Ima smisel brati pravljice otroku, ki jih še ne razume?

Branje in pripovedovanje zgodb na številne načine pomaga otroku pri razvoju! Čudovite pravljice pomagajo dojenčku, da se seznani z zvokom, besedami, jezikom, kasneje tudi z vrednotami in razumevanjem sveta okoli sebe. Branje ni obveznost, je čas ko se skupaj z otrokom potopite v sanjski svet, odpotujete na krilih zgodb v dalne dežele, spoznate bistvo življenja in obudite spomine na čas, ko ste se skupaj z mamo ali očetom prepustili domišljiji prosto pot.


Za branje z novorojenčkom potrebujete čas

Starševski dopust je z razlogom starševski! 11 mesecev imate časa, da prevzamete vlogo staršev v vsej svoji veličini.

Med brskanjem po domačih knjižnih policah so mi pod roke prišle “moje” pravljice stare skoraj 30 let. Občutek je bil nepopisen. Tiste čačke na zadnji strani so dobile pomen – so SPOMIN na čas pravljic. Na čas raziskovanj in čas učenja o svetu okoli mene. Čas o nauku o zvitih lisičkah, o miškah, o prebrisanem mačku, o moči ljubezni, ki znore obuditi princeso in slepoti množic ob pogledu na kralja brez oblačil.

Če boste začeli pravljice brati že ta večer, ni prezgodaj. Zagotovo ne! Jaz sem začela Niku brati pri dveh tednih. Najino branje je potekalo in še vedno poteka zelo počasi. Na vsaki strani preživiva veliko časa, ogledava si vse predmete in živali, jih poimenujeva in obračava liste. Čeprav me najbrž še ne razume, pravljico poskušam obogatiti z nauki in navdušenjem.

Tako kot se odrasli učimo jezike, se tudi otroci učijo našega jezika. Več bodo slišali, prej se ga bodo naučili in bolj spretno ga bodo uporabljali.

 

Rutina in prostor za branje

Tako kot otroka vsak večer skopate in nahranite z mlekom, ga nahranite tudi z besedami. Z Nikom imava pravljičen čas rezerviran samo za najuv- seveda se nama kdaj pa kdaj pridruži tudi očka, ki mi pomaga pri iskanju nauka pravljic.

Med branjem telefon nastavim v tihi način in se aktivno posvetim branju. Pravljice so zame kot terapija in odklop od vsakdanjih skrbi. Med branjem umazano perilo in posoda izgubita pomen. V tistem trenutku je pomembno pomagati miškam do sreče in umiriti veveričin repek.

 

Katere pravljice so primerne za dojenčke?

Niku želim preko pravljic predati življenjske nauke in spomine. Želim si, da bi tudi on ob stiku s pravljicami iz svojega otroštva začutil čez leta tisti občutek, kot ga čutim jaz ob pravljicah mojega otroštva. Da bi mu poskusi risanja in barvanja sanjskega sveta v spomin priklicali spomine na brezskrbno otroštvo in toplino družine.

Za dojenčke so primerne pravljice, ki imajo dovolj preproste besede, da jih bo lahko hitro osvojil in privlačne slike, ki bodo pritegnile njegovo zanimanje. Poleg pravljic, ki sem jih poslušala kot otrok z Nikom prebirava terapevtske pravljice, ki bodo rasle z njim. Ko bo osvojil svet besed, bo lahko prisluhnil pravljicam na CD-ju in pobarval junake pravljic, tako kot si jih predstavlja v svoji glavici.

 

Preberi še: 5 trditev za katere mislimo, da držijo

Pravljica o Koronavirusu in otroškem igrišču

Pravljica o Koronavirusu

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.