Navade, ki otroku pomagajo pri lažjem vstopu v vrtec

Vrtec je okolje, kjer bo vaš malček preživel cel delavnik, naj bo vstop prijeten in ne poln novih pravil in obveznosti. Z lepimi navadami lahko začnete že doma.


Otroci imajo svoje navade, ki jim predstavljajo varnost in zavetje. Nekatere navade kot je npr. spanje pri mamici in očku bodo oteževale vstop v vrtec in spet druge delovale pozitivno. V mislih imejte, da rutina otroke pomirja in če bodo od doma navajeni rutine, ki je podobna tisti v vrtcu bo sprejetje veliko lažje.

Umij si roke pred obrokom

Morda se vam zdijo majhne rokice še premajhne za redno umivanje rok, brez skrbi. Na trgu je mogoče kupiti prav posebna mila za roke, ki so namenjena otrokom in delujejo negovalno. Ena izmed blagovnih znamk, ki jo uporabljamo vsi družinski člani je Assorbello Slovenija.  Nežno tekoče milo Assorbello Up je posebej pripravljeno za vsakodnevno nego občutljive otroške kože. Njegova formula, obogatena z alojo, kamilico in vitaminom E, je brez parabenov in agresivnih mil (SLES) in za sabo pusti popolnoma mehko kožo.

Začetek navade umivanja rok je bil vse prej kot enostaven. Niku je bila voda izjemno zabavna. Najbolj takrat, ko je ugotovil, da ni potrebno veliko truda, da so mamičini lasje mokri. Vstrajala sva. Po jutranjem previjanju z Nikom odideva v kopalnico, si umijeva zobke (smešno je takrat, ko to počne mami, ko zobke umiva Nik je malo manj smešno) in nato še rokice. Potem pa sledi priprava zajtrka. Čeprav obrokov še ne je sam je prav, da spozna rutino, ki ga bo spremljala skozi celo življenje.

Pozorno me poslušaj, nekaj ti moram povedati

Otroci okoli 8 meseca starosti že razumejo besedo “NE” in “DA”. Mesec kasneje pa tudi “pridi k meni”. Osvajanje enostavnih navodil je zelo pomembno za lažji prehod v vrtec. Tudi v vrtcu bodo morali slediti enostavnim navodilom, ki se bodo s starostjo otroka nadgrajevala in postala kompleksnejša.

Pri podajanju navodil bodite odločni, včasih je to zelo težko, še posebej ko z besedo “NE” preprečimo nezaželeno dejanje. Pri nas so največji krivec za besedo “NE” kabli. Včasih nisem pozorna in me šele cukanje Nika opozori, da mi nekaj kabla laptopa visi iz mize. Beseda “NE” sproži hud, ampak kratkotrajen jok.

Ne grizi mene, niti drugih otrok

Dokler otroci ne znajo tvoriti besed svoje misli izražajo z dejanji. Včeraj je Nik ugotovil, da je izjemno zabavno stopiti ob rob najine postelje in z daljinskim upravljalnikom sosede opomniti nase. Po besedi “NE” in odvzetem upravljalniku se je spravil na partnerja in ga močno ugriznil v ramo. Če takšno ravnanje vzamemo kot prikupno in smešno bo otrok enako počel tudi v vrtcu z vrstniki. Do grizenja bo zagotovo prišlo, lahko pa nekaj naredimo v smeri, da bo tega čim manj. Kako sva reagirala?

Takoj po ugrizu sva mu z odločnim “NE” dala jasno vedeti, da se tega ne počne. Potem sva mu razložila, da to ni prav in ga položila na tla, kjer ga je čakalo že nekaj igrač. Nadaljeval je z igro. Naslednji dan se je situacija ponovila. Takoj ko se je pojavila priložnost je ponovno začel z daljinskim upravljalnikom razbijati po steni. Upravljalnik sva mu ponovno vzela, mu z odločnim “NE” povedala da to ni prav in do ugriza več ni prišlo.

Starši smo tisti, ki moramo postaviti temelje vzgoje. Naše odobravanje nezaželenih dejanj jih spodbuja. Na začetku so simpatična, kasneje pa nas celo sramotijo.

Ne tepi, to je grdo

Otroci preizkušajo svoje meje in ne poznajo pravil lepega vedenja. So nepopisan list, ki čaka na vsebino. Otroci do 4 leta še nimajo razvite fine motorike. Mlajši so, slabša je koordinacija gibov inod staršev je odvisno ali bodo želeli prepoznati nezaželeno vedenje in nameren udarec ali pa bodo otroka zagovarjali, da ni bilo namerno. Od mamic slišim takšne in drugačne zgodbe, nekatere otroka udarijo nazaj ali pa celo ugriznejo, da otrok občuti bolečino. Moja filozofija je, da je to daleč od pravilnega načina. Kot je rekel Gandhi, če bi vsak vsakemu izpulil oko, bi bil cel svet slep.

Tudi Nik je poskušal grabiti z nohtki po drugih obrazih in udarjati z rokico. Ko je prvič udaril sem ga prijela za rokico mu rekla “NE”, prijela njegovo rokico jo ponesla k svojemu obrazu in lepo pobožala in se mu nasmejala in razlagala, da je potrebno pobožati, ne pa tepsti. To sem ponovila v različnih situacijah in je delovalo.

Igraš se lahko tudi sam

Do tretjega leta otroci uživajo v družbi drugih otrok, najraje pa se igrajo sami. Kasneje se začnejo igrati po parih ali v skupinah. Za vas in za otroka bo lažje, da se nauči vsaj nekaj minut igrati sam. Prav je, da mu pokažete, kako naj se igra potem pa ga pustite samega. Niku sva v ta namen pripravila bazenček igrač, vsakič izberemo eno in se z njo začnemo igrati, potem pa z igro nadaljuje sam. Ko mu igrača ni več zanimiva jo pospravim v bazenček in razložim, da bova igračko pospravila in vzela drugo.

V vrtcu so vzgojiteljice odgovorne za več otrok hkrati in vašemu otroku se ne bo mogla 100 % posvetiti, zato je pomembno, da se je navajen zaigrati sam. Sicer mu bo zelo težko, saj bo iskal pozornost vzgojiteljice, lahko tudi z nezaželenimi dejanji.

Nisem strokovnjakinja za vzgojo, sem le mama, ki poskuša vzgajati po svojih načelih in najboljših močeh. Pristopi, ki delujejo v naši družini, morda pri vas ne bodo. Mogoče se z mojimi načini vzgoje ne boste strinjali, mogoče vam bodo nasveti pomagali. Ne glede na vašo odločitev bom vesela mnenja tudi z vaše strani.

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.