Nasveti za kopanje dojenčka brez stresa

Kopanje je lahko za starše pravi izziv, še posebej za tiste ki so v tej vlogi prvič. Po mojih izkušnjah je vsako kopanje lažje, ker je otrok vsakič večji in pri vsakem otroku si nabereš več izkušenj. Dojenčki zaznavajo tvoje počutje. Ko boš pod stresom, bo tudi tvoj dojenček nemiren. Kopanje naj bo zabavno. Prej ga boš vzljubila, prej boš uživala. Ti zaupam še eno skrivnost? Kopanje dojenčka pomiri in utrudi. Zato po kopanju bolje spijo in imajo manj krčev. 

Kaj potrebujemo za kopanje dojenčka?

Pred kopanjem si pripravite vse stvari, ki jih boste potrebovali za kopanje in po kopanju. Ne pozabite tudi ogreti prostor.

 • brisača,
 • dve tetra plenici (z eno boste dale otroka v banjico, z drugo ga boste obrisale),
 • rokovička za kopanje,
 • banjica,
 • topla vodo,
 • blago trdo milo,
 • krtačka za temena,
 • olje za nego kože,
 • oblačila za preobleči (bodi in hlačke ali pidžamica, nogavičke copatki, kapica)
 • plenička,
 • glasba za sprostitev.

Katere izdelke izbrati za kopanje

Brisačka za kopanje: Dotica.si

Jaz prisegam na naravno. V življenju bo otrok pojedel, popil in uporabljal še preveč umetnih materialov. Zakaj bi ga že v prvih mesecih življenja obremenjevali s tem.

Na trgu je mogoče kupiti dišeča peneča mila, ki kar vabijo k nakupu. Dojenček ne potrebuje super penečih kopeli z vonjem sivke in jagode. Dovolj bo naravno trdo milo, ki najmanj draži kožo in ga uporabljate enkrat tedensko. Vsaka mamica si obred kopanja prilagodi po svoje. Jaz za milo uporabljam posodico za milo. S tem preprečim, da bi mi milo padlo iz rok. Z mokro rokavičko podrgnem po milu in nato umijem dojenčka.

Olje za nego kože ali dovolj mastno mazilo lahko uporabljate vsak dan. Kot pri drugih stvareh, tudi tukaj velja zmernost. Namažite samo gubice.

Kako pa je z uporabo losjonov? Za začetek jih ne potrebujete. Z losjoni kožo obremenite brez potrebe. Dojenčki so sami po sebi dovolj dišeči, dodatno odišavljenje z losjoni ni potrebno.

Že pred kopanjem si pripravite brisačko v katero namestite tetra plenico. Otroška koža je po kopanju izjemno občutljiva. Priporočam, da otroka iz banjice položite na tetra plenico pod katero je že pripravljena brisačka, ga obrišite, pleničko odstranite in otroka zavijte v brisača s katero ga rahlo osušite. Z brisačo otroka nikoli ne drgnite po koži, da ga ne bi poškodovali, samo nežno popivnajte. Priporočljivo je, da je brisača kar se da nežna in iz naravnih materialov. Mi po kopanju uporabljamo naravno in izjemno mehko brisačko Dotica.si. Če bi obstajala večja verzija bi jo z veseljem uporabljala tudi mami in oči.

Enako velja tudi pri oblačilih, naj bodo iz naravnih materialov in lahkotnih materialov. Izogibajte se flisa. V njemu se lahko otrok pregreje.

Kako pogosto kopati dojenčka?

Dojenčki se rodijo s posebnim premazom, imenovanim vernix caseosa. Namen voskaste snovi je, da pomaga uravnavati temperaturo in ohranja kožo navlaženo. 

Dokler dojenčku popek ne odpade, ga umivamo z mehko krpico in vodo.  Pri nas je popek odpadel po treh dneh, prvič smo ga kopali šele po 20 dneh. Tudi ko krn odpade, popek še ni povsem zaceljen, zato se priporoča s kopanjem počakati najmanj 10 dni.

Brez skrbi. Pri prvem kopanju ti bo pomagala patronažna sestra. Obisk patronažne sestre je odlična priložnost za vprašanja o malčku. Sledi drugi kopanje, ki ga opravite sami. Priporočam da sta pri prvih samostojnih kopanjih prisotna oba s partnerjem. Dojenčka lahko brez mila v sami vodi kopate vsak dan, z milom pa enkrat tedensko.

Kateri čas v dnevu je najboljši za kopanje?

Nekateri dojenčki se bodo ob stiku z vodo umirili, drugi se glasno pritoževali. Pri nas doma smo se srečali z obema situacijama. Nik se je nad kopanjem pritoževal in glasno jokal, šele pri petih mesecih mu je voda postala všeč. Pri Lanu pa ravno obratno, vodo že od prvega kopanja naravnost obožuje. Ob slačenju zajoka, v vodi pa se sprosti. Razpre pesti in začne brcati. Joka šele ko zaključiva kopanje.

Kopanje je pomembno, ne glede na to kako se otrok pritožuje. Otroka kopajte takrat, ko je sproščen in dobre volje. Nikoli ne kopajte otroka, ki je lačen ali takoj po obroku.

Pri prvih kopanji boste lahko negotovi in prestrašeni. Brez skrbi. Vaja dela mojstra, večkrat boste otroka skopali, lažje bo. 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.