5 razlogov zaradi katerih si mora mlada mamica vzeti čas zase

V zadnjem desetletju občutek sreče mladih mamic upada. To dejstvo so potrdile številne študije. Življenje mladih mamic postaja vse težje in ne lažje. Prisiljene smo usklajevati kariero, odnose, družino, gospodinjstvo, vzdrževanje prijateljskih odnosov in skrb za svoje telo. Mama je tista, ki vedno priskoči na pomoč in rešuje težave. Včasih se mora tudi mama resetirati in si vzeti čas zase za dobro obstoja družine in srečnih odnosov. 


Upam si trditi, da pogosto pride do tega, da smo fizično in psihično bolj utrujene od večine naših moških, ki ob večerih brezskrbno zaspijo. V sodobnem času ženskam napake niso oproščene. Ne glede na vse morajo biti popolno naličene, stilsko oblečene in skrbeti za vse detajle družinskega življenja. Kdo je tisti, ki načrtuje dopust? Mama. Kdo je tisti, ki se spomni vseh datumov rojstni dni sinovih sošolcev? Mama. Kdo je tisti, ki tolaži otroka z vročino? Mama. Kdo je tisti, ki rešuje ljubezenske težave hčerk in sinov? Mama. Kdo je tisti, ki zna kupiti čistila za dom? Mama. Kdo je tisti, ki nikoli ne obarva perila v roza barvo? Mama. In kdo je tisti na katerega se obrnemo v težavah? Na mamo.

Srečna mama = srečni odnosi

Pod besedo “mama” se skriva ženska s svojimi željami in pričakovanji. Zaradi obveznosti in stresa ne preseneča, da si mnoge ženske v svojem življenju ne postavijo prednosti. Pozabijo na svoje psihično in fizično zdravje in na neki točki v življenju pregorijo. Partner ne razume kako se je lahko to zgodilo, če pa je bila žena ves čas nasmejana. Otroci ne razumejo zakaj se mamica ne počuti dobro, če pa je še včeraj skuhala tri različne večerje in bila nasmejana.

Če boste samo poskušale najti čas zase se to nikoli ne bo zgodilo. Čas si morate vzeti, zaslužile ste si ga že zdavnaj. Moški delujejo drugače kot ženske. Če bi bili oni na vašem mestu, bi se sredi zlaganja perila ulegli, odigrali eno igrico, si nabrali moči in nadaljevali. Moškim je nerazumljivo, da smo utrujene in se še kar ženemo naprej. Nekatere mamice celo slišijo komentar, da že niso dovolj utrujene, da bi se spočile. Žene nas odgovornost.

Prej boš razumela, da ti nihče ne bo dal časa zase, lažje ti bo. Jaz sem si svoj čas priborila ob petih zjutraj. Ko še vsi spijo, vstanem, telovadim, se včasih malo dlje gledam v ogledalo in pripravim za nov dan. To je čas, ko me nihče ne moti, otroci in partner spijo. Jaz pa uživam v trenutkih brez obveznosti.

Nisi samo mama, si veliko več

Vem, da se včasih zdi, kot da si, toda nisi “samo mama.” Ja, biti mama je izjemno pomembno delo, morda celo najpomembnejše delo v tvojem življenju, toda to ni vse, kar te definira. Preden si postala mama, ste bila ženska s cilji, upi in sanjami. Preden si bila mama, si bila verjetno žena. Preden si bila mama, si bila prijateljica in sodelavka. Čeprav se zdi,da te vloge ne obstajajo več in si se zaciklala v začaran krog te vloge še vedno čakajo. Te vloge so te oblikovale v osebo kot si danes oz. bledi obris te osebe. Takšno si te je izbral tvoj partner in takšno te želijo videti otroci. Tvoji upi, sanje, cilji, prijatelji, kariera in željeni odnosi so še vedno nekje v tebi.

Ja, biti mama je čudovito in tako pomembno. Še bolj pomembno pa je življenje ženske, ki te je oblikovala, da si takšna kot si. 

Otroci odraščajo

Verjeli ali ne, čas teče neverjetno hitro. Še danes se spomnim trenutka, ko je bil Nik nebogljen dojenček kot bi bil včeraj. Otroci se bodo nekoč odselili in če jim ne bosta bila sposobna ponuditi skupnih interesov in dejavnosti, ju bosta izgubila za vedno. Videli te bodo le kot multitasking mama in ne prijateljico.

Čas je, da začneš razvijati prijetne hobije in interese. Rada rišeš? Začni risati. Rada kuhaš? Svoje kuharske sposobnosti dvigni na visok nivo. Še preden se boš zavedala boš postala samo mama, sebe pa boš sredi dela izgubila.

Bodi vzor

Dober ali slab vzor, otroci vas opazujejo ves čas. Ko si boš vzela čas zase tvegaš, da boš otroka naučila, da ni središče vesolja in mi pristrigla krila sebičnosti. Otrokom boš pokazala, da obstajajo sanje, ne glede na vse in se je vredno boriti zanje. Pokazala jim boš da so hobiji izjemno pomembni in, da je življenje dragoceno.

Imeti srečno in izpopolnjeno mamo bo za otroke bolj koristno kot imeti natempirano mamo, ki žrtvuje svoje strasti za otroke. Verjemi, na koncu tega ne bo nihče cenil. Vzemite si čas za branje in razvajanje. S tem otroke učite, da v življenju ne smejo izgubiti stik sabo.

 Razvajanje naj postane rutina

Kdaj ste si nazadnje dovolile, da ste bile v kopalnici 10, 20 ali celo 30 minut in same sebi čestitale za male in velike zmage, ki so vas naredile takšne kot ste danes?

Mamica, dovoli si vzeti čas zase. Dovoli si obiskati masažni salon, urediti nohte ali razvajati v objemu svojega doma. Ne pozabi na svojo notranjo in zunanjo lepoto, dovoli si biti TI in med vsemi rutinskimi opravili postavi na seznam tudi čas posvečen samo tebi. Zaslužila si si ga že zdavnaj.

Eden izmed načinov in opomnik, da si moramo ženske vzeti čas zase so darilni paketki z visoko kvalitetnimi slovenskimi izdelki. Z njimi lahko razveselite bodočo, mlado in že “uveljavljeno” mamico ali sebe. Naročite ga lahko TUKAJ. 

Darilni paket Lepa mami: https://www.lepamami.si

Darilni paket Lepa mami vsebuje šest visoko kakovostnih, čim bolj naravnih in skrbno izbranih slovenskih izdelkov. V paketu se nahaja:

  • družinski rokovnik MAMINA (po)MOČ,
  • intenzivna vlažilna krema Lekovita ROSA+,
  • naravno milo iz kozjega mleka #42,
  • masažno olje Lekovita KOKTAJL,
  • balzam za ustnice Krasna – Sivka in sivkin med,
  • zapestnica/ elastika za lase Pastel Pink

Darilni paket vsebuje uporabne izdelke, ki vsaki mamici zagotovo pridejo prav. Pri usklajevanju vsakodnevnih obveznosti še kako pride prav družinski rokovnik, ki je v hiši tako pomemben, kot je pomembna dobra kuharska knjiga. Vlažilna krema te bo vsako jutro opomnila, da je dan lahko lep, če so dopustiš. Naravno milo pride še posebej prav za nego izsušene kože, ki po nosečnosti ni redkost. Masažno olje z nežnim vonjem je kot nalašč za večer, ko otroci hitro zaspijo, balzam za ustnice pa verjamem da je že sedaj must have predmet v tvoji torbici. Proti pobruhanim, pocukanim in strganim lasem zaradi mama dogodivščin v prvih mesecih materinstva pa je TOP rešitev super kjut elastika za lase Pastel Pink.

 

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.