5 nasvetov za uspešno uporabo prsne črpalke

Mlade mamice se s prsno črpalko srečajo najpogosteje v treh primerih: ob navalu mleka v prvih dneh po porodu, ob pomanjkanju mleka in ob nezmožnosti dojenja zaradi zdravstvenih težav ali jemanja zdravil.  Uporaba prsne črpalke že dolgo časa ni več tabu in če jo boš uporabljala ne pomeni, da si slaba mama. Si zelo skrbna mama, ki ti ni vseeno za zdravje tvojega otroka. Tudi jaz sem jo uporabljala prvi mesec po porodu.

Zaradi navala mleka so mi nastale zatrdline, ki so iz ure v uro postale vse večje in bolj boleče. Pošteno me je začelo skrbeti. Po priporočilu patronažne sestre sem začela razmišljati o prsni črpalki. Zaradi bolečin v prsih sem morala sprejeti hitro odločitev. V tistem trenutku nisem vedela ali bom črpalko potrebovala dlje časa ali samo nekaj dni zato sem se odločila za izposojo profesionalne prsne črpake Calypso, švicarskega proizvajalca, ki ga na slovenskem podjetju zastopa Baby-nega.si in ji zaupajo tudi slovenske porodnišnice. Dobila sem jo že naslednji dan in pričela z uporabo.

Za učinkovito črpanje sem ti pripravila nasvete, ki so mi pomagali pri uporabi.

Masaža

Tega koraka ne smeš preskočiti! Pred vsakim izčrpavanjem mleka ali podojem si prsi zmasiraj. Začni ob robu prsi in nadaljuj proti bradavici. Pri zatrdlinah si vzemi več časa. Masaža prepolnih dojk je boleča, vendar vztrajaj – ko bodo zatrdline izginile bo izginila tudi bolečina. Masaža čvrstih predelov prsi izboljša prehodnost vodov in s tem poveča količino mleka. Z drugimi besedami, matere načrpajo več mleka po masaži. 

Redna in pogosta uporaba prsne črpalke

Prsna črpalka Calypso

Redna in pogosta uporaba prsne črpalke pomaga pri ustvarjanju, vzdrževanju ali povečanju oskrbe z materinim mlekom. Zmotno je mišljenje, da boste z zmanjšanjem števila črpanja v dnevu in podaljšanjem časa črpanja uspele načrpati več. Tudi pri črpanju velja pravilo ponudbe – povpraševanja. Če ni povpraševanja več ur, tudi mleka ne bo več ur in sčasoma ga bo vaše telo prenehalo proizvajati. Glede na preskrbo je bolje imeti več kratkih sej, kot pa imeti manj dolgih črpanj. 

Redna in pogosta uporaba prsne črpalke je ključ do zadostne količine mleka in vzpostavitve kasnejšega dojenja. Priporočljivo je, da črpate 6-7x dnevno. Najlažje vam bo, če si boste naredile urnik črpanja in mu prilagodile vsa ostala opravila. Skrb za prehrano dojenčka naj bo prioriteta.

Higiena

Vedno si umivajte roke pred in po črpanju dojk ter očistite dele črpalke, ki so bili v stiku z mlekom.  Pazite, da se vsi deli popolnoma posušijo, nato pa lahko črpalko shranite v prozorno vrečko ali posodo do naslednje uporabe.

Poškodovana posoda za črpanje ali posoda s slabim tesnenjem lahko v materino mleko vnese patogene povzročitelje in druge onesnaževalce. Zato je pri izbiri prsne črpalke pomemben tudi higienski kriterij.

Jaz sem pri črpanju uporabljalo Ardo Pumpset (kompatibilen s prsno črpalko Calypso), ki vključuje tehnologijo “Vacuum Seal” in ustvarja 100% varno oviro.

Obkladki

Pri proizvodnji mleka velja pravilo ponudba-povpraševanje. Več mleka bo otrok naročil, več ga bo na voljo pri naslednjem podoju oz. črpanju. Izčrpavanje mleka v prvih dneh po porodu je lahko dvorezen meč. Ob pogostem in temeljitem črpanju boste lahko spodbudile proizvodnjo mleka in prsi bodo spet prepolne. Jaz sem se kar nekaj dni vrtela v začaranem krogu. Po priporočilu prijateljice sem po izčrpavanju mleka poskusila z 10 minutnimi hladnimi obkladki. Količina mleka se je pričela uravnavati. Če želite povečati količino mleka in spodbuditi izcejalni učinek uporabite tople obkladke ali topel tuš.

Sprostite se

Mame prsno črpalko uporabljajo iz različnih razlogov, vsem pa je skupno mnenje, da je uporaba prsne črpalke utrujajoča. Poleg črpanja je potrebno skrbeti še za stekleničke in imeti vedno mleko sabo. Zato je toliko bolj pomembno, da vam je med črpanjem udobno. Pred pričetkom črpanja si pripravite kozarec vode in zdrav prigrizek. Sprostite se! Delate nekaj čudovitega za vašega otroka.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.