Tisto česar ti niso povedali o otrocih z majhno starostno razliko

Majhna starostna razlika ima svoje prednosti in slabosti – teh je zelo malo.  Danes ti dam priložnost, da preko besed stopiš v moje čevlje in se otreseš strahu pred otrokoma z majhno starostno razliko. 


Pa začnimo najprej s tistimi manj prijetnimi stvarmi…

Pridejo BUM minute

Nik je 15 mesecev starejši od Lana. Med nosečnostjo sem dobivala kup “nasvetov”. Od tega, da je druga nosečnost za moje telo preveč obremenjujoča – ginekolog je rekel drugače, ampak on tako ali tako noč ne ve :), do tega da mi zagotovo ne bo uspelo.

Ne bom ti lagala, pridejo BUM trenutki, ko bi se najraje zaprla v kopalnico, si odprla kozarec Nutelle in jo celo z veliko žlico pojedla. Taki trenutki so predvidljivi, vedno so ob istem času. Lan in Nik začneta jokati brez konkretnega razloga, potem pa samo od sebe mine. So pa tudi izjeme, ko bum minute padejo izved predvidljivih ur in se zgodijo nenapovedano. Takrat je pomembno, da ohraniš mirno kri.

Če se ozrem dve leti nazaj v mojo stresno kariero, ni to nič v primerjavi z osem ali več urnim vsakodnevnim stresom, odgovornostjo in prezasedenimi možgani. Pride trenutek, ko si moraš reči, če sta sita previta in zdrava sta pač enostavno tečna. In jim dati trenutke za jok.

Čakajo me še težji zalogaji. Že misel na situacijo, ko bomo Nika privajali na WC mi je zabavna. Zagotovo ga bo na WC mudilo ravno takrat, ko bom imela v roki žlico z gosto hrano za Lana :). Če pogledaš iz druge perspektive vidiš družinsko komedijo kateri se lahko pošteno nasmeješ in si čestitaš za najboljše odigrano vlogo.

Izčrpanost

Lahko boš nekoliko bolj izčrpana, ni pa nujno. Morala boš najti načine, da boš naredila družinsko življenje simpl.  Pozabiti moraš na na ideale o popolnem starševstvu – to ne obstaja. Obstaja samo kup enih nasvetov in mnenj, kako bi moralo biti.

Vsak ki mi podeli nasvet, ga prijazno povabim k sebi domov za en dan. Jaz bi se ulegla pred TV, svetovalec pa bi poskrbi za otroke. In ne boste verjeli, do danes še ni nihče prišel opravit mojega dela.

V tolažbo mi je misel, da ne vem kako bi bilo, če bi imela samo enega otroka. Mogoče bi bil Nik izjemno naporen in bi do tretjega leta dežurala pri njegovi posteljici. Tudi ti ne veš kako bi bilo, če bi bilo drugače, zato se ne obremenjuj. Zaplavaj s tokom. Meni je uspelo, tudi tebi bo.

Plenična leta bodo hitro minila

Leta pleničarstva bodo izjemno hitro minila, ker imaš otroka z majhno starostno razliko. Ko se jih boš enkrat znebila – se jih boš znebila za vedno. Starši, ki imajo otroke z 2-3 leti starostno razliko se plenic znebijo za kratek čas in potem se zgodba s plenicami ponovi. Ti pa boš vse opravila naenkrat.

 

In prijetne stvari….

Postaneš efektiven multipraktik

Možganska aktivnost se poveča in naenkrat si sposobna razmišljati o dveh osebkih, včasih tudi treh (če ti ne veš kdaj ima mož zobozdravnika on ve še manj :)). Naenkrat postaneš super mama, ki je sposobna na štedilniku hkrati kuhati tri različne jedi med tem ko peče sladico. Sposobna si si nalakirati nohte kjerkoli, čas pranja glave in tuširanja prepoloviti in ni izključujoče, da te na wc-ju vedno spremljata dodatna dva para majhnih oči. Ne zgodi se ti več, da bi pozabila koliko je ura, podzavestno jo vedno spremljaš – saj so od nje odvisni obroki. Naenkrat si sposobna otroka previti kjerkoli, tudi na podlogi na kuhinjskih tleh.

Vedno poudarjam, da imamo mame z majhno starostno razliko potencial, ki bi ga morale razvijati vse življenje. Naši možgani se prilagodijo in začnejo delovati drugače. Vstopile smo v divjino in se naučile v kaosu živeti. Mamice otrok z majhno starostno razliko – to je vaš dar in ne nadloga. Nekoč boste baby kaos pogrešale.

Redko se zgodi, da sta otroka z majhno starostno razliko razvajena. Mama nima časa, da bi ju pretirano razvajala, zato postaneta bolj odgovorna in se znata igrati sama. Mame z majhno starostno razliko imamo veliko več časa, kot tiste z veliko starostno razliko, ker se otroka ukvarjata eden z drugim.

Starejši ni ljubosumen na dojenčka

Starejši otrok ob prihodu novega družinskega člana še ne razume povsem kaj se dogaja, zato ne občuti ljubosumja. Dojenčka jemlje kot novo igračko. Ker nima občutka, da gre za dojenčka je potrebno paziti, da starejšega nikoli ne puščate samega z dojenčkom.

Starejši je bil kratek čas sam z mamico in očkom, v tem času vam ga ni uspelo dovolj razvaditi, da bi to ob dojenčku pogrešal in nikoli ne boš slišala stavka: “a ne bi, dojenčka vrnili nazaj v porodnišnico?”.

Družinski proračun je manj obremenjen

Oblačila lahko ponosita eden za drugim. Ravno tako otroško opremo. Edina problem, ki ga boš lahko imela je otroško voziček. Vsekakor ti odsvetujem nakup vozička za dvojčke! Včasih je enostavno starejšega voziti, ampak pomisli kakšno škodo mu s tem delaš. Gibanje je zdravo in prispeva k boljšemu fizičnemu in psihičnemu razvoju, med drugim tudi ustvarjanju možganskih povezav. Namesto novega vozička uporabi voziček od starejšega na katerega namestiš rolko.

Dodatni stroški, ki jih boš imela z dojenčkom bodo plenice in hrana. To bi bil strošek, ki bi ga imela tudi v primeru večje starostne razlike. Kljub temu, da boš imela manj stroškov z drugim otrokom, boš za drugega otroka prejela višje otroške dodatke.

Boljše vezi med sorejenci

Bližnji starostni razmiki lahko spodbudijo tesne odnose med sorojenci. V otroštvu se bodo borili kot psi in mačke za iste igrače, kasneje pa bodo razvili čudovite in tesne odnose.

Če sem popolnoma iskrena otroka z majhno starostno razliko ne bi zamenjala za nič na svetu. Vsak dan si rečem, da je bila to najboljša odločitev v mojem življenju. Otroka bosta odraščala skupaj in imela podporo eden drugega. Jaz pa bom iz te izkušnje odnesla veliko. Življenje jemljem malo manj resno, več se smejim in več se posvečam sebi. Stojim za dejstvom, da srečni starši lahko vzgojijo srečne otroke. 

Kakšna je starostna vrzel med vašimi otroki? Imate kakšne prednosti ali slabosti, ki jih lahko dodate na moj seznam?

 

 

 

 

Kontakt

logo 272x90

Sem mama, partnerka in poslovna ženska, ki obožuje visoke pete. V prostem času rada preberem dobro knjigo, pišem in ustvarjam. Družbo nam dela mala bela kepica, nemški špic LORD.