Mi pripada regres če sem na porodniški

Mlade mamice na porodniški mi pogosto zastavljajo vprašanja glede regresa. Zbrala sem najpogostejša vprašanja in odgovore v povezavi z regresom na porodniški, višini in možnostih izterjave.


Mi pripada regres?

Do regresa so upravičeni vsi zaposleni, ne glede na to ali so v bolniškem staležu, porodniškem dopustu, materinskem dopustu ali v delovnem procesu. Velja za pogodbe za določen ali nedoločen čas. Regres na porodniški in bolniški je torej zakonska pravica.

Zaposlena sem za 4 ure, kakšna višina regresa mi pripada?

Če imate sklenjeno pogodbo za skrajšani delovni čas in ni razlog varovanje otroka sta upravičeni do sorazmernega dela regresa (tj. v primeru 4 ur polovica). Če ste mame, ki varujete doma otroka z odločbo CSD-ja, ki vam doplačuje razliko prispevkov do polnega delovnega časa ste upravičene do polne višine regresa, enako velja za osebe s skrajšanim delovnim časom zaradi invalidnosti.

Pogodba se mi izteče septembra, koliko regresa dobim?

Kot že omejeno je regres sorazmeren z vašo pogodbo. Kar pomeni, da vam v primeru zaposlitve od 1.1.2020 do 30.9.2020 pripada 9/12 regresa. Primer za leto 2020: najnižja višina regresa za gospodarstvo 940,58€ bruto/12 * 9 mesecev = 705,43.

Kaj je to bruto, neto regres?

Za leto 2020 velja, da je regres v višini 100 % zadnje znane povprečne plače v RS neobdavčen (to pomeni neto=bruto). Podatki o povprečni plači so dostopni TUKAJ. Do te višine ni potrebno obračunati prispevkov in akontacije dohodnine. Če višina regresa višja pomeni, da mora delodajalec plačati prispevke in akontacijo dohodnine, v tem primeru je izplačilo na vaš račun nižje.

Regresa še nisem dobila, kaj naj naredim?

V tretjem odstavku 131. člena ZDR je določeno, da se s kolektivno pogodbo dejavnosti lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa kot 1. julij, vendar najkasneje 1. november tekočega koledarskega leta.

V kolikor regresa do skrajnega datuma ne dobite pozovite delodajalca pisno k izplačilu regresa. V kolikor regres še vedno ni izplačan se lahko obrnete na inšpektorat za delo. Vendar POZOR! Inšpektor bo delodajalcu naložil kazen. V kolikor regres ne bo izplačan bo kazni več. Inšpektor se ne bori za vaše pravice, temveč nadzira korektnost delovanja pravnih oseb. V primeru neizplačila regresa vam na koncu preostane tožba.

Delodajalec zamuja z izplačilom, mi pripadajo kakšne zamudne obresti?

Delavec je od pripadajočih zneskov neizplačane plače in regresa za letni dopust upravičen tudi do plačila zakonskih zamudnih obresti od dneva zapadlosti dalje. V kakšni meri bo delodajalec pripravljen upoštevati in izplačati zamudne obresti je odvisno od delodajalca. V kolikor tega ne naredi, vam preostane prijava inšpektoratu za delo in tožba pred delovnim sodiščem.

Dopusta nisem izrabila, delodajalec pravi da mi regres potem ne pripada

Regres za letni dopust je vezan na pravico delavca do dopusta in ne na njegovo dejansko izrabo, zato delavcu pripada regres, čeprav ni izrabil letnega dopusta. Če je delavec večkrat zaprosil za koriščenje letnega dopusta in mu ga delodajalec ni odobril, mu pripada tudi odškodnina za neizkoriščen dopust.

Na plačilni listi je regres obračunan, na račun pa ga nisem prejela, kaj naj naredim?

Če ste prejeli plačilno listo, kjer je prikazan in obračunan regres, ki ni bil izplačan, lahko vložite neposredno izvršbo na podlagi verodostojne listine, brez tožbe na delovnem sodišču. Postopek izvršbe je v tem primeru isti kot denimo pri izvršbi zaradi neplačanega računa.  V kolikor delavec plačilne list nimate, lahko delodajalca pisno pozovete na izdajo plačilne liste in ga opozorite na morebitne posledice. V kolikor vam delodajalec plačilno listo izda,  lahko regres izterjate hitreje, saj se izognete tožbi na delovnem sodišču.

Delodajalec mi želi regres izplačati v bonih za hrano?

Zakon (ZDR-1) možnosti izplačila regresa v nedenarni obliki, torej bonih, ne opredeljuje. Delodajalec lahko tako regres izplača v bonih le v primeru, ko to dopušča kolektivna pogodba, ki zanj velja.
Seznam kolektivnih pogodb najdete TUKAJ. 
Imaš tudi ti vprašanje glede izplačila regresa ali delovne zakonodaje? Piši mi na info@minirokice.si. Odgovor bo javno objavljen.

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.