Zakaj uspavanke uspavajo?

Vsi vedo, da uspavanke pomagajo dojenčkom spati. Šele pred kratim pa se je začelo govoriti o pozitivnih učinkih na bolečino, kar so potrdile tudi znanstvene študije. Z bolečino se dojenčki srečajo zelo hitro. Kolike (krči), rast zob, rast kosti, viroze… Starši ste najverjetneje tudi sami opazili, da se dojenček ob nežni glasbi, šumu ali prepevanju umiri. Če združimo uspavanke in nežno svetlobo dobimo popolno kombinacijo za pomiritev razdraženega dojenčka. 


Čarobnost uspavank

V bolnišnici Great Ormond Street so na bolnikih, mlajših od treh let s težavami s srcem in dihanjem, izvedli preizkus. V treh desetminutnih sejah so jim v eni predvajali uspavanke, drugi brali in v tretji pustili v tišini. Raziskovalci so odkrili, da glasba najbolj uspešno zniža srčni utrip in stopnjo bolečine. Za pozitiven učinek lahko jamčim tudi jaz.

Nik je ravnokar prebolel virozo. Bolečino in vročino čez 38,5 je izražal s histeričnim jokom. V spanec je utonil šele ko je bila  telesna temperatura dovolj visoka, hkrati pa tudi nevarna. Zato jo je bilo potrebno znižati in potem spet navali joka. Na trenutke sva bila s partnerjem obupana. Poskušala sem brati pravljice, ki v normalnih situacijah pomagajo, vendar je bil jok zaradi bolečine premočen. Kaj še storiti, da bo Nik prespal bolečine in vročino? Poskusila sva s Hippo projektorjem, ki predvaja uspavanke in šum. Uspavanke pa so delovale podobno kot protivročinske svečke, kmalu po predvajanju je Nik utonil v miren spanec.

Zakaj uspavanke omilijo bolečino?

Uspavanke so stare toliko časa, kot je star svet. Usklajevanje notranjega in zunanjega sveta je bil pomemben dejavnik preživetja. Del možganov, ki se je ohranil od pradavnine in se nahaja v limbičnem delu je odgovoren za čustveni odziv na glasbo. Poslušanje uspavank pomirja, niža raven vzburjenja in posledično vpliva na odziv na bolečino.

Če ne verjamete, naslednjič ko boste jezni na šefa ali partnerja, si zavrtite uspavanko 🙂 in ko boste želeli adrenalin, si zavrtite glasbo, ki vam ga bo dala – deluje tudi obratno od umirjanja (t.i mozzartov učinek)

Kombinacija zvočne in vizualne terapije

Skoraj dve tretjini dojenčkov ne more zaspati v temi. Potrebujejo nežno svetlobo, ki jim nudi varnost. Lučkam za vtičnico nisva naklonjena, saj se kablov kar se da izogibava.

Vsak otrok je drugače in ima drugačne potrebe, vpliv glasbe pa ostaja enak ne glede na značilnosti posameznika. Ugotovila sva, da Niku, tako kot večino otrok – še posebej pri bolečini, pomaga zatemnjen prostor z nekaj svetlobe in uspavanke.

Kombinacijo obojega boste našli pri projektorju Fisher Price. Zakaj ga naša družina obožuje?

  • 30 nežnih in tihih uspavank
  • beli šum, ki večini otrok in odraslih pomaga zaspati.  Saj veste, kako prijetno je zaspati ob poslušanju dežja ali šumenja morja?
  • Igrača projektor je narejena iz pliša, primerna je za crtanje pred spanjem
  • Lučka na vrhu nilskega konjička na steno projektira zvezdice. Otroci imajo najraje enostavne in svetleče oblike – projektor zadovolji obe želji.

Če želite, da vaš otrok mirno spi si oglejte več informacij na POVEZAVI. 

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.