vaš dojenček se lahko plazi, skače, sedi, vleče, nekateri celo že stojijo ali hodijo. Dojenček še naprej vsrkava vaš jezik. Poleg razvojnih mejnikov mnogi dojenčki dobijo tudi prve zobe ali več zob. Nik jih je je dobil v obdobju enega meseca kar 6.

Kako dojenčku pomagati, da lažje zaspi nazaj?

Za katero tehniko se boste odločili je odvisno od vašega načina vzgoje. Mi izbiramo mehke metode in poskušamo z glasbo, nežnimi zibanjem in pitjem čaja. Moram reči, da metoda kar deluje. Poskušali smo z različnimi melodijami in ugotovili, da je najbolj učinkovit beli šum (v google vtipkajte white sound), ki ga predvajamo celo noč. Tako se otrok počuti varnega.  Drugi starši se s spalno regresijo borijo z izjokavanjem, kar po mnenju strokovnjakov ni dobra rešitev. Spet tretji starši skačejo okoli otroka, prižgejo luč in se z njim sredi noči igrajo. Tukaj se pojavi težava navad. Otrok lahko v tem obdobju razvije vzorce in ko bo težava minila, bo pričakoval, da ga bo sredi noči mamica zbudila in se bosta igrala, če ga ne bo zbudila ona, jo bo pa zagotovo on.

Nasveti za pomoč pri spanju dojenčka

  • Ne domnevajte, da je vse posledica spalne regresije. Če je imel vaš otrok težave s spanjem pri 5, 6 mesecih ali 7 mesecih, potem spalna regresija ni vzrok težav s spanjem. Verjetno imate dolgotrajne težave, ki jih je treba odpraviti. Je temperatura v prostoru primerna? Je otrok dobro nahranjen? Je žejen? Gre v posteljo prehitro?
  • Če so težave s spanjem za vas nove, bodite previdni pri ustvarjanju nove dolgoročnih navade, kot je na primer spanje v vaši postelji. Spalne težave so nekaj tedenska faza, nove navade ali rutine pa lahko trajajo mesece ali celo leta. Doslednost je še vedno pomembna.
  • Bodite potrpežljivi – vaš dojenček bo šel skozi ta razvojni preskok le enkrat (hvaležno), zato mu poskusite pomagati po svojih najboljših močeh. Upoštevajte, da ne moremo vedno odpraviti nelagodja svojega otroka, vendar ste lahko tam za podporo.
  • Poskusite vzdrževati spalno rutino. Če po kopanju takoj sledi spanje se tega držite tudi pri težavah s spanjem.
  • Pred spanjem otroka dobro nahranite. Ponudite mu dodaten obrok, ki ga bo umiril. Ne hranite ga ponoči, saj boste s tem ustvarili navado, ki jo boste težko izkoreninili.

Pri vsem tem je pomembno, da ne obupate in ne spodbujate razvoj nezaželenih navad. Bodite striktni ampak hkrati nežni. Minilo bo. Vi pa boste ponovno lahko mirno spali.

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.