5 trditev za katere mislimo, da držijo

Klasika…vsi mediji nas bombardirajo in dokazujejo, da so naša verovanja zgrešena. Kot sem že pisala v prejšnjih blogih moramo ljudje v nekaj verjeti. Verjemite še naprej izmišljotinam, če želite. Jaz vam bom poskušala razložiti, zakaj je to kar mislite neresnično. Za verjemite, da zagotovo tem predpostavkam verjamete, vzemite si trenutek po prebranem blogu in razmislite ter odgovorite sami sebi.

PRVA PREDPOSTAVKA: Samo določeni ljudje lahko uspejo v prodaji, trženju, računovodstvu itd..

zakaj to ne drži? Že od malih nog nas učijo, da moramo doseči neke cilje za uspeh. Npr. pospravi sobo, potem ko jo pospraviš pride mama in ugotovi, da ni čisto dobro pospravljeno, ker si pozabil postlati posteljo, vendar ti si se trudil, pa tega nihče ni opazil (poznano a ne…če apliciramo na službo). Ko se odločiš, da se boš lotil učenja na svojem področju, spoznaš ogromno gurujev, ki poznajo vse resnice sveta, motivacija ti pade in se odločiš da ne boš nikoli dovolj dober. OK, če so guruji..zakaj pišejo knjige, prodajajo predavanja in se ukvarjajo z vami, če so guruji in jim je svet položen pod noge. NI JIM!!! To je vse farsa, prej ugotoviš, lažje ti bo. Dejansko obstaja pet tipov prodajalcev (ne pozabi, da pri iskanju službe sebe prodajaš). Vsak lahko uspe, vendar mora najti svojo prednost, ki mu bo pomagala pri zmagi. Najprej pa moraš definirati kaj je zate zmaga?

DRUGA PREDPOSTAVKA: Obvladati moraš vse spretnosti in imeti vse sposobnosti, da si dober v svojem poklicu.

Nemogoče! Takšna oseba ne obstaja. Kot otroke so nas poskušali prevzgojiti in nam dopolniti delček naših sposobnosti, ki nam manjka. Npr. otrok ni ravno plesni tip, silili ga v ples ne bomo, vendar je dobro da se vsaj malo ukvarja s športom. Še hujše je z matematiko in branjem. Otrok ne bere in računa dobro, bomo pač vadili. Z vajo ni nič narobe, dokler ne gre v ekstreme in sediš cel dan za knjigo in vadiš in vadiš, pa še vedno ti ni jasno kaj vadiš. Moja taktika učenja branja je bila nekoliko posebna. Nikakor si nisem uspela zapomniti črk, ubrala sem drugo pot. Ker sem morala besedilo neštetokrat prebrati sem se besedilo naučila na pamet. Vedela sem točno na kateri strani kaj piše, vendar črk nisem poznala. Ko je mama to ugotovila, je morala pričeti z drugo taktiko učenja. Učili sva se črko po črko. Kot otrok sem dobro razumela, da je pomembna celota in dosežen rezultat, to je bila prebrana zgodba. Detajlom nisem namenjala pozornosti. Seveda se pri branju to ne obnese, v življenju se velikokrat. Nikoli ne potrebuješ znati vsega, bistveno je da imaš sposobnost učenja in zanimanje. Skrivnost uspeha ni v temu, da postanemo neke vrste vsestranski roboti. Svoje znanje moramo uporabiti, da najbolje izkoristimo svoje sposobnosti in adute.

TRETJA PREDPOSTAVKA: Prodaja je najmanj cenjen poklic…

…(skoraj tako kot bi delal v kanalizaciji :)). vsem se zdi obupna zamisel, da bi prodajali ali da bi nam prodajali. Dejansko se prodajate na vsakem koraku. Ko pošljete prošnjo, pošljete dejansko prodajno ponudbo, če bodo kupili izdelek (tj. vas) oz. če bodo želeli vedeti več o izdelku, vas bodo poklicali na razgovor, takrat pa se MORATE prodati. Seveda, če NISO izpolnjene vse zgoraj navedene predpostavke. Verjeti moraš, da ti lahko uspe, kljub temu da nimaš vseh sposobnosti in spretnosti, jih lahko s svojim znanjem razviješ, pridobiš ali pa ti jih ni treba. Ko sem sodelovala v kadrovskih izbirah sem ugotovila, da je super če napišeš čimveč lastnosti, ki jih želiš od zaposlenega, in potem dobiš kup nadobudnih bodočih zaposlenih, ki ti obljubljajo, kaj vse obvladajo in znajo. Odločiš se na podlagi svojega občutka, morda izobrazbe itd…in potem ugotoviš da si se odločil narobe. Zakaj? Zato ker ljudje LAŽEJO. Tisti, ki se prijavi na delovno mesto in izpolnjuje vse tvoje kriterije (še več kot so zmogli trije prejšnji delavci skupaj) je nerealno. Ne pravim, da je nemogoče dobiti delavca, ki stvar obvlada…ampak da je komunikativen, vesten, marljiv, zanesljiv, delaven itd…kdaj pa ima čas komunicirati če je tako vesten, marljiv in delaven??? Predstavljajte si prodajalca, ki vestno zlaga na polico izdelke, marljivo dela, hkrati pa komunicira??? Kdo komu laže?

ČETRTA PREDPOSTAVKA: Svoj posel obvladam in ne obstaja stvari, ki je ne bi vedel

Če ste/boste v vlogi kadrovnika in kandidat ve vse o svojem poslu…. take osebe ne zaposlite. Verjemite mi, sebi in kandidatu boste naredili uslugo. Svet, v katerem živimo danes ni enak tistemu, v katerem smo živeli včeraj in je drugačen od tistega, ki ga bomo živeli jutri. To kar je delovalo včeraj, morda jutri več ne bo. Vedno se morate posvečati učenju in rasti ter pridobivanju novih spretnosti.

PETA PREDPOSTAVKA: Nikoli ničesar ne prodajam.

Že prej sem vam poudarila, da se žal celo življenje prodajate. Člani vaše prodaje se spreminjajo odvisno od vašega življenja. To da se dobili partnerja/partnerko je bil del prodaje (partner se vam je prodajal, vi ste ga kupili in obratno). Vloge v življenju so enake, le akterji se spreminjajo. V določenem trenutku si mama/oče, otrok, brat/sestra, učenec/učitelj…Vsaka vloga od tebe zahteva določen napor in dosego cilja v dani situaciji.

Razmišljajte o delu, kot o prodaji. Hkrati bodite toliko ematični, da ste sposobni stopiti v čevlje kadrovnika in ugotoviti, kakšna so njihova pričakovanja. Ne rinite v delo, ki vas ne veseli, saj boste nesrečni tako vi, kot delodajalec. Prodajajte se le najboljšim. Luksuzne izdelke želimo prodati le najboljšim, ker jim privoščimo najboljše oz. želimo od njih zaslužiti, vendar vemo, da ne bomo zaslužili, če bo izdelek nekakovosten, mi pa ga bomo prodajali kot luksuznega. Naj vam luksuz približam…se vam je že zgodilo, da ste rezervirali res super hotel z velikim bazenom, ko ste prišli v hotel ste žalostno ugotovili, da je bazen veliko manjši? Tako se počutijo delodajalci pri zaposlitvi luksuznega kandidata, ki to ni. Bodite iskreni, bodite vi in se ne upajte priznati, da česa ne veste, bodite ponosni na to, da se želite naučiti in ste to sposobni.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.